Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 07:25

Απογοητευμένοι οι παραγωγοί από την τιμή της σταφίδας

Γράφτηκε από τον

Απογοητευμένοι είναι οι παραγωγοί σταφίδας από την τιμή που ανακοινώθηκε για την φετινή τους παραγωγή. Η τιμή φτάνει το 1,25 ευρώ το κιλό, είναι δηλαδή κατά 20 λεπτά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι προσδοκίες ήταν για μια ανάλογη τιμή ή ακόμη και καλύτερη.

Οπως σημειώνουν παραγωγοί που μίλησαν στην «Ε», δεν δικαιολογείται να πέφτει η τιμή την στιγμή που και η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά είναι μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν. Με αυτές τις τιμές υπογραμμίζουν ότι η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη, αφού το κόστος συνεχώς αυξάνεται χωρίς να υπάρχουν και τα ανάλογα έσοδα. Ομως το κύριο μέρος της ευθύνης το επιρρίπτουν στους ίδιους τους παραγωγούς που, όπως μας είπαν, δίνουν το προϊόν τους από νωρίς χωρίς να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη τιμή. Το δίνουν και από εκεί και μετά ό,τι καθοριστεί. Τονίζουν όμως ότι αυτό είναι καταστροφικό, καθώς κανείς έμπορος που θα έχει πάρει ήδη το προϊόν, δεν θα πάει μετά να στο πληρώσει ακριβότερα, αφού ήδη το έχει εξασφαλίσει.

Από την περιοχή των Γαργαλιάνων ο Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος σημείωσε: "Ολοι οι παραγωγοί είμαστε απογοητευμένοι από τις τιμές που έβγαλε η ΣΚΟΣ για την φετινή χρονιά. Αναμέναμε κάτι καλύτερο για την σταφίδα.

Η σταφίδα είναι ένα προϊόν που θα πρέπει να στηριχτεί. Ομως αντί για αυτό, βλέπουμε χρόνο με το χρόνο να αποδυναμώνεται και κυρίως σε ό,τι αφορά την τιμή της. Αν και δείχνει ότι είναι ένα προϊόν που έχει μεγάλη δυναμική στο εξωτερικό, από την άλλη έχουμε το κόστος καλλιέργειας που έχει αυξηθεί κατακόρυφα και βρίσκεται σε αντίστροφη πορεία από ό,τι οι τιμές. Ολα αυτά αποδυναμώνουν την καλλιέργεια και απογοητεύουν τους παραγωγούς.

Για φέτος περιμέναμε την τιμή γύρω στο 1,45, στα επίπεδα δηλαδή που ήταν και πέρυσι. Με έκπληξη όμως είδαμε ότι η τιμή όχι μόνο δεν κρατήθηκε σε αυτά τα επίπεδα, αλλά έπεσε κιόλας. Θα πρέπει όμως και οι παραγωγοί να αλλάξουν τακτική. Δεν θα πρέπει να δίνουν το προϊόν τους στους εμπόρους αν δεν έχει καθοριστεί από πριν η τιμή του".

Από την Βάλτα ο Μπάμπης Πανταζής μας είπε: "Η τιμή είναι μόνο η μια παράμετρος που αφορά την υπόθεση της σταφίδας. Εχουμε μια πτώση των 20 λεπτών σε σχέση με πέρυσι, αν και υπάρχει μια πληροφορία ότι ίσως προκύψει καλύτερη εκκαθάριση στο τέλος, αν πάνε καλά τα πράγματα την πώληση. Η αιτία όλων αυτών όμως είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των παραγωγών προς τις Ενώσεις. Γρήγορα ξεχάσαμε ότι η σταφίδα είχε φτάσει στα 40 λεπτά το κιλό και με παρεμβάσεις της ΣΚΟΣ έφτασε εκεί που είναι σήμερα. Με την νοοτροπία που υπάρχει, και αν δεν αφυπνιστούμε, θα ξανακαταλήξει σε αυτά τα επίπεδα. Θα έκρινα ως αχαριστία την στάση των παραγωγών απέναντι στις οργανώσεις για την σταφίδα.

Οσον αφορά την τιμή και στα περσινά επίπεδα να ήταν, πάλι δεν θα άφηνε ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τον παραγωγό. Η τιμή είχε μια ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να στηριχτεί και να συνεχιστεί για να έχει μέλλον, διαφορετικά δεν θα μπορούμε να κρατήσουμε την καλλιέργεια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τοπικές μας οικονομίες".

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος επίσης από την Βάλτα τόνισε: "Η τιμή είναι πολύ χαμηλή για το προϊόν, αν μάλιστα υπολογίσουμε το κόστος που έχει η καλλιέργεια και οι αυξήσεις που έχουν γίνει εκεί σε πετρέλαια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Με αυτή την κατάσταση είναι δύσκολο για τους παραγωγούς να κρατήσουμε την καλλιέργεια και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Βέβαια όλες οι σταφίδες έχουν ήδη φύγει χωρίς να υπάρχει τιμή και αυτό είναι μεγάλο λάθος και ευθύνη των παραγωγών. Επρεπε οι παραγωγοί να είναι συγκρατημένοι, να έχουν το προϊόν τους και να περιμένουν πρώτα να ανακοινωθούν οι τιμές από τη ΣΚΟΣ και μετά να δώσουν την σταφίδα τους. Αν δίνεις το προϊόν σου χωρίς να υπάρχει τιμή και αφού στο έχουν πάρει την καθορίζουν μετά, τότε δεν μπορείς να περιμένεις πολλά πράγματα και να πάνε καλύτερα οι τιμές. Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι".

Από τους Χριστιάνους ο Γιάννης Καλογερόπουλος υπογράμμισε: "Το μεγαλύτερο λάθος είναι των ίδιων των παραγωγών που δίνουν την σταφίδα μόνο με την προκαταβολή. Βγήκαν οι έμποροι, έδωσαν 1 ευρώ προκαταβολή και μάζεψαν την σταφίδα, χωρίς να ξέρει ο παραγωγός πόσα τελικά θα πάρει. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, αφού στην ουσία κάνουν τα παιχνίδια των εμπόρων. Στην ουσία βγάλαμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια.

Με αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερο μέλλον για την σταφίδα. Πρέπει να αλλάξουμε και εμείς νοοτροπία για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Εδώ χρόνο με το χρόνο οι σταφίδες είναι και πιο λίγες και η ζήτηση αυξάνεται. Δεν μπορεί οι τιμές να πέφτουν. Θα έπρεπε να ανεβαίνουν".

Κ.Μπ.