Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 13:41

Γ. Κολυβάς: "Ανησυχία για το ενδεχόμενο επανεθνικοποίησης της γεωργίας"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γ. Κολυβάς: "Ανησυχία για το ενδεχόμενο επανεθνικοποίησης της γεωργίας"

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επανεθνικοποίησης της γεωργίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκφράζει ο Γιάννης Κολυβάς, προϊστάμενος του γραφείου της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Εμπρός" της Μυτιλήνης. Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο εκδήλωσης που οργάνωσε στην πόλη η ΠΑΣΕΓΕΣ και δίνει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από την έγκριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι απαντήσεις του έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για έμπειρο τεχνοκράτη, που εργάζεται επί 26 χρόνια στη συγκεκριμένη θέση.

 

Μετά από συνεννόηση με τους συναδέλφους της εφημερίδας αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

 

- Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που εισάγει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ); 


«Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα φέρει η νέα ΚΑΠ μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015, είναι η ανακατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων σε επίπεδο χώρας. Το κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αποφασίσει ποιο θα είναι το εύρος της περιφέρειας ώστε να ανακατανεμηθούν οι ενισχύσεις (σ.σ. σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν αν η επικράτειά τους θα χωριστεί σε επιμέρους περιφέρειες ή αν θα είναι μία ενιαία περιφέρεια· στο εσωτερικό κάθε περιφέρειας, το ποσό της επιδότησης ανά στρέμμα θα είναι ίδιο).
Βέβαια, αν θέλει, μπορεί να σεβαστεί κάποιους κανόνες που έχουν μπει στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

- Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;

«Η πολιτική συμφωνία προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσοστό σύγκλισης των επιδοτήσεων δε θα πρέπει να είναι μικρότερο του 60% και το μέγιστο ποσοστό μείωσης των επιδοτήσεων δεν μπορεί να ξεπεράσει το 30%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει η νέα ΚΑΠ μαζί με το “πρασίνισμα” (σ.σ. εννοεί την εφαρμογή μέτρων που θα κάνουν την αγροτική παραγωγή πιο φιλική στο περιβάλλον). Αλλά έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα μεγέθη, η χώρα μας δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
Δεν βλέπω ότι από τις διατάξεις για το “πρασίνισμα” της ΚΑΠ θα προκύψει πρόβλημα μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων στη χώρα μας, δεδομένου ότι στις αροτραίες καλλιέργειες τα μεγέθη έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά πολύ οι εκτάσεις που πρέπει να καλλιεργεί ένας παραγωγός για να είναι υπόχρεος εφαρμογής των διατάξεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όταν ένας αγρότης εκμεταλλεύεται πάνω από 100 στρέμματα, πρέπει να έχει δύο καλλιέργειες, κι όταν καλλιεργεί πάνω από 300 στρέμματα, πρέπει να έχει τρεις καλλιέργειες».

- Τι ισχύει για τους ελαιώνες;

«Οι δενδρώδεις καλλιέργειες και οι ελαιώνες θεωρούνται εξ ορισμού φιλικοί προς το περιβάλλον. Κατά συνέπεια δε βλέπω απώλεια πόρων από το “πρασίνισμα” της ΚΑΠ».


- Ανακατανομή των επιδοτήσεων θα υπάρξει και στο εσωτερικό της χώρας μας;


«Η μεγάλη καινοτομία είναι η ανακατανομή των ενισχύσεων. Πρέπει να ξέρουμε ότι κάποια χρήματα θα αλλάξουν χέρια. Κι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι κριτήρια θα χρησιμοποιήσει το κράτος-μέλος για το εύρος της περιφέρειας. Αλλά και το πόσες περιφέρειες θα έχει η χώρα μας.
Αυτό που γενικά πρέπει να έχει κανείς υπόψη του, είναι πως το νέο σύστημα θα έχει κερδισμένους και χαμένους. Οι κερδισμένοι, από τη μελέτη και την προσέγγιση που έχουμε κάνει στην ΠΑΣΕΓΕΣ, φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι από τους χαμένους».

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

- Ποιοι θα είναι οι χαμένοι;

«Χαμένοι του νέου συστήματος θα είναι αυτοί που είχαν δικαιώματα μεγάλης αξίας, που προέρχονται από παραγωγές της περιόδου αναφοράς 2000 - 2002 και τα οποία δόθηκαν με το ιστορικό μοντέλο.
Συγκεκριμένα, χαμένοι θα είναι οι αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις για την παραγωγή σταφίδας, καπνού, βιομηχανικής ντομάτας, βάμβακος και ελαιολάδου.
Κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν δικαιώματα μικρής αξίας, όπως είναι αυτά των αροτραίων καλλιεργειών. Τα δικαιώματα επιδότησης της κτηνοτροφίας είναι κάπου στη μέση. Κερδισμένοι είναι κι αυτοί που ως τώρα δεν είχαν καθόλου δικαιώματα επιδότησης. Κι είναι πολλοί στη χώρα μας».

- Οπως είναι οι αμπελοκαλλιεργητές;

«Οχι μόνο οι αμπελουργοί, οι παραγωγοί κηπευτικών, οι παραγωγοί φρούτων, εκτός από τα ροδάκινα και χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή, όλα τα άλλα φρούτα δεν επιδοτούνται μέχρι σήμερα. Χωρίς δικαιώματα επιδότησης μέχρι σήμερα είναι οι πατατοπαραγωγοί, οι πτηνοτρόφοι. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που μπαίνουν στο νέο σύστημα και θα επιδοτούνται. Η επιδότηση θα γίνεται με βάση την έκταση που εκμεταλλεύεται κάθε αγρότης.
Ολες οι επιδοτήσεις θα αντικατοπτρίζονται σε έκταση».

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

- Η πολιτική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν το επόμενο διάστημα;


«Η πολιτική συμφωνία έχει ολοκληρωθεί. Το μόνο που μένει, είναι να ψηφιστούν τα νομικά κείμενα, τα οποία αναμένεται να βγουν ως το τέλος του χρόνου το αργότερο, έτσι ώστε στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας να ψηφιστούν.
Δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση.
Κατά την έκδοση και την ψήφιση των νομικών κειμένων, προβλέπονται σημαντικές μεταβολές, διότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναιρεθεί η πολιτική συμφωνία του Ιουνίου.
Είναι μια συμφωνία που είναι προϊόν τριλόγου, τριών θεσμικών οργάνων. Με συναπόφαση, για πρώτη φορά, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών. Ηταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία και λίγο δυσκίνητη.
Η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη νέα ΚΑΠ ήταν πολύ σημαντική. Κι αν αποφευχθούν ορισμένες υπερβολές, πιστεύω ότι στο μέλλον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συμφωνίες. Εδώ σημειώστε ότι ήταν πολύ σημαντική η συμβολή των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρου Δανέλλη και Γιώργου Παπαστάμκου (πριν το ατύχημα). Η συμβολή τους ήταν καθοριστική στην αντιμετώπιση του προβλήματος των βοσκοτόπων που έχει η χώρα μας, διότι στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βοσκότοποι χαρακτηρίζονταν μόνο οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και εκείνες με ποώδη βλάστηση. Με παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επετεύχθη ο ορισμός να διευρυνθεί και να λάβει υπόψη τον παραδοσιακό τρόπο βόσκησης στη χώρα μας. Κι έτσι συμπεριελήφθησαν κι οι εκτάσεις με ξυλώδη βλάστηση στους βοσκοτόπους.
Αντίστοιχες επιτυχείς παρεμβάσεις έγιναν για το χαρακτηρισμό των δενδρώνων και των ελαιώνων ως “πράσινων” καλλιεργειών. Με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται οι συγκεκριμένοι καλλιεργητές να αναλάβουν πρόσθετες δεσμεύσεις για να λάβουν το 30% των ενισχύσεων που μέχρι σήμερα έπαιρναν».

- Το ζήτημα το βοσκοτόπων είναι από τα πλέον φλέγοντα για τους Ελληνες αγρότες και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους. Ο νέος ορισμός λύνει το πρόβλημα για την περίοδο μετά το 2015;

«Μετά την 1η Ιανουαρίου τού 2015, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πιθανόν να υπάρξουν κάποιες ουρές (σ.σ. μη ένταξη ορισμένων εκτάσεων στις επιλέξιμες προς επιδότηση), αλλά δε νομίζω ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.
Ομως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για τη φετινή χρονιά και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οφείλουμε να κάνουμε σωστή διαχείριση. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, ξέρω ότι υπάρχουν περιοχές που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ομως πρέπει να βρούμε εκείνο το μέγεθος που μπορεί να εντάξει κατά τρόπο ελέγξιμο και μετρήσιμο τα βοσκοτόπια στις επιλέξιμες προς επιδότηση εκτάσεις της χώρας, έτσι ώστε να μην αμφισβητούνται. Γιατί υπάρχουν και κάποια πρόστιμα που ανάλογα με τη σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος των βοσκοτόπων, θα ενεργοποιηθούν ή θα αδρανοποιηθούν».


- Το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια λύνεται, όπως μας είπατε, για την περίοδο μετά το 2015. Το τρέχον έτος είναι φανερό ότι έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τι θα γίνει το 2014;


«Το 2014 θα είναι μεταβατικό έτος προετοιμασίας και προσαρμογής στα δεδομένα της νέας ΚΑΠ. Το πρόβλημα των βοσκοτόπων θα το βρούμε μπροστά μας και το 2014 αν δεν το αντιμετωπίσουμε φέτος».

- Εχει γραφεί ότι το 2014 θα είναι έτος αναφοράς για τη νέα ΚΑΠ. Δηλαδή ότι οι εκτάσεις που θα εκμεταλλεύεται ένας παραγωγός το 2014, θα κρίνουν το ύψος των επιδοτήσεων που θα λαμβάνει από το 2015 και μετά. Είναι ακριβές αυτό;

«Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, θέλω να δω τα νομικά κείμενα της νέας ΚΑΠ. Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι έτος αναφοράς θα είναι το 2014, αλλά κατά μια άλλη άποψη έτος αναφοράς θα είναι το 2013.
Δηλαδή για να είναι κάποιος δικαιούχος επιδοτήσεων από την 1η Ιανουαρίου τοΥ 2015, θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει ένα δικαίωμα επιδότησης το 2013 και να μπει στο σύστημα ή με τις επιλέξιμες εκτάσεις του 2014 (κατά μία άποψη) ή με τις επιλέξιμες εκτάσεις του 2015. Δηλαδή το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) τού 2015».

ΣΥΜΦΕΡΕΙ;

- Υπάρχει μια άποψη πολλών μεγάλων παραγωγών ότι τους συμφέρει αυτή την περίοδο να αγοράσουν και να νοικιάσουν εκτάσεις γης, ώστε μετά το 2015 να λαμβάνουν περισσότερες επιδοτήσεις. Είναι σωστή αυτή η εκτίμηση;

«Βεβαίως οι αγρότες αυτοί μπορούν να αυξήσουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν. Αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει ένα τουλάχιστον δικαίωμα επιδότησης το 2013. Επίσης θα πρέπει οι μισθώσεις κτημάτων να έχουν γίνει με μακροχρόνιες συμβάσεις».

- Τα παράλληλα μέτρα για τα νησιά του Αιγαίου θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται;

«Τα μέτρα που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου, δεν αναιρούνται ούτε επηρεάζονται από τη νέα ΚΑΠ (π.χ. η επιδότηση της μεταφοράς του κόστους των ζωοτροφών, η στρεμματική ενίσχυση των ελαιώνων του Αιγαίου). Το ίδιο ισχύει και για την Εξισωτική Αποζημίωση».

- Ποιος αποφασίζει για τη χορήγηση ή μη της Εξισωτικής Αποζημίωσης;

«Η Εξισωτική Αποζημίωση είναι ζήτημα μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης των συναρμόδιων υπουργών της Ελλάδας, η οποία μπορεί να αλλάξει ευκολότερα από ό,τι αλλάζει ένας κοινοτικός κανονισμός».

- Θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στην ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση Αγοράς); 

«Το πρώτο που πρέπει να πούμε εδώ, είναι πως θα υπάρχει μια ΚΟΑ για όλα τα προϊόντα. Ομως, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και τα μέτρα που προβλέπει, έχει αποδυναμωθεί ως δίχτυ ασφάλειας που γνωρίζαμε παλιά.
Δηλαδή είναι τέτοια τα μεγέθη, που δεν υπάρχει κανένα κίνητρο. Για παράδειγμα, για να ενεργοποιηθεί ιδιωτική αποθεματοποίηση θα πρέπει η τιμή του ελαιολάδου να πέσει κάτω από το 1,60 ευρώ το κιλό. Οπως ισχύει ως τώρα».

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

- Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκε και το ζήτημα της απόσταξης κρίσης για το κρασί;

«Κι εκεί τα μεγέθη έχουν μείνει στα ίδια επίπεδα. Εκτός κι αν κάτι αλλάξει στα νομικά κείμενα. Παρ’ ότι έχει διατυπωθεί αίτημα από τη χώρα μας να αναπροσαρμοστούν τα μεγέθη, ώστε αυτά τα μέτρα να λειτουργούν ως ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας, δε βλέπω ότι είναι εύκολο να ικανοποιηθούν τέτοια αιτήματα».

- Εκφράσατε την εκτίμηση ότι έχουμε μπει σε μια πορεία επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ.

«Ναι, αυτός είναι ένας φόβος, και όχι μόνο δικός μου. Το ίδιο εκφράζουν κι άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις των κρατών-μελών, εγώ συμμετέχω στην COPA από την πλευρά της Ελλάδας. Εκεί γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Είναι διάχυτος ο προβληματισμός πως η ΚΑΠ έχει χάσει πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Δεν είναι κοινή. Κανένα κράτος δε θα την εφαρμόζει όπως την εφαρμόζει ένα άλλο. Για παράδειγμα, κάποια χώρα θα έχει συνδεδεμένες ενισχύσεις με την παραγωγή, κάποια δε θα έχει. Δηλαδή, πέρα από τα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα (που από την εφαρμογή τους εξαρτάται η λήψη του 30% των επιδοτήσεων) και τα μέτρα που δίνει στους νέους αγρότες μέχρι το 2% των επιδοτήσεων, όλα τα άλλα μέτρα είναι στην προαίρεση του κράτους-μέλους να τα εφαρμόσει».

- Ποιος είναι ο κίνδυνος που δημιουργείται;

«Η ανησυχία που υπάρχει, είναι πως από τη στιγμή που δεν είναι κοινή η ΚΑΠ, γιατί να την πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μερικά ή ολικά. Το θέμα αυτό θα μπορούσε να τεθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2020 - 2028. Αλλωστε υπάρχουν φωνές που και τώρα θέτουν το ζήτημα.
Οι Αγγλοι, οι βόρειες χώρες, ζητούν να επανεθνικοποιηθεί η αγροτική πολιτική. Ζητούν να μη δίνονται άμεσες ενισχύσεις, αλλά μόνο κονδύλια για τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης (Σχέδια Βελτίωσης κ.λπ.).
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς 15% τον κονδυλίων που έχει λάβει κάθε χώρα-μέλος από τις άμεσες ενισχύσεις στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης ή αντίστροφα.
Για όλα αυτά αποφασίζει το κράτος-μέλος. Από τη στιγμή που αποφασίζει το κράτος-μέλος, γιατί να πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση; 
Αυτό που εκφράζω, είναι μια ανησυχία. Δε λέω ότι οπωσδήποτε θα πάμε σε επανεθνικοποίηση».

- Πώς αντιμετωπίζονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις και γενικότερα η συλλογική δράση των αγροτών, από την ΚΑΠ;

«Το βασικό είναι ότι διασφαλίζονται οι εισροές. Είναι σημαντικό ότι θα μπαίνουν κάθε χρόνο δύο δισεκατομμύρια στη χώρα. Η απώλεια του 10% που θα καταλήξουμε να έχουμε σε σταθερές τιμές το 2020, είναι διαχειρίσιμη. 
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα που μου θέτετε, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρεται στις συλλογικές μορφές δράσεις. Δηλαδή αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών. Οι τελευταίες διευρύνονται και δε θα αφορούν όλους τους τομείς. Οι μορφές συλλογικής δράσης ενισχύονται από την ΚΑΠ. Το πώς ενισχύονται, με ποια μέτρα, θα το δούμε μέσα από τα νομικά κείμενα και τους εφαρμοστικούς κανονισμούς».

 

 Πηγή: emprosnet.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER