Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013 14:01

Μέχρι 15 Νοεμβρίου δηλώσεις για αμπέλια

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μέχρι 15 Νοεμβρίου δηλώσεις για αμπέλια

Αμέσως μετά τον τρύγο και το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου πρέπει να ολοκληρωθεί η συμπλήρωση και η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, αμπελοοινικής περιόδου 2012-2013, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας.

 

Οι παραγωγοί, σημειώνει η ανακοίνωση, έχουν την ευθύνη για την έγκαιρη, πλήρη και ορθή συμπλήρωση των στοιχείων που υποβάλλουν.

Από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής απαλλάσσονται: α) Οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 0,1 εκτάριο αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή. β) Οι αμπελουργοί/οινοποιοί οι οποίοι οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής τους (δήλωση παραγωγής).

Αντίθετα, δεν απαλλάσσονται οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου και παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο.

Εξ άλλου, η Διεύθυνση επισημαίνει ότι οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό, υποχρεώνονται να υποβάλουν, επιπλέον της δήλωσης συγκομιδής, και δήλωση παραγωγής.

Σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ), υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής.

Οι υπόχρεοι για τη δήλωση συγκομιδής που δεν συμμορφώνονται με τα ανωτέρω, συνεχίζει η ανακοίνωση, αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου, χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό αποθεματικό), για την τρέχουσα και την επόμενη αμπελοοινική περίοδο.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας διευκρινίζει επίσης ότι για την συμπλήρωση της δήλωσης συγκομιδής μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι παραγωγοί που ήδη κατέχουν λογαριασμό στις ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου δεν απαιτείται νέα εγγραφούν εκ νέου αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν για πρόσβαση στο σύστημα εφαρμογών τον ίδιο κωδικό. Αντίθετα οι παραγωγοί οι οποίοι δεν κατέχουν λογαριασμό είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εγγραφή.

Παράλληλα γνωστοποιείται ότι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, όπως και οι Διευθύνσεις Οικονομίας προβαίνουν σε οριστικοποίηση των δηλώσεων συγκομιδής των παραγωγών που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης τους μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής (15 Νοεμβρίου) μέσω της ψηφιακής εφαρμογής. Μετά την οριστικοποίηση των δηλώσεων συγκομιδής η εφαρμογή κλειδώνει και δεν είναι δυνατή η εισαγωγή νέων στοιχείων ή τροποποίηση των υποβληθέντων.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER