Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010 20:44

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, 138% πάνω το ελαιόλαδο από τον αγρότη στο ράφι

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, 138% πάνω το ελαιόλαδο από τον αγρότη στο ράφι

Ακριβότερο κατά 138% πληρώνουν το ελαιόλαδο οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με τις τιμές που εισπράττουν οι αγρότες. Σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ οι παραγωγοί πωλούν το ελαιόλαδο 2,1 ευρώ το κιλό και οι καταναλωτές το αγοράζουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ 5 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2010 μειώθηκε κατά 4,3%. Το ελληνικό αγροτικό εισόδημα αντιστοιχεί στο 85,8% του μέσου κοινοτικού.
Οι σημαντικότερες μειώσεις του αγροτικού εισοδήματος σημειώθηκαν σε Ρουμανία και Μ. Βρετανία (από -8,2%), Ελλάδα (-4,3%) και Ιταλία (-3,3%). Οι σημαντικότερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε Δανία (+54,8%), Εσθονία (+48,8%) και Ιρλανδία (+39,1%).
* Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα παραμένει η τιμή του λαδιού στην περιοχή της Τριφυλίας, αφού το τελευταίο διάστημα κυμαίνεται από 2,15 έως 2,20 ευρώ το κιλό. Πλέον η ελαιοσυγκομιδή φτάνει στο τέλος της αφού εκτιμάται ότι έχει μαζευτεί πάνω από το 90% των ελιών, και οι παραγωγοί είδαν για ακόμη μια χρονιά τις τιμές να είναι καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα, μειώνοντας έτσι σημαντικά το εισόδημά τους.
Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER