Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 12:04

Οικονομικές "βόμβες" της ΕΑΣ σκάνε στα χέρια της Ενωσης

Γράφτηκε από τον
Οικονομικές "βόμβες" της ΕΑΣ σκάνε στα χέρια της Ενωσης

Μια ακόμα "βόμβα" της ΕΑΣ Μεσσηνίας "έσκασε", αποκαλύφθηκε στο Δ.Σ. της Ενωσης, του συνεταιρισμού - διαδόχου, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Δ.Σ. της οργάνωσης. Ηταν η αγωγή της εταιρείας "Food Standard A.E." - συμβούλου της ΕΑΣ με την οποία ζητεί 132.268,45 ευρώ για παλιά οφειλή, με βάση σύμβαση που είχε υπογράψει με το Δ.Σ. της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2010, για την παροχή υπηρεσιών.

 

Αποκαλύφθηκε ότι για τη σύναψη της σύμβασης, όπως υποστήριζε στην αγωγή της η εταιρεία, δεν υπήρχε απόφαση του Δ.Σ. της ΕΑΣ. Ετσι το Δ.Σ. της Ενωσης αποφάσισε ομόφωνα να διερευνηθεί το θέμα, να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Καλαμάτας από τον πρόεδρο Κώστα Κατσούλη και η δικαιοσύνη να ερευνήσει την υπόθεση. Για το έργο που είχε κάνει η εταιρεία και δεν αποδέχεται σήμερα η οργάνωση (συνολικής σύμβασης 239.868,45 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ), το Δ.Σ. του συνεταιρισμού αποφάσισε τη σύναψη σύμβασης με άλλη εταιρεία, για την υλοποίησή του, με 20.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί στις 4/10/2010 από την ΕΑΣ και τη Food Standard, «αντικείμενο του έργου είναι η παροχή από τον ανάδοχο προς τον εργοδότη υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη, εγκατάσταση και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ) με σκοπό την πιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας της ομάδας των παραγωγών του εργοδότη ήτοι 1.306 παραγωγοί, εκ των οποίων οι 315 παραγωγοί έχουν έως 12 στρέμματα και οι 991 έχουν πλέον των 12 στρεμμάτων (πεδίο πιστοποίησης), σύμφωνα με τα πρότυπα ARRO 2.1 AGRO 2.2/3 την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 4/2010 - 3/2011». Στο κείμενο της σύμβασης, αναφέρεται η «υπ. αριθμ. 82/8-7-10 του Δ.Σ. του εργοδότη σχετικά με την έγκριση ανάθεσης του έργου στον ανάδοχο».

Στο Δ.Σ. του συνεταιρισμού της Ενωσης την περασμένη Παρασκευή, έγινε γνωστό ότι στις 8 Ιουλίου 2010, στο 8ο θέμα, δεν είχε ανατεθεί κανένα τέτοιο έργο, αλλά αποφασίστηκε συγκεκριμένα: «Το Δ.Σ. ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφασίζει ομόφωνα τη σύσταση ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης με κοστολόγιο 165 ευρώ + ΦΠΑ μέχρι 20 στρέμματα και 3,5 ευρώ + ΦΠΑ για κάθε επιπλέον πάνω των 20 στρεμμάτων». Γι’ αυτό και αποφάσισε να ζητήσει τη δικαστική διερεύνηση, γιατί η ανάθεση φαίνεται να έγινε χωρίς απόφαση του Δ.Σ.

 

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου το Δ.Σ. της Ενωσης, του διάδοχου συνεταιρισμού, αποφάσισε ομόφωνα την περασμένη Παρασκευή: «Οπως υπογράψει σύμβαση μεταξύ του Α.Σ. Μεσσηνίας και της εταιρείας "Ρόδας ΕΠΕ - Συστήματα διαχείρισης στη γεωργία" έναντι αμοιβής 20.000 ευρώ καταβλητέα, α) 4.000 ευρώ τέλος Νοεμβρίου, β) 12.000 ευρώ τέλος Φεβρουαρίου και γ) 4.000 ευρώ τέλος Ιουλίου για το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελαιολάδου και Ελιάς. Η σύμβαση θα είναι 3ετής δυνάμενη να παραταθεί με γραπτή σύμφωνη γνώμη των συμβαλλομένων. Οι παραγωγοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης θα επιβαρύνονται με αίτηση εγγραφής κόστους συνολικού 50 ευρώ, την αίτηση και εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κων/νος Κατσούλης να υπογράψει τη σύμβαση».


NEWSLETTER