Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 15:34

Ολοκληρώνεται η φύτευση της ανοιξιάτικης πατάτας

Γράφτηκε από τον

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η φύτευση της πρώιμης, ανοιξιάτικης πατάτας στα κτήματα της Μεσσήνης και του Μπουρνιά.

Χρήματα στους παραγωγούς δεν υπάρχουν και ο σπόρος αγοράστηκε με πίστωση και θα πληρωθεί στη συντριπτική πλειοψηφία με τη συγκομιδή της παραγωγής την άνοιξη του 2014. Οι παραγωγοί, στο μεταξύ, περιμένουν την ευαισθητοποίηση και την ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στις μεγάλες ζημιές της φετινής όψιμης παραγωγής από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου.
Αυτά σημείωσαν στην "Ε" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας και ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος.
«Εχει φυτευτεί το 80% στην περιοχή μας. Λόγω του καιρού, των βροχών αργήσαμε να ξεκινήσουμε», μας είπε ο κ. Μπλάνας. Ενημέρωσε  ότι η φύτευση ουσιαστικά ξεκίνησε από τις 8 Δεκεμβρίου και πως «μέσα σε 10 ημέρες θα τις φυτέψουμε όλες». Εξέφρασε την ελπίδα
«να μην υπάρξει πρόβλημα, γιατί θα βγουν όλες οι πατάτες μαζί», επισημαίνοντας ότι «πέρσι και τις προηγούμενες χρονιές φυτεύαμε από το Νοέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο σταδιακά. Μακάρι να πάμε καλά και να υπάρχει ζήτηση στις πατάτες που θα βγουν όλες μαζί».
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης ανέφερε ότι «η μάχη με τον καιρό, με τον πάγο κυρίως, είναι μπροστά μας». Εκτίμησε πως «ίδιες ποσότητες ίσως και λίγο παραπάνω θα φυτευτούν φέτος» και πρόσθεσε: «Δίνεται με πίστωση ο σπόρος. Για τα φάρμακα και τα λιπάσματα, όμως, οι γεωπόνοι θέλουν τα λεφτά, γιατί δεν τους δίνουν οι εταιρείες χωρίς τα χρήματα».
Για τις ζημιές στις όψιμες πατάτες του 2013 παρατήρησε: «Υπάρχουν ζημιές στις όψιμες, γύρω στο 60%. Πρασίνισαν και σάπισαν. Να καταλάβει ο ΕΛΓΑ ότι υπάρχει πρόβλημα. Εμπαινε ο κόσμος στα κτήματα μετά τις πλημμύρες και μάζευε έστω και πράσινες με καροτσάκια και σακιά. Επαιρνε τις πράσινες πατάτες για το σπίτι του, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Αργησε ο έλεγχος από τον ΕΛΓΑ και δε βρήκαν πατάτες στα κτήματα. Φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα και δε θα μας πιστεύουν στον ΕΛΓΑ. Η ζημιά,όμως, είναι μεγάλη».
Ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος ενημέρωσε ότι «έχει φυτευτεί το 90% στον Μπουρνιά. Είναι πιστοποιημένοι οι σπόροι». Επεσήμανε πως «ευτυχώς που είναι οι γεωπόνοι και οι εξαγωγείς που δίνουν το σπόρο και θα πληρωθούν με την καινούργια παραγωγή». Εξήγησε ότι «είναι μικρό το ποσοστό των παραγωγών, κυρίως αυτοί που έχουν μικρό κλήρο, που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τώρα με την προμήθεια του σπόρου». Παρατήρησε πως έπεσε χιόνι στην Αίγυπτο κι ενδεχομένως να μην υπάρχουν πατάτες που βγαίνουν εκεί στο τέλος Ιανουαρίου. Και πρόσθεσε ότι «τα δικά μας αποθεματικά είναι ελάχιστα, λόγω της ζημιάς που έγινε στις όψιμες και σε μας και στη Μεσσήνη και τον Πύργο». Σημείωσε ότι «ήταν μεγάλη η ζημιά. κάναμε δηλώσεις και ήταν πιστοποιημένος ο σπόρος, είχαμε κρατήσει από την άνοιξη». Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας ότι «δε βλέπω φως, το ψάχνουν πολύ. Εγώ είχα δηλώσει άλλη καλλιέργεια, σέλινο, που ξεράθηκε κι έβαλα τα ίδια στρέμματα πατάτες. Ολοι έχουν πάθει ζημιά. Καταστράφηκε ο κόσμος, δεν έμειναν καθόλου μαγειρέματα».