Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 10:56

"Τσίμπησε" 10 λεπτά η τιμή του λαδιού

Γράφτηκε από τον
"Τσίμπησε" 10 λεπτά  η τιμή του λαδιού

"Τσίμπησε" ένα δεκάλεπτο η τιμή του ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, κι έτσι αυτή την περίοδο το έξτρα παρθένο έχει διαμορφωθεί στα 2,70 με 2,75 ευρώ το κιλό. Η τιμή του ΠΟΠ είναι άλλα 10 λεπτά παραπάνω.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην αγορά και το εμπόριο του ελαιόλαδου, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το προϊόν στη χώρα μας, καθώς φέτος είναι τρομερά μειωμένη η παραγωγή. Υπολογίζεται δηλαδή ότι τη φετινή σεζόν σε όλη την Ελλάδα η παραγωγή θα είναι το 1/3 της περσινής, και στη Μεσσηνία το 40% με 50%. Η λογική και ο νόμος της αγοράς προδικάζουν ότι η τιμή μπορεί να ανέβει κι άλλο, όμως ο καταναλωτής στην Ελλάδα της κρίσης είναι αυτός που θα δείξει αν και πόσο θα αντέξει την άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου.
Η πηγή μας εκτιμά ότι η τιμή, αν δεν ανέβει κι άλλο, θα παραμείνει τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα. Επισημαίνει τον κίνδυνο ο καταναλωτής να στραφεί στο απλό παρθένο ή στο κουπέ ελαιόλαδο, που είναι πιο φτηνά. Δεν αποκλείει και την απειλή των εισαγωγών από τρίτες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι νόμιμη, αρκεί να παρουσιάζεται με την ένδειξη "προϊόν Ε.Ε." και το λάδι να μην αναμιγνύεται με ελληνικό ή να βαφτίζεται το ίδιο ελληνικό, οπότε πρόκειται για απάτη.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Ενωση Μεσσηνίας έχει καθορίσει τιμή για το ελαιόλαδο που αγοράζει τα 2,80 ευρώ για το έξτρα παρθένο και τα 2,90 για το ΠΟΠ, με 3μηνη επιταγή, απ' όταν η τιμή μετρητοίς ήταν 2,60 ευρώ.

 


NEWSLETTER