Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 18:46

Μεροκάματο για πάνω από 1.000 οικογένειες στη λαϊκή της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Πάνω από 1.000 οικογένειες το χρόνο βρίσκουν μεροκάματο στη λαϊκή και στα μαγαζιά της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.

Οι 500 περίπου θέσεις της λαϊκής, στο εσωτερικό και το εξωτερικό τμήμα, νοικιάστηκαν όλους τους μήνες του 2013, από έναν ή περισσότερους παραγωγούς, ανάλογα με την εποχή και τα προϊόντα που διέθετε ο καθένας. Επίσης, νοικιασμένα παραμένουν τα 93 από τα 100 καταστήματα της ΚΑΚ, στα οποία δραστηριοποιούνται συνολικά 70 επαγγελματίες που απασχολούν σημαντικό αριθμό προσωπικού. Τα 7 καταστήματα που δεν είναι νοικιασμένα αυτή την περίοδο μένουν κενά κατά διαστήματα απ' όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, αφού κατά καιρούς κάποιοι επαγγελματίες δοκιμάζουν την τύχη τους και κάποιοι εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους. 

 

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ 

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

 

Πάντως, σύμφωνα με την υπεύθυνη της ταμειακής υπηρεσίας της ΚΑΚ, Τασία Χανδρινού, παραμένει σε υψηλά επίπεδα το χρέος ενοικιαστών καταστημάτων στην επιχείρηση - καθώς συνολικά οφείλονται 130.000 ευρώ. Οπως διευκρινίζει μάλιστα, δε σημαίνει πως το χρέος σχετίζεται απολύτως με την οικονομική κρίση, αφού οι ίδιοι επαγγελματίες χρώσταγαν ενοίκια και πριν το 2010. "Αρα ενδεχομένως κάποιοι να εκμεταλλεύονται την κρίση", σχολιάζει. Πάντως κάποιοι συμμορφώνονται και συμμετέχουν στις ρυθμίσεις που γίνονται, ενώ ορισμένοι εξακολουθούν να παραμένουν αδιάφοροι.  

Οσον αφορά τις οφειλές παραγωγών για τις θέσεις της λαϊκής, αρκετοί συμμορφώθηκαν ύστερα από ένα σημείωμα που τους έστειλε η ΚΑΚ, ότι θα χάσουν τις θέσεις τους εάν δεν τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες. 

 

ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ 

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΦΕΤΟΣ

Για το 2014 η μέχρι τώρα πρόθεση του Δ.Σ. της ΚΑΚ -με πρόεδρο τον αγρότη και δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Μιχαλόπουλο- είναι να μη γίνουν αυξήσεις στα ενοίκια, ούτε των καταστημάτων ούτε των θέσεων. Οπως επεσήμανε η κ. Χανδρινού, τα ενοίκια παραμένουν "παγωμένα" από την αρχή της κρίσης, παρότι στα συμφωνητικά ενοικίασης καταστημάτων αναφέρεται πως θα γίνεται αναπροσαρμογή του ενοικίου σε ετήσια βάση. Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε πως το τελευταίο κατάστημα που νοικιάστηκε προ ημερών στην ΚΑΚ, 20 τ.μ., έχει ενοίκιο 200 ευρώ. Οπως λέει, οι τιμές των ενοικίων είναι πολύ χαμηλές και πολλοί από τους ενοικιαστές παραμένουν στην ΚΑΚ από την έναρξη λειτουργίας της το 1986.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ 

ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ

Οσον αφορά τη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, οι θέσεις των παραγωγών και των εμπόρων παραμένουν γύρω στις 500, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά το ενδιαφέρον από ανθρώπους που αλλάζουν επαγγελματική απασχόληση και γίνονται αγρότες. Και είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν αλλάξει ασφαλιστικό φορέα κι είναι πλέον εγγεγραμμένοι στον ΟΓΑ (απαραίτητη προϋπόθεση για να βγάλει κάποιος άδεια λαϊκής). Ετσι, είναι πλέον περισσότεροι εκείνοι που εναλλάσσονται στις θέσεις της λαϊκής, ανάλογα με την εποχή και τα προϊόντα που παράγονται. 

Οπως εξηγεί η κ. Χανδρινού, υπάρχουν πάγκοι που στήνονται και... εκτός θέσης, από νόμιμους όμως αγρότες, οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετηθούν στις όποιες κενές ήδη νοικιασμένες θέσεις. 

Σχετικά με τους εκτός νομού παραγωγούς, η κ. Χανδρινού ενημερώνει πως δεν υπερβαίνουν τους 40 και η δραστηριότητά τους στην αγορά της Καλαμάτας έχει στόχο να συμβάλει σε μια λαϊκή προσιτή στους καταναλωτές, καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αφού οι συγκεκριμένοι αγρότες πουλάνε προϊόντα που δεν παράγονται την ίδια εποχή -ή δεν παράγονται καθόλου- στο νομό μας.

 

Οσο για τους εμπόρους, είναι ντόπιοι στο σύνολό τους και αποτελούν μόνο ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του συνόλου των θέσεων, αντίθετα με τους παραγωγούς. Για να μπει ένας νέος έμπορος στη λαϊκή της Καλαμάτας, θα πρέπει να φύγει κάποιος παλιότερος, λέει η υπεύθυνη της ταμειακής υπηρεσίας.