Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 09:13

Ζημιές σε αγκινάρες στη Μικρομάνη

Γράφτηκε από τον

Μεγάλη ζημιά από τις πλημμύρες της 11ης και 12ης Νοεμβρίου έχουν υποστεί αρκετά κτήματα με αγκινάρες στη Μικρομάνη. Σε κάποια απ’ αυτά μάλιστα η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και χρειάζεται επαναφύτευση.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρομάνης Χάρης Κουτσουρόπουλος, που τόνισε στην "Ε" το μέγεθος της ζημιάς, μας έδειξε επιτόπου την καταστροφή. Ηταν κτήματα που είχαν αλλάξει εντελώς όψη, καθώς τα σαπισμένα φυτά της αγκινάρας είχαν εξαφανιστεί.
Το πρώτο κτήμα 5 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας Κορομηλά, με τη μεγαλύτερη ζημιά, ήταν κοντά στο νέο κόμβο της Μεσσήνης. «Υπήρχαν αρδευτικά χαντάκια που επικοινωνούσαν και οδηγούσαν τα νερά στη Λιγδού», μας είπε ο Χαρ. Κουτσουρόπουλος. Σημείωσε ότι «με το νέο δρόμο του "Μορέα" και τον καινούργιο κόμβο η επικοινωνία των χαντακιών κόπηκε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν ο κόμβος και τα κτήματα. Δεν έγινε υδραυλική μελέτη κι έκλεισαν το χαντάκι».
Ο παραγωγός Δημήτρης Κορομηλάς παρατήρησε ότι «παρότι καθαρίστηκε, είναι χωμένη η μισή Λιγδού» κι επεσήμανε πως «το 1990 έβρεχε μια ολόκληρη μέρα και δεν είχαμε τέτοια πλημμύρα». Μίλησε για «εγκλήματα του "Μορέα" που έφερε όλα τα νερά από την ανατολική πλευρά με την κατασκευή του δρόμου» και σημείωσε: «Τελείωσε για πάντα το κτήμα της αδελφής μου, θα γίνεται συνέχεια λίμνη. Ολα τα αρδευτικά που έφτιαξαν καταλήγουν στο κτήμα αυτό». Ο ίδιος παρατήρησε ότι «ευτυχώς που δεν είχα ποτίσει τα κτήματά μου και δεν έπαθαν ζημιά».
Στην περιοχή συναντήσαμε γεωπόνο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι σε κάποια κτήματα χρειάζεται επαναφύτευση της αγκινάρας, σε ποσοστό μέχρι και 90%. Πράγμα που σημαίνει κόστος νέας φύτευσης, μηδενική παραγωγή το 2014 και μισή παραγωγή το 2015.
Σοβαρές ζημιές υπήρχαν και σε άλλα κτήματα με αγκινάρες, ιδιαίτερα στις πλευρές που βρίσκονταν αρδευτικά χαντάκια που είχαν πλημμυρίσει.
Ο Χ. Κουτσουρόπουλος ζήτησε να γίνουν έστω και τώρα τα έργα που απαιτούνται για να μην πλημμυρίζει ο τόπος και να καθαριστούν η Λιγδού και κυρίως ο ποταμός Αρις.