Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 21:46

Αssociated Press: "Το ελαιόλαδο θύμα νόμιμης νοθείας"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αssociated Press: "Το ελαιόλαδο θύμα νόμιμης νοθείας"

Ως το "πιο πρόσφατο θύμα της κρίσης" στην Ελλάδα χαρακτηρίζει το ελαιόλαδο το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες σε ανταπόκριση που μετέδωσε. Σε αυτή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην υπόδειξη του ΟΟΣΑ να επιτραπεί η κυκλοφορία μειγμάτων ελαιολάδου και σπορέλαιων που περιλαμβάνεται σε έκθεση που συνέταξε.

Σχετικό ρεπορτάζ με πληροφορίες για τις προθέσεις μεγάλων ομίλων ελαιολάδου να μπουν στην παγκόσμια αγορά με μείγματα τα οποία μάλιστα προβάλλουν ως πλέον υγιεινά, δημοσιεύτηκε στην "Ελευθερία της Δευτέρας" προκαλώντας αίσθηση μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Αναλυτικότερα στην ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες αναφέρονται τα εξής:

«Το χρησιμοποιούσαν για περιποίηση οι αθλητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και παραμένει σήμερα βασικό συστατικό της σύγχρονης ελληνικής διατροφής. Κι όμως, το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει το πιο πρόσφατο θύμα της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα. 

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης συμβουλεύει την Ελλάδα να επιτρέψει την πώληση ελαιολάδου αναμιγμένου με φθηνότερα φυτικά έλαια, ώστε να διευκολυνθεί η αγορά του. Η σύσταση αυτή αποτελεί μέρος μόνο από σειρά υποδείξεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ώστε να βγει η Ελλάδα από την ύφεση μέσα στο 2014. 

Η Ελλάδα είναι ο τρίτος στον κόσμο παραγωγός ελαιολάδου και παγκόσμιος ηγέτης στην κατά κεφαλήν κατανάλωση, με μια χιλιόχρονη και πλέον παράδοση που αποτελεί ισχυρότατο σύνδεσμο των κατοίκων των αστικών κέντρων με την αγροτική τους κληρονομιά. 

Αλλά η αγοραστική δύναμη έχει καταρρακωθεί από την ύφεση που ξεκίνησε το 2008 και τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς σχεδίου διάσωσης της οικονομίας της χώρας. 

 

Η οικονομική κρίση εξανέμισε πάνω από το 1/5 της ελληνικής οικονομίας και οδήγησε την ανεργία σε ποσοστά πάνω από το 27%».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER