Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 22:20

Ελλειψη νερού στις καλλιέργειες του Μπουρνιά

Γράφτηκε από την

Λόγω έλλειψης νερού, οι καλλιεργητές του Μπουρνιά ποτίζουν τα χωράφια τους με πολλές δυσκολίες και απίστευτη υπομονή, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι πατατοκαλλιεργητές, κατά την περίοδο αντιπαγετικής προστασίας. 

 

Το νερό που φτάνει μέσω του καναλέτου του ΓΟΕΒ στην περιοχή, δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο των πολύ μεγάλων αναγκών και συχνά οι καλλιεργητές το αναμειγνύουν με το νερό των αποστραγγιστικών για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού  ή δημιουργούν... τεχνητό φράγμα στο ποταμό Αρι, χρησιμοποιώντας σακιά για ν΄ ανεβάσουν την στάθμη.

Να σημειωθεί πως το δίκτυο του ΓΟΕΒ κανονικά λειτουργεί τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ μετά από αιτήματα παραγωγών τίθεται σε λειτουργία και κατά την αντιπαγετική προστασία της πατατοκαλλιέργειας. Ετσι, αναμένεται να λειτουργήσει μέρος του δικτύου μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ όμως στην περιοχή υπάρχουν πολλές καλλιέργειες που χρειάζονται νερό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην περιοχή καλλιεργούνται κυρίως κηπευτικά και φιστίκια, οι καλλιεργητές των οποίων αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. 

Μεγάλες επίσης ανάγκες σε νερό άρδευσης έχουν και οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και καλλιέργειες λουλουδιών. Οπως μας είπε ο Παναγιώτης Αποστολάκης, τα τριαντάφυλλα που καλλιεργούνται στη μονάδα χρειάζονται πάντα νερό, καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Επειδή όμως η εν λόγω περιοχή είναι στο τέρμα του τσιμενταύλακα του ΓΟΕΒ που ξεκινά από το Αριοχώρι, οι παραγωγοί της είναι οι πλέον αδικημένοι, αφού το νερό καταναλώνεται από τους δεκάδες προηγούμενους καλλιεργητές. Ετσι, η όποια ποσότητα φτάνει, δεν επαρκεί για όλες τις ανάγκες. Το νερό λοιπόν του ΓΟΕΒ καταλήγει σε αποστραγγιστικό χαντάκι, όπου ανανεώνει το νερό που έχει στραγγίξει από χτήματα και χρησιμοποιείται ως λύση ανάγκης όταν το νερό δεν επαρκεί. Οπως επισημαίνει όμως, από τη μεριά του ΓΟΕΒ γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, όμως επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για παρεμβάσεις. 

Ο Γρηγόρης Καρδάσης καλλιεργεί πατάτες, κηπευτικά αλλά και φιστίκια. Τονίζει την ανάγκη να υπάρχει διαθέσιμο νερό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού τώρα καλλιεργητές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν και νερό με αλατότητα από αποστραγγιστικά, με κίνδυνο να καταστρέψουν τις καλλιέργειές τους, αφού τα κανάλια του ΓΟΕΒ είναι άδεια. Οπως επισημαίνει, οι εποχές έχουν αλλάξει, ενώ το δίκτυο του ΓΟΕΒ κατασκευάστηκε για τις ανάγκες που υπήρχαν μερικές δεκαετίες πριν. Τώρα, λέει, πρέπει να προσαρμοστούν και οι υπηρεσίες στα νέα δεδομένα, αφού μπορεί το δίκτυο να λειτουργεί σε 12μηνη βάση χωρίς νεκρή περίοδο, και όταν πλησιάζει βροχή να μειώνεται η στάθμη των νερών, πράγμα που τονίζει πως μπορεί να γίνει με την πρόγνωση των καιρικών φαινομένων. 

Γενικότερα για τη λειτουργία του ΓΟΕΒ εξήγησε πως ακόμα και την περίοδο που λειτουργεί κανονικά το δίκτυο, είτε λόγω οφειλών στη ΔΕΗ είτε επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, η άρδευση σταματά, με συνέπεια οι παραγωγοί να ψάχνουν να βρουν τρόπους να ποτίσουν τα χωράφια τους. 

Επίσης, υπενθύμισε τη μεγάλη ανάγκη να γίνεται προληπτικός καθαρισμός των αποστραγγιστικών πριν το φθινόπωρο, για να αποφευχθούν επόμενες καταστροφικές πλημμύρες όμως εκείνη της 11ης Νοεμβρίου. Χαρακτηριστικά μάλιστα υπογράμμισε: "Η περιοχή μας, από ζώνη υψηλής παραγωγικότητας έγινε ζώνη αποστράγγισης όλης της ευρύτερης περιοχής, αφού το αντλιοστάσιο δε λειτούργησε το κρίσιμο διάστημα. Επίσης, όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά του ποταμού Αρι, σχολιάζει πως περνάει ο καιρός και η αλληλογραφία μεταξύ δήμου και Περιφέρειας συνεχίζεται, με ενδεχόμενο να φτάσουμε στις επόμενες... πλημμύρες και ακόμα να μην έχουν ξεκαθαρίσει ποιος φορέας είναι και ο αρμόδιος. 

 

Ο Γιάννης Τσαντήλας δηλώνει με βεβαιότητα πως σε μία εβδομάδα το δίκτυο του ΓΟΕΒ θα λειτουργήσει για την αντιπαγετική προστασία της πατατοκαλλιέργειας και ήδη καθαρίζεται το καναλέτο. Οπως όμως εξηγεί, "όταν έχουμε παγετούς δε φτάνουν τα νερά του ΓΟΕΒ, αφού εδώ είναι τα τελευταία χτήματα". Ετσι, το νερό του ΓΟΕΒ που φτάνει στο τέρμα του καναλέτου πέφτει στο αποστραγγιστικό για να μειωθεί η αλατότητα του νερού που υπάρχει και να χρησιμοποιηθεί, αν χρειαστεί. Επίσης, συχνά το χειμώνα, χρησιμοποιείται και νερό από τον ποταμό Αρι. Για να το πετύχουν αυτό, δημιουργούν φράγμα με σακιά για ν' ανέβει η στάθμη του ποταμού. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Με πολλή δουλειά και υπομονή κάνουμε τη δουλειά μας".