Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 07:25

Δραματική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ανω Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

Δραματική είναι η μείωση της ελαιοπαραγωγής και στην Ανω Μεσσηνία. Ηδη ξεκίνησε το μάζεμα της ελιάς και οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι από την φετινή σοδειά, που εκτιμούν ότι θα είναι μειωμένη πάνω από 70% σε σχέση με άλλα χρόνια. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στις χοντρολιές, που εκεί η ζημιά φτάνει το 100%.

Σημειώνουν ότι δεν θυμούνται να έχει υπάρξει τέτοια χρονιά πάλι στην περιοχή τους, αφού μπορεί να υπήρχαν χρονιές που δεν ήταν μεγάλη παραγωγή, αλλά τουλάχιστον ελιές που την προηγούμενη χρονιά δεν είχαν καρπό, έδιναν παραγωγή. Φέτος ούτε αυτό δεν συμβαίνει.

Σε μια περιοχή που το εισόδημα από τις ελιές για τους περισσότερους είναι και το μοναδικό, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, γι' αυτό και ζητούν να ληφθεί μια μέριμνα και να αποζημιωθούν, υπογραμμίζοντας ότι η φετινή ακαρπία οφείλεται καθαρά στον καιρό. Οι μεγάλες ζέστες και οι δυνατοί άνεμοι κατά την περίοδο της ανθοφορίας ήταν καταστροφικοί, αφού δεν έγινε στην συνέχεια καρπόδεση.

Το θέμα πρόσφατα έθεσε στο Δημοτικό συμβούλιο Οιχαλίας ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σιάμου Αριστείδης Καρούτας ζητώντας να υπάρχει μέριμνα ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια να κινητοποιηθεί η διαδικασία για αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ.

Μιλώντας στην «Ε» επισήμανε: «Η κατάσταση είναι τραγική. Η ακαρπία είναι σε βαθμό 70-80%. Ελιές που έπρεπε να είχαν γεμίσει, είναι άδειες. Πιστεύω ότι το κλίμα του Μαΐου κατά την περίοδο της ανθοφορίας επηρέασε άσχημα την παραγωγή. Η ζημιά είναι μεγάλη και έχουμε απευθυνθεί στο δήμο να προστρέξει στα ΠΣΕΑ και έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Γεωργίας, ενώ και ο αντιπεριφερειάρχης γνωρίζει το θέμα μιας και είναι γεωπόνος. Πιστεύω να τύχουμε κάποιας αποζημίωσης. Η περιοχή εδώ δεν έχει άλλη παραγωγή. Στις βρώσιμες ελιές η ακαρπία είναι στο 100% και στις άλλες πάνω από 70%. Η τοπική οικονομία είναι πεθαμένη πλέον, δεν υπάρχει καθόλου παραγωγή».

Ο Σταύρος Καρούτας χαρακτηριστικά μας είπε: «Η ζημιά φέτος είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει καθόλου παραγωγή, αφού οι ελιές δεν έδεσαν την άνοιξη λόγω των καιρικών συνθηκών. Περιμέναμε να έχουμε παραγωγή στα δέντρα που πέρυσι δεν είχαν, αλλά ούτε αυτά έχουν καρπό. Η ζημιά είναι μεγάλη τόσο στο χωριό μας, όσο και στην υπόλοιπη γύρω περιοχή. Εγώ ξεκίνησα το μάζεμα. Πήγα σε ένα περιβόλι που ήταν να μαζέψω 120 τσουβάλια και δεν μάζεψα ούτε πέντε. Πρέπει να γίνει κάτι από τον ΕΛΓΑ».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Δημητρόπουλος σημείωσε: «Φέτος δεν έδεσαν καθόλου οι ελιές από τις ζέστες που έκανε όταν ήταν ανθισμένες. Η παραγωγή έχει μειωθεί πολύ. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Μπορεί να είχαμε και άλλες χρονιές που δεν είχε μεγάλη παραγωγή, αλλά όχι αυτό το πράγμα. Ελιές που δεν είχαν πέρυσι και έπρεπε να είναι γεμάτες φέτος, δεν έχουν ούτε σπυρί πάνω τους. Εχω ξεκινήσει το μάζεμα, αλλά δεν υπάρχει καθόλου παραγωγή. Ακόμη και το δάκο που εισπράττουν, τζάμπα το παίρνουν, όπου υπάρχουν λίγες ελιές οι οποίες και έχουν πέσει. Χοντρολιές δεν έχει μείνει καμία. Η φετινή χρονιά είναι καταστροφή».

Ο Θεόδωρος Παναγόπουλος μας τόνισε: «Στην δική μας περιοχή η ζημιά είναι από 80% και πάνω. Εγώ προσωπικά από 40 δέντρα που έπρεπε να ήταν όλα γεμάτα, δεν θα μαζέψω 10 τσουβάλια. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την εποχή που ήταν να δέσουν οι ελιές, κατά την οποία είχαμε μεγάλη θερμοκρασία και αυξημένη υγρασία. Δεν είναι μόνο αυτό. Ενδέχεται να μην γεμίσουν και φέτος αν έχουμε τις ίδιες συνθήκες αν συνεχιστεί το ίδιο πράγμα. Κανονικά έπρεπε να αποζημιώνονται όλα αυτά, καθώς πληρώνουμε ΕΛΓΑ. Πρέπει το κράτος να είναι καλύτερα οργανωμένο, να μας αποζημιώνει 100%».

Ο Θεόδωρος Γιαννούκος σημείωσε: «Δεν υπάρχει παραγωγή. Εγώ περίμενα να είχα μεγάλη παραγωγή φέτος, αλλά δεν έχει τίποτα, έχει μειωθεί κατά 60-70%. Πρέπει οι γεωπόνοι να μας πούνε πού οφείλεται αυτό. Μάλλον είναι οι καιρικές συνθήκες, καθώς το Πάσχα έκανε μεγάλη ζέστη. Ηταν σαν καλοκαίρι όλη την Μεγάλη Εβδομάδα και έτσι δεν έδεσαν οι ελιές. Τέτοια ακαρπία εδώ δεν θυμάμαι να είχαμε άλλη φορά. Εδώ η περιοχή μας στηρίζεται στην ελαιοκαλλιέργεια και τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον αγροτικό κόσμο».

Κώστας Μπούρας