Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 07:22

"Μαύρη εργασία" με ακυρωμένα εργόσημα

Γράφτηκε από την

"Τρύπα" στη διαδικασία για το εργόσημο φαίνεται πως ανακάλυψαν οι πολυμήχανοι εργοδότες που θέλουν να αποφύγουν τα πρόστιμα χωρίς να πληρώνουν εισφορές. Εκδίδουν λοιπόν κανονικά το εργόσημο για είναι νόμιμοι όσο διαρκεί η εργασία, αλλά στην συνέχεια το… ακυρώνουν και παίρνουν πίσω τα χρήματά τους. Η ακύρωση παρατηρείται ολοένα και πιο συχνά στα ταμεία των ΕΛΤΑ και των τραπεζών, όπως λένε οι υπεύθυνοι των ταμείων συμπληρώνοντας πως οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να εισπράττουν πίσω τα χρήματα για το εργόσημο που τελικά δε διέθεσαν σε εργάτη που δεν απασχόλησαν.

Γενικότερα όμως, αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το διάστημα είναι ιδιαίτερα έντονο το ενδιαφέρον των εργοδοτών για την απασχόληση εργατών γης με εργόσημο, κυρίως λόγω του φόβου που υπάρχει για ενδεχόμενους ελέγχους κατά την ελαιοσυγκομιδή. 

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εργόσημων το τελευταίο διάστημα παίζει το γεγονός ότι απαιτούνται εργόσημα για την παράταση της άδειας παραμονής μεταναστών στην Ελλάδα. Σημαντική μερίδα όμως μεταναστών δε μπορεί να βρει δουλειά ή εργοδότη με δυνατότητα να εκδώσει εργόσημα, αφού αυτά πρέπει να δικαιολογούνται φορολογικά από τον εργοδότη. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από ανταποκριτές του ΟΓΑ, στην Καλαμάτα αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον κυρίως ηλικιωμένων ιδιοκτητών γης που απασχολούν εργάτες, ενώ σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον των μεταναστών κυρίως εργατών. Οπως ενημερωθήκαμε, ο κάθε εργαζόμενος, για να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την επόμενη χρονιά πρέπει να έχει εργόσημα συνολικής αξίας τουλάχιστον 4.000 ευρώ μέσα στο 2013. Δηλαδή θα πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον 150 μεροκάματα με εργόσημο (το ύψος του οποίου ορίζεται από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη του ΙΚΑ, που καθορίζεται στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους). Βέβαια, ο κάθε εργοδότης μπορεί να εκδώσει εργόσημο στην αξία που έχει συμφωνήσει με τον εργάτη. Από το σύνολο του ποσού γίνονται κρατήσεις 10% κατά την είσπραξή του από τον εργάτη γης ή 25% από τον εργάτη που αμείβεται με εργόσημο ΙΚΑ (κηπουροί, οικιακοί βοηθοί, καθαρίστριες, κυρίες που φροντίζουν ηλικιωμένους κ.λπ.).

Οπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές του ΟΓΑ, επιβάλλεται η έκδοση εργόσημων να γίνεται σταδιακά μέσα στη χρονιά και όχι συνολικά για όλο το έτος. Η σταδιακή έκδοση γίνεται σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα, γεγονός που διαπιστώνουν και από το κεντρικό Ταχυδρομείο Καλαμάτας. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Γιώργο Παπαδοκωνσταντάκη, πλέον αρκετοί εργοδότες εκδίδουν εργόσημο για κάθε ημερομίσθιο χωριστά και όχι συνολικά για όλη τη χρονιά, όπως γινόταν κατά το παρελθόν. Μάλιστα, αυτό το διάστημα λόγω της ελαιοσυγκομιδής, όταν βρέχει, αρκετοί εργοδότες απευθύνονται στο Ταχυδρομείο για να κόψουν τα εργόσημα που αντιστοιχούν στους εργάτες που θα απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες. Ετσι, υπολογίζεται πως φέτος έχουν κοπεί πολύ περισσότερα εργόσημα, η συνολική αξία των οποίων όμως δεν παρουσιάζει μεγάλη μεταβολή από πέρυσι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σε ποσοστό 95% περίπου, τα εργόσημα αφορούν σε εργάτες γης. 

Να σημειωθεί πως η έκδοση γίνεται είτε από τον ίδιο τον εργοδότη - ιδιοκτήτη της γης, είτε από άλλο πρόσωπο με εξουσιοδότηση.

Κ.Δ.