Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014 07:47

Σε αναμονή για τον νέο τρόπο φορολόγησης των αγροτών

Γράφτηκε από την

Διστακτικά ξεκίνησαν οι δηλώσεις των αγροτών που είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, καθώς υπάρχουν ακόμη πολύ σοβαρά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν, όπως αυτά που αφορούν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά και τους υπαλλήλους του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που έχουν αγροτικά εισοδήματα.

Από διάφορες πλευρές συζητείται το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου έτσι ώστε να αυξηθεί το όριο των 10.000 ευρώ για την υποχρεωτική δήλωση, και ενόψει αυτών εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών μέχρι την έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων. Σχετική δήλωση έκανε χθες ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, ενώ υπήρξε και συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών με τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στο νέο καθεστώς φορολόγησης της αγροτικής παραγωγής που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου του 2014 και προβλέπει την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους αγρότες, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και ζητά την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα καθορίζει όλες τις ασάφειες σχετικά με το καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους αγρότες.

Οπως επισημαίνει στο έγγραφό του ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Αυγενάκης, «έχει δημιουργηθεί μια σειρά από προβλήματα από τις ασάφειες σχετικά με την εφαρμογή του νέου μέτρου και ιδιαίτερα με τις διαδικασίες τήρησης των βιβλίων, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών να μην έχει ακόμα προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας και να μην έχουν ανοίξει τα σχετικά βιβλία».«Πιο συγκεκριμένα», υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης βουλευτής «εκκρεμεί ο καθορισμός λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο της φορολόγησης, τις δαπάνες που θα περνάνε στα έξοδα, το καθεστώς των εργατών γης, τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που διαθέτουν δικαιώματα και λαμβάνουν σύνταξη και τι προβλέπεται για την καταβολή της σύνταξής τους κλπ. Επιπλέον, με τις αργίες -στις ημέρες των εορτών- δεν λειτουργούσαν οι κατά τόπους Εφορίες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αγρότες να μην έχουν προσέλθει προκειμένου να κάνουν έναρξη δραστηριότητας, και δεδομένου ότι τα βιβλία εσόδων εξόδων για τους αγρότες ισχύουν από 1/1/2014».Τέλος, ο βουλευτής ζητά από την ηγεσία του υπουργείου να προβεί άμεσα σε έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου καθορίζοντας όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, προκειμένου να αποφευχθούν πρόστιμα που θα επακολουθήσουν τα λάθη που ενδεχομένως θα γίνουν, ενώ ερωτά «εάν κάποιος αγρότης πληροί τα κριτήρια, αλλά το 2014 θέλει να μειώσει την αγροτική του δραστηριότητα τι θα ισχύσει; Θα πρέπει να ανοίξει βιβλία εσόδων και να παραμείνει σε αυτά μια 5ετία;»Επιπλέον ερωτά, «εάν το 2014 οι αγρότες θα φορολογηθούν βάσει του τεκμαρτού εισοδήματός τους» και «τι θα γίνει με τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που έχουν δικαιώματα, και εάν θα πρέπει ενταχθεί στο νέο καθεστώς φορολόγησης και θα μπορεί πλέον να λαμβάνει την σύνταξή του».

 

ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ

Στο μεταξύ το agronews.gr σε σχετική ανάρτηση σημειώνει τα εξής:

«Το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό καθώς μέχρι τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες δαπάνες είναι δυνατόν να υπαχθούν στα έξοδα και όπως και σειρά ακόμα θεμάτων που αφορούν την ασφάλιση των εργαζομένων στις καλλιέργειες, πώς θα γίνει η φορολόγηση αφού μέχρι τώρα ελάχιστοι είναι οι αγρότες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία, πώς θα αντιμετωπιστούν περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και πολλά άλλα.

Οι 13 υποχρεώσεις πάντως που απορρέουν από το νέο τρόπο φορολόγηση των αγροτών είναι συγκεκριμένες, (οι ίδιες με τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες) σύμφωνα με τα λογιστικά γραφεία και έχουν ως εξής:

1. Μεταβολή στο μητρώο της Εφορίας για τη μετάβαση από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό.

2. Τήρηση βιβλίου εσόδων και εξόδων, καταχωρώντας σε αυτό όλα τα έσοδα (τιμολόγια που εκδίδουν) και τα έξοδα (τιμολόγια που λαμβάνουν) που αφορούν στο επάγγελμα του αγρότη.

3. Εκδοση τιμολογίου σε περίπτωση πώλησης των προϊόντων τους προς οποιονδήποτε, χρεώνοντας και εισπράττοντας ΦΠΑ επί της αξίας.

4. Οι αγρότες να λαμβάνουν τιμολόγιο για κάθε αγορά (εφόδια, μηχανήματα, εργαλεία, σπόρους, καύσιμα κ.λπ.) ή παροχή υπηρεσίας που τους προσφέρεται, π.χ. διάφορες μελέτες. Επίσης σε περίπτωση  που οι αγρότες απασχολούν εργάτες, αυτοί πληρώνονται με εργόσημο και το στέλεχος του εργόσημου θα διαφυλάσσεται για να καταχωρηθεί ως δαπάνη.

5. Μέχρι τη 15η ημέρα κάθε μήνα υποβάλλουν στο TAXIS (υπουργείο Οικονομικών), καταστάσεις για τα τιμολόγια εσόδων που έχουν εκδώσει τον προηγούμενο μήνα.

6. Κάθε τρίμηνο υποβάλουν στο TAXIS (υπουργείο Οικονομικών) καταστάσεις με τα τιμολόγια που λαμβάνουν εντός του τριμήνου.

7. Το πρώτο εικοσαήμερο κάθε μήνα που ακολουθεί κάθε ημερολογιακό τρίμηνο, δηλαδή το πρώτο εικοσαήμερο των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου υποβάλλουν προσωρινή δήλωση ΦΠΑ για τις πωλήσεις, τις αγορές και τις δαπάνες του τριμήνου.

8. Υποβάλλουν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ κάθε Φεβρουάριο στην οποία δηλώνουν συγκεντρωτικά τις πωλήσεις, τις αγορές και τις δαπάνες καθώς και το ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτές που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο.

9. Υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος το Μάρτιο κάθε έτους στην οποία εκτός του Ε1 πρέπει να συνυποβληθεί και το έντυπο Ε3.

10. Εχουν υποχρέωση, όπου προβλέπεται από τις φορολογικές διατάξεις, να παρακρατούν φόρους και να τους αποδίδουν στο Δημόσιο.

11. Δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ από τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.

12. Εχουν δικαίωμα να ζητούν απαλλαγή ΦΠΑ για τις αγορές πάγιου εξοπλισμού, π.χ. τρακτέρ, εφόσον το πάγιο είναι καινούργιο και η αξία του υπερβαίνει κάποιο όριο που προσδιορίζεται από το υπουργείο Οικονομικών.

 

13. Ο ΦΠΑ που εισπράττουν, πωλώντας τα προϊόντα τους, συμψηφίζεται με το ΦΠΑ που πληρώνουν αγοράζοντας αγαθά και υπηρεσίες. Εάν το ποσό του ΦΠΑ που έχουν εισπράξει μέσα στο τρίμηνο είναι μεγαλύτερο από το ΦΠΑ που έχουν πληρώσει μέσα στο ίδιο τρίμηνο, τότε η διαφορά αυτή αποδίδεται στο δημόσιο με την υποβολή της προσωρινής δήλωσης ΦΠΑ. Αν ο ΦΠΑ που έχουν πληρώσει είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουν εισπράξει, τότε η διαφορά μεταφέρεται για συμψηφισμό στο επόμενο τρίμηνο».