Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2014 07:47

Συνεταιριστικές κόντρες για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συνεταιριστικές κόντρες για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Αλλάζει ο τρόπος ενεργοποίησης δικαιωμάτων από το 2014, και πλέον οι Ενώσεις δεν έχουν την αποκλειστικότητα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη Μεσσηνία γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία κοινοπραξίας συνεταιρισμών του νομού που ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση, αφήνοντας εκτός διαδικασίας την Ενωση. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης, καθώς η οργάνωση φέρεται αποφασισμένη να αντιδράσει. Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ενόχληση και αντίδραση είναι το γεγονός ότι σ’ αυτή την κίνηση φέρεται να πρωτοστατεί ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης, μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αβίας - Μικρής Μαντινείας, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από το Δ.Σ. της Ενωσης, όπου ήταν μέλος. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την προσπάθεια αυτή φαίνεται να τη στηρίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ. Σχετικό ρεπορτάζ για το θέμα έχει η ιστοσελίδα "ΑγροΤύπος".

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κ. Κατσούλης σημείωσε στην "Ε": «Πληροφορούμαστε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ προωθεί στη Μεσσηνία ΑΕΣ με συμμετοχή των συνεταιρισμών Γαργαλιάνων, Στέρνας και Αβίας, με σκοπό την ανάληψη της ενεργοποίησης δικαιωμάτων. Χωρίς καμιά διάθεση αντιπαλότητας είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι η σύμπραξη γίνεται από ένα μικρό ποσοστό συνεταιρισμών της Μεσσηνίας, που, όπως φαίνεται, σκοπεύει μόνο στην παροχή υπηρεσιών και συγκεκριμένα στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης».

Ο κ. Κατσούλης τόνισε πως «η εργασία αυτή είναι υπεύθυνη και πέραν των τυπικών προϋποθέσεων απαιτούνται και ουσιαστικές δυνατότητες, που απορρέουν από την εμπειρία και την ικανότητα του προσωπικού, αλλά και από τις υποδομές που διαθέτει ο φορέας. Ο συνεταιρισμός μας "Ενωση Μεσσηνίας" πληροί στο ακέραιο αυτές τις προϋποθέσεις».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΙΧΑ ΣΤΟΝ "ΑΓΡΟΤΥΠΟ"

Στο ρεπορτάζ του ο "ΑγροΤύπος" αναφέρει: «Εν αναμονή της προκήρυξης του διαγωνισμού για το ΟΣΔΕ 2014 βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι μετά την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (στις 19 Δεκεμβρίου) ότι στη διαδικασία φέτος θα μπορεί να συμμετέχει όποιος φορέας επιθυμεί είτε από τον συνεταιριστικό είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στο παιχνίδι ετοιμάζεται να ξαναμπεί και η ΠΑΣΕΓΕΣ και αυτή την φορά με την συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς, της εταιρείας Europublic και τις μέχρι πρότινος ΕΑΣ, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε Α.Σ. και έχουν φορολογική ενημερότητα. Φήμες αναφέρουν ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ σχεδιάζει ακόμα και την δημιουργία νέας εταιρείας με την συμμετοχή Europublic (50%), της Πειραιώς (25%) και των Συνεταιρισμών (25%) για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό. Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτο Καραμίχα, για το θέμα μας ανέφερε: «Δεν υπάρχει ακόμα καμία εταιρεία. Υπάρχει μόνο προετοιμασία της ΠΑΣΕΓΕΣ με τις Ενώσεις που έχουν φορολογική ενημερότητα και έχουν προχωρήσει στην μετατροπή τους σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ώστε να συμμετέχουν. Επίσης, θα έχουμε την τεχνική υποστήριξη της Europublic όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια». Σε ερώτησή μας για ενδεχόμενη συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς ο κ. Καραμίχας μας επεσήμανε: "Ολα θα εξαρτηθούν από τους όρους της προκήρυξης. Βολιδοσκοπούμε την κατάσταση. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα". Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ ανέφερε ότι θα έπρεπε ήδη να είχε δημοσιευθεί η προκήρυξη και ότι για ακόμα μια φορά σημειώνεται καθυστέρηση.

 

ΤΟ ΟΣΔΕ 2014

Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτουργούσε το σύστημα του ΟΣΔΕ με την σύμβαση της πολιτείας με την ΠΑΣΕΓΕΣ, τις Ενώσεις δηλαδή των Συνεταιρισμών που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν θα αλλάξει και θα έχει τρία νέα στοιχεία. Πρώτα - πρώτα πολλοί δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν από μόνοι τους τη δήλωσή τους.

 

Δεύτερον, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός που θα δίνει τη δυνατότητα και σε όλους τους άλλους φορείς που θέλουν να πιστοποιηθούν, προκειμένου να παίξουν αυτό το ρόλο στη νέα περίοδο. Για παράδειγμα, μπορεί να έρθει ένας συνεταιρισμός και να πει "εγώ θέλω να το κάνω για τους συνεταιριζόμενούς μου ή μια ομάδα, ή ομάδες ομάδων που θα δημιουργηθούν και τώρα και με τη νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς". Τέλος, όλοι αυτοί θα ελεγχθούν, θα πιστοποιηθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER