Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 18:41

Σύγχυση για την ηλεκτρονική καταγραφή των φυτοφαρμάκων

Γράφτηκε από την
Σύγχυση για την ηλεκτρονική  καταγραφή των φυτοφαρμάκων

Σύγχυση επικρατεί με τα φυτοφάρμακα καθώς από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε η ηλεκτρονική καταγραφή, αλλά οι γεωπόνοι ακόμα ψάχνουν ενημέρωση και απαντήσεις, ενώ οι παραγωγοί έχουν... μαύρα μεσάνυχτα.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το στάδιο πριν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που προβλέπεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκινήσει το 2015 για τους επαγγελματίες αγρότες. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του χώρου μέχρι στιγμής διαπιστώνουν πως ούτε το υπουργείο είναι έτοιμο να υλοποιήσει τα όσα επιβάλλει στους γεωπόνους και τους παραγωγούς.

Επαγγελματίες της Μεσσηνίας επισημαίνουν τον προβληματισμό τους για μια σειρά από ζητήματα, ξεκινώντας από το πόσο θα επηρεάσει τη λειτουργία των καταστημάτων τους, πόσο θα ανταποκριθούν οι ίδιοι οι αγρότες αλλά και το τι θα γίνει στη συνέχεια με τους ερασιτέχνες καλλιεργητές και αν αυτοί έχουν δικαίωμα να προμηθεύονται φυτοφάρμακα. Απευθυνθήκαμε σε επαγγελματίες στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσήνης. Σημαντικό ζήτημα επισημαίνουν πως είναι το γεγονός ότι φυτοφάρμακα που ενδείκνυνται και χρησιμοποιούνται χρόνια τώρα στις καλλιέργειες, όπως συκιές, ροδιές, φιστίκι, σπανάκι κ.λπ. δεν είναι εγκεκριμένα και άρα δεν μπορούν να καταγραφούν.

Από την περιοχή της Καλαμάτας, ο Γιάννης Βορβίλας, πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας εξηγεί πως ο σύλλογος κάνει προσπάθειες να υπάρξει ενημέρωση, όμως μέχρι στιγμής, πέρα από τα ΦΕΚ που έχουν λάβει ηλεκτρονικά οι γεωπόνοι, δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση από το υπουργείο, με συνέπεια να είναι όλα στον αέρα. Βρίσκεται ωστόσο εν αναμονή μιας σειράς απαντήσεων από το υπουργείο, με στόχο το συντομότερο δυνατόν να ενημερωθούν οι επαγγελματίες του κλάδου. Ελπίζει έτσι να λυθούν απορίες, μεταξύ των οποίων και πώς θα γίνεται έστω η καταπολέμηση ζιζανίων σε κήπους και δημόσιες εκτάσεις. 

Ο Ανδρέας Μαράντος λέει από την πλευρά του: "Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες καθώς είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα και δεν έχουμε ενημέρωση από το υπουργείο. Ηδη έχουμε καταχωρίσει μερικά τιμολόγια. Υπάρχει όμως μεγάλο πρόβλημα, όχι τόσο στους κατ' επάγγελμα αγρότες, αλλά για εκείνον που θ΄ αγοράσει ένα προϊόν για το μπαλκόνι ή τον κήπο του, αφού πρέπει ν' αναφερθεί η καλλιέργεια και η έκταση στην οποία θα το χρησιμοποιήσει". Οπως διαπιστώνει "δυστυχώς δεν είναι έτοιμο το υπουργείο. Εμείς είμαστε πιο έτοιμοι". Εκτιμά ωστόσο πως είναι θέμα χρόνου, αφού όπως λέει, την άνοιξη -οπότε θα υπάρχει αυξημένη κίνηση στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα- ο κόσμος δε θα μπορεί να περιμένει στην ουρά για να καταχωρισθεί ένα φάρμακο που αγόρασε για τη γλάστρα του. Οπως εξηγεί, στη Μεσσηνία υπάρχουν ιδιαιτερότητες, αφού ένας δημόσιος υπάλληλος, που δεν είναι επαγγελματίας αγρότης, καλλιεργεί και 500 ελιές. Ακόμα όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει η καταχώριση για την έκτασή του, αν τον αποκλείει ή όχι.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος διαπιστώνει πως είναι δεκάδες τα προβλήματα  που θα απασχολήσουν τους γεωπόνους σχετικά με την ηλεκτρονική καταγραφή. Οπως λέει, αφορά μόνο σε επαγγελματίες αγρότες, ενώ για τα φυτοφάρμακα παρατηρεί πως δεν έχουν έγκριση για συγκεκριμένες καλλιέργειες στις οποίες χρησιμοποιούνται, αλλά δε δύναται η καταγραφή τους. Θεωρεί ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο εγχείρημα και αναρωτιέται αν τελικά θα επιτευχθεί ο στόχος του νομοθέτη.

Ο Αποστόλης Ορφανός εκτιμά πως χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο και για τους γεωπόνους και για τους παραγωγούς. Οπως λέει, για την ώρα όλοι αγοράζουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα, αλλά παραμένει άγνωστο το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Ο Θοδωρής Ποντίκης έχει προχωρήσει τη διαδικασία για να ξεκινήσει την ηλεκτρονική καταγραφή. Για την ώρα ψάχνει να δει τι θα κάνει και τι θα ισχύσει τελικά, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση. Οπως λέει, το μέτρο θεωρητικά αφορά σε όλους τους χρήστες φυτοφαρμάκων, επαγγελματίες ή μη, όμως δεν υπάρχει ενημέρωση. Αν και οι γεωπόνοι περίμεναν να γίνει κάποιο σεμινάριο για να ενημερωθούν, έχουν λάβει με e-mail μόνο ένα ενημερωτικό από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία για απορίες παραπέμπει σε τηλέφωνο του υπουργείου, το οποίο δεν απαντά ποτέ.  

Ο Κωνσταντίνος Τσαούσης δεν έχει κάνει ακόμα καταγραφές καθώς δεν έχει ξεκινήσει η πώληση φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε επαγγελματίες αγρότες, όπως λέει. Αυτές τις ημέρες αναζητεί ενημέρωση είτε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε από συναδέλφους του. Στην πράξη πιστεύει πως θα παρουσιαστούν πολλά προβλήματα, αφού οι αγρότες συνήθως είναι βιαστικοί και δε θα στέκονται στην ουρά για να γίνει καταγραφή. "Εχουμε σοβαρότερα προβλήματα ν' ασχοληθούμε, κυρίως με τη χρηματοοικονομική διαχείριση των επιχειρήσεών μας. Τα υπόλοιπα είναι εκτός πραγματικότητας, και τα όσα λένε περί υπερδοσολόγησης φυτοφαρμάκων. Δεν έχουν αντιληφθεί φαίνεται πως πλέον γίνονται λιγότεροι και από τους απαραίτητους ψεκασμούς στις καλλιέργειες, λόγω κρίσης", παρατηρεί.

Ο Κώστας Λύρης δεν έχει κάνει ακόμα καταγραφές. Ομως εκτιμά πως θα δυσκολέψει αρκετούς η διαδικασία καθώς χρειάζεται εξοικείωση, ενώ οι παραγωγοί δεν είναι ενημερωμένοι. Από τη μεριά του είναι απόλυτος ότι η όλη διαδικασία δεν αφορά τους ερασιτέχνες, καθώς η απάντηση που έλαβε σε σχετικό του αίτημα από το υπουργείο, περιελάμβανε το ΦΕΚ βάσει του οποίου η καταγραφή είναι απαραίτητη για τους επαγγελματίες. Γενικότερα για το μέτρο σχολιάζει πως "αν πρέπει να γίνει για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, να γίνει". 

Από την περιοχή της Μεσσήνης, ο Αλέξανδρος Τσοπανάκης είναι της άποψης πως ο νόμος έχει πολλά κενά. Ωστόσο, ο ίδιος έχει ήδη κάνει κάποιες καταγραφές. Οπως εξηγεί από τη μεριά του: "Εχει μια λογική ο νόμος για να γίνεται σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων. Ομως υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τόσο με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τις εγκρίσεις που έχουν, θα υπάρξουν προβλήματα καθώς για πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα φυτοφάρμακα δεν υπάρχουν εγκρίσεις για καλλιέργειες όπως ροδιά, συκιά, φιστίκι, και ας δίνουν λύσεις". Οπως σχολιάζει όμως, "αφενός είναι υψηλά τα πρόστιμα και αυστηρός ο νόμος αν βρεθούν υπολείμματα από φυτοπροστατευτικό προϊόν που δεν έχει έγκριση και αφετέρου, εισάγονται αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων που δεν κυκλοφορούν καν στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες". Αναρωτιέται λοιπόν: "Γιατί η νομοθεσία δεν είναι αυστηρή και με τα φυτοφάρμακα που έχουν καταργηθεί εδώ και δεκαετίες; Από τη μια μεριά είναι αυστηρή η φυτοπροστασία εδώ ενώ από τα σύνορα φέρνουν ό,τι θέλουν". Από τη δική του μεριά λέει πως απαγορεύεται σε οποιονδήποτε ερασιτέχνη να έχει πρόσβαση στη φυτοπροστασία, καθώς όλα τα φυτοφάρμακα γράφουν πως προορίζονται μόνο για επαγγελματίες. Οι επαγγελματίες χρήστες θα έχουν καθοριστεί, βάσει νόμου, μέχρι το Νοέμβριο του 2015, οπότε θα εφαρμοστεί το συνταγολόγιο. Στη συνέχεια κανένας δε θα μπορεί να καλλιεργεί ερασιτεχνικά, αν και όπως λέει, οι εταιρείες προετοιμάζονται να βγάλουν συσκευασίες για ερασιτέχνες. Σχολιάζει δε πως "πήραν ένα νόμο που εφαρμόζουν σε μεγάλες εκτάσεις και στο εξωτερικό και τον έφεραν στην Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουν ούτε το μικρό κλήρο, ούτε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής". Οπως ενημέρωσε, ήδη με το νέο νόμο έχουν επιβληθεί πρόστιμα σημαντικά σε γεωπόνους και πλέον είναι και οι παραγωγοί για τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν.

Η Κατερίνα Τριανταφύλλου χαρακτηρίζει πολύπλοκη τη διαδικασία και όπως λέει περιμένει διευκρινίσεις κι ενημέρωση. 

Ο Κωνσταντίνος Λαμπρινός επισημαίνει τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις ως προς την εξυπηρέτηση του πελάτη, αφού όπως λέει ο αγρότης συνήθως είναι βιαστικός και η ηλεκτρονική καταγραφή χρειάζεται χρόνο. "Δε φτάνουν όσα δυσκολεύουν τη δουλειά μας (φορολογικά ζητήματα, ανάγκη για επικέντρωση στη λειτουργία της επιχείρησης), μας βάζουν και άλλη διαδικασία, η οποία με τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατο να γίνεται από εμάς. Μας πρόσθεσαν μια δουλειά που είναι του υπουργείου και όχι δική μας, και φυσικά δεν μπορούμε να προσλάβουμε υπάλληλο για να την κάνουμε" τονίζει. Οπως εξηγεί, σε μέρες με φόρτο εργασίας θα είναι πολύ δύσκολο να περιμένουν οι πελάτες στην ουρά.  Ωστόσο εξηγεί πως "σαν μέτρο θεωρητικά έχει στόχο να ελέγξει τους παραγωγούς. Το να ελέγχονται δεν είναι άσχημο, όμως κάνουν εμάς ελεγκτές". Οσο για τους ερασιτέχνες, λέει πως υπάρχει ζήτημα, καθώς δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα τα πράγματα. 

Ο Κωνσταντίνος Τζαμουράνης μιλά για δυσπιστία από τη μεριά των αγροτών οι οποίοι διστάζουν κυρίως να δώσουν τα στοιχεία τους. Επίσης η εφαρμογή του μέτρου είναι χρονοβόρα κι επιπλέον δεν υπάρχει εμπειρία. "Θέλει εξοικείωση και υπομονή, ενώ όταν κολλάει το σύστημα του υπουργείου και γίνεται αργότερα η καταγραφή, δεν αποκλείεται να προκύψουν ζητήματα με την Εφορία. Επίσης, δεν μας έχουν εξηγήσει αν καταγράφονται όλα, ακόμα και τα... ποντικοφάρμακα, που μπορεί να αγοράσει ο κάθε πολίτης. Δεν ξέρουμε αν αφορά σε προϊόντα χονδρικής ή λιανικής. Ο νόμος μιλά γενικά για προϊόντα φυτοπροστασίας...".

Ο Κωνσταντίνος Φιλιππαίος από τη Βελίκα έχει ενημερωθεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα την καταγραφή, καθώς δεν έχει ξεκινήσει η ζήτηση των φυτοφαρμάκων. Θέτει και ο ίδιος τα ίδια ερωτήματα σχετικά με τους ερασιτέχνες και στέκεται κυρίως στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργία της επιχείρησής του, αφού στο φόρτο εργασίας θα υπάρχει ταλαιπωρία. Και όπως λέει "αν είναι να χρειαστούμε και άλλο άτομο, τότε ανεβαίνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης". 

 

Ο Γιώργος Μαρκόπουλος από το Πεταλίδι δεν έχει κάνει ακόμα καταγραφές, έχει λάβει κάποια ενημέρωση, αλλά θεωρεί πως είναι δύσκολο να γίνει αυτό που ζητά το υπουργείο. "Βλέποντας και κάνοντας... Δεν είναι εύκολη η διαδικασία. Θα μας αναγκάσουν στο τέλος να προσλάβουμε άτομο γι΄ αυτή τη δουλειά".


NEWSLETTER