Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 15:39

Αναστολή αναγνώρισης της Οργάνωσης Παραγωγών Συκικής

Γράφτηκε από τον
Αναστολή αναγνώρισης της  Οργάνωσης Παραγωγών Συκικής

Την αναστολή της αναγνώρισης της Οργάνωσης Παραγωγών της Συκικής αποφάσισε ομόφωνα η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αναγνώρισης Ο.Π. της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Παναγιώτης Παπαγεωργίου δήλωσε πάντως στην "Ε" ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσουν όλα τα ζητήματα.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, διαπιστώθηκε ουσιαστική πλην όμως προσωρινή μη τήρηση των κριτηρίων αναγνώρισης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε. 543/2011. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται: «α) Η οικονομική αξία της δραστηριότητας της Ο.Π. που προκύπτει από παραγωγούς που δεν είναι μέλη της Ο.Π., είναι μεγαλύτερη από την αξία της εμπορευθείσας παραγωγής των μελών της Ο.Π. για το έτος 2012. β) Μη σύσταση Ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας - Καταστατικού της Ο.Π. και γ) Τις απαιτήσεις για τη διάρθρωση και τις δραστηριότητες της Ο.Π.».
Σημειώνεται στην απόφαση ότι «η αναστολή της αναγνώρισης ισχύει από τις 9 Αυγούστου ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη ο έλεγχος στην Ο.Π. και λήγει την ημέρα του ελέγχου που αποδεικνύει ότι πληρούνται τα σχετικά κριτήρια. Η περίοδος αναστολής δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες. Εάν τα σχετικά κριτήρια εξακολουθούν να μην πληρούνται μετά από 12 μήνες, ανακαλείται η αναγνώριση. Κατά τη διάρκεια της αναστολής δεν καταβάλλεται καμιά ενίσχυση».
Παρουσιάζοντας τη θέση της οργάνωσης, ο πρόεδρος της Συκικής Π. Παπαγεωργίου μας είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και παρατήρησε: «Το ζήτημα αφορά το μητρώο και τον κανονισμό. Τα έχουμε έτοιμα και θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα. Η Συκική δεν άλλαξε ως Ομάδα, άλλαξε νομική μορφή ως συνεταιρισμός με μέλη φυσικά πρόσωπα». Ανέφερε πως «ο νέος νόμος έχει πάρει παράταση έως το τέλος του χρόνου και έγινε λάθος της επιτροπής ή κακή εκτίμηση». Ενημέρωσε ότι «πλέον το 65% της παραγωγής το καλύπτουν τα μέλη της Ομάδας» και παρατήρησε πως «η Συκική είναι συνεταιρισμός, που λειτουργεί και ως Ομάδα».

 


NEWSLETTER