Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 15:24

Στην προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών το κλειδί για το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από την

Για τη νομοθεσία που διέπει το ελαιόλαδο και την ποιότητα του ελληνικού προϊόντος μίλησαν οι σύνεδροι στην ημερίδα με θέμα «Εξελίξεις στη διασφάλιση παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης ποιοτικού ελαιολάδου», που διοργανώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου – ΦΙΛΑΙΟΣ και το Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη και Τεχνολογία Λιπιδίων (Greek Lipid Forum).

 

 

Καταρχάς, στην ημερίδα τονίστηκε η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και παρουσιάστηκαν οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Σύμφωνα με την Αντωνία Τριχοπούλου, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, το πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν είναι η ποσότητα, όπως στην περίπτωση της Ισπανίας, αλλά η ποιότητα. Όπως είπε, «με την επιστημονική γνώση θα μπορούσαμε να καταξιώσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, δε γίνεται να προβληθεί ένα προϊόν». Ωστόσο, «αν και αγωνιστήκαμε τόσο πολύ, το ελληνικό ελαιόλαδο δεν ακούγεται στο εξωτερικό, κάτι που φαίνεται από τα νούμερα των εξαγωγών μας». Όμως, όπως τόνισε ο Κώστας Στουρνάρας από το Τμήμα Ελαίας του Υπ.Α.Α.Τ., «το θέμα δεν είναι η ποιότητα των ελληνικών ελαιολάδων αλλά ποιος είναι έτοιμος και διατεθειμένος στην Ελλάδα να επενδύσει σε αυτή την ποιότητα». 

Όσον αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του προϊόντος, σύμφωνα με την Στέλλα Ιωσηφίδου από το Εργαστήριο λιπών και ελαίων του Γενικού Χημείου του Κράτους, αυτοί είναι «η γεωγραφική περιοχή, η ποικιλία και η ποιότητα του ελαιοκάρπου». Από την άλλη, το σύστημα παραλαβής του ελαιολάδου (διφασικό ή τριφασικό) δε δημιουργεί διαφορές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως προκύπτει από έρευνες του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Α.Π.Θ. και του Εργαστηρίου Λιπών και Ελαίων, που παρουσίασε η Μαρία Τσιμίδου και η Στέλλα Ιωσηφίδου αντίστοιχα. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Μαρίας Κρόκου  στο agronews.gr