Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 08:30

Αντίθετοι οι αγρότες με το φόρο στα αγροτεμάχια

Γράφτηκε από την

Αντίθετους βρίσκει τους αγρότες ο σχεδιαζόμενος από την κυβέρνηση φόρος στα αγροτεμάχια, καθώς βρίσκονται σε μια δύσκολη εποχή, που βάλλονται από παντού οικονομικά και επιπλέον έρχονται και άλλοι φόροι. Ενώ και όσοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος φόρος, σημειώνουν ότι από αυτόν θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικροϊδιοκτήτες αλλά και η επιβολή του να γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια.

 

Πάντως οι αμιγώς αγρότες, ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων είναι κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο μέτρο, αφού θα αναγκαστούν για ακόμη μια φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη, υπογραμμίζοντας πως το κράτος ήδη από αυτά τα αγροτεμάχια εισπράττει μεγάλη φορολογία τόσο μέσω του φόρου των εφοδίων που χρησιμοποιούν για να τα καλλιεργήσουν, όσο και μέσω του φόρου που έχουν τα προϊόντα που παράγουν.

Σε ρεπορτάζ μας σε μια αγροτική περιοχή όπως τα Φιλιατρά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γιώργος Αλεξανδρόπουλος υπογράμμισε: «Το μέτρο της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, που προσπαθεί εδώ και καιρό να καταρτίσει η κυβέρνηση, μας βρίσκει σίγουρα αντίθετους γιατί ο αγροτικός τομέας δεν αντέχει ένα ακόμη βάρος στην πλάτη του. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο. Δεν ξέρει ποια θα είναι η φορολόγηση αλλά και από την άλλη ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρεί ότι τα αγροτεμάχια που καλλιεργεί προσφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό γιατί φορολογούνται μέσω της είσπραξης ΦΠΑ από τα εφόδια, αλλά και ΦΠΑ από τα προϊόντα που παράγονται. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος -και ειδικά οι πολιτικοί- ότι ένα στρέμμα θερμοκηπίου ξεπερνά ανά έτος τις 15.000 ευρώ έξοδα, δηλαδή το κράτος έχει εισπράξει περίπου 2.500 – 3.000 ΦΠΑ. Αρα είναι ένας επιπλέον μεγάλος φόρος σε ένα κλάδο που δεν διασφαλίζεται για την καλλιέργειά του, γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος της αγοράς, το κόστος καλλιέργειας αυξάνεται, δεν υπάρχει έλεγχος για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων. Ολα αυτά μας φέρνουν σε αδιέξοδο. Στο τέλος τα χωράφια θα μείνουν ακαλλιέργητα και θα χάσουν και από εκείνα που εισπράττουν».

Ο Γιάννης Γριβοκωστόπουλος σημείωσε: «Ο αγρότης δεν αντέχει άλλο τα βάρη που του έχουν φορτωθεί, ειδικά τώρα τελευταία. Δεν μπορείς να φορολογήσεις το εργαλείο δουλειάς, γιατί περί αυτού πρόκειται. Το αγροτεμάχιο για εμάς είναι εργαλείο δουλειάς. Εχουμε την φορολογία από τα τιμολόγια όταν παίρνουμε τα εφόδια μας, πληρώνουμε ΦΠΑ και ξαναπληρώνουμε κατά την πώληση των εμπορευμάτων. Το να φορολογηθεί το αγροτεμάχιο είναι άδικο και παράλογο δεν μπορεί να σταθεί αυτό».

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος επισήμανε: «Είναι τελείως άδικο να μας φορολογήσουν και τα αγροτεμάχια. Τις περισσότερες φορές πλέον δεν τα καλλιεργούμε και αν τα καλλιεργούμε δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε ούτε στα έξοδα που κάνουμε. Αν μπει και φόρος θα είναι ένα βάρος σοβαρό το όποιο με τις υπάρχουσες τιμές δεν μπορούμε να αντέξουμε. Δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυτή τη φορολογία».

Ο κ. Παναγιώτης μας είπε: «Δεν είναι καθόλου σωστό. Εχει πέσει τέτοια πείνα που δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Μας ζητάνε να πληρώσουμε κιόλας από πάνω. Πώς να αντεπεξέλθει ο κόσμος. Να μείνει όπως είναι τώρα και από παλιά να μην φορολογηθούν».

Ο Χαράλαμπος Νικολόπουλος ανέφερε: «Θα είναι σωστό το μέτρο αν γίνει σωστά, με αντικειμενικότητα, αναλογικό και δίκαιο τρόπο. Οχι να πληρώνουν όλοι το ίδιο. Ο κόσμος δεν ξέρω αν θα μπορέσει να αντέξει μια φορολογία ακόμη».

Τέλος ο Θεόδωρος Αδαμόπουλος σημείωσε: «Οπως είμαστε σήμερα πρέπει να πληρώνουμε; Εγώ λέω όχι. Τώρα αν επιμένουν και βάλουν φόρο πρέπει να είναι ανάλογα τα χωράφια. Αν έχεις πολλά χωράφια και εισπράττεις, τότε πρέπει να φορολογηθούν. Και όταν λέω εισπράττεις, εννοώ να καθαρίζεις κάτι. Αν έχεις απόθεμα, ας βοηθήσεις το κράτος. Αν όμως είσαι μικροϊδιοκτήτης, τι να δώσεις; Αυτοί θα πρέπει να απαλλαγούν».

 

 

Κ.Μπ.