Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013 13:17

Σημαντική μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου σε όλη την τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Σημαντική μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου σε όλη την τριφυλία

Σημαντική μείωση παρουσιάζει η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή της Τριφυλίας τείνοντας να δημιουργήσει αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων χρόνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας μέχρι τέλος Νοεμβρίου η παραγωγή είχε φτάσει τους 10.000 τόνους και στα μέσα Δεκεμβρίου χωρίς όλα τα στοιχεία, η ποσότητα αυτή υπολογιζόταν να έχει φτάσει στους 13-14.000 τόνους.

Με δεδομένο ότι η συγκομιδή πλέον έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος της, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσεγγιστούν οι παραγωγές των προηγούμενων χρόνων, καθώς πέρυσι η περιοχή παρήγαγε 23.000 τόνους και πρόπερσι 25.000, ποσότητα-ρεκόρ που έχει καταγραφεί στην περιοχή. Οι φετινές εκτιμήσεις φέρνουν την παραγωγή να κυμαίνεται περίπου στους 17.000 τόνους.

Η μέση μείωση της παραγωγής σε επίπεδο περιοχής όπως δείχνουν τα στοιχεία ξεπερνά το 30% και υπάρχουν περιοχές όπως τα Φιλιατρά και οι Γαργαλιάνοι όπου τα ποσοστά της μείωσης είναι πάνω και από 40%. Τα αίτια σε μεγάλο βαθμό αποδίδονται στις καιρικές συνθήκες της άνοιξης, οι οποίες δεν βοήθησαν στην καρπόδεση και προξένησαν ζημιές στα δέντρα που είχαν ανθίσει.

Χαρακτηριστικά από την περιοχή των Γαργαλιάνων, που είναι από αυτές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή, ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τάσος Προσηλιακός μας είπε: «Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά πολύ. Με την συγκομιδή πλέον να τελειώνει, έχουμε φτάσει στο 40% της περσινής παραγωγής, δηλαδή μιλάμε για μια μείωση που αγγίζει το 60%, έχουμε ρεκόρ πτώσης. Βέβαια πέρυσι ήταν μια πολύ παραγωγική χρονιά και αυτό μπορεί να είναι μια αιτία αλλά σίγουρα  για να έχουμε τόσο μεγάλη μείωση έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες. Οι μεγάλες ζέστες που έκανε την Μεγάλη Εβδομάδα λειτούργησαν αρνητικά όπως και ο δυνατός αέρας».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER