Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2011 22:59

Στα 2,35 - 2,40 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Λακωνία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στα 2,35 - 2,40 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Λακωνία

Στη Λακωνία καταγράφεται η καλύτερη τιμή για το ελαιόλαδο, αν και από πλευράς ποσοτήτων δεν είναι η καλή χρονιά για το νομό. Σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή προκλήθηκαν και από τον πάγο που έπεσε στις 12 Δεκεμβρίου.
«Η τιμή στο νομό μας είναι μεταξύ 2,35 και 2,40 ευρώ, για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», είπε στην "Ε" ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νίκος Προκοβάκης και διευκρίνισε ότι «σε αυτές τις τιμές πουλάνε οι συνεταιρισμοί και αγοράζει η Ενωση ποσότητες, που πάνε για εξαγωγή χύμα».
Οσον αφορά τη συγκομιδή, ανέφερε ότι «σε κάποιες περιοχές είμαστε στο τέλος, σε κάποιες άλλες δεν είμαστε καν στη μέση ακόμα, όπως στους πρώην Δήμους Ασωπού, Μολάων, Ελους και Σκάλας. Ηταν όψιμη η χρονιά και πήγαμε πιο πίσω».
Για την ποιότητα και τις ζημιές από τον πάγο παρατήρησε: «Οπου δεν είναι επηρεασμένες οι ελιές από τον πάγο, η ποιότητα είναι πολύ καλή. Εχει κάνει μεγάλες ζημιές στον πρώην Δήμο Γερονθρών και στους πρώην Δήμους Ασωπού και Ελους. Και  την ποσότητα θα μειώσει και την ποιότητα επηρέασε. Τα χωράφια που χτύπησε ο πάγος έβγαζαν βιομηχανικό λάδι».
Από πλευράς ποσοτήτων, ο κ. Προκοβάκης ενημέρωσε ότι «είναι η μικρή χρονιά της Λακωνίας, γύρω στους 20.000 τόνους, ενώ πέρσι ήταν γύρω στους 30.000 τόνους».
Από πλευράς τιμής επεσήμανε πως «είμαστε στα περσινά επίπεδα. Και δεν έχουμε δεχτεί ακόμα τις πιέσεις που έχουν δεχτεί άλλες περιοχές, όπως η Μεσσηνία ή η Κρήτη περισσότερο, όπου οι τιμές παραγωγού είναι στο 1,95 ευρώ».
Εκτίμησε ότι «φως στο τούνελ δεν υπάρχει» και πρόσθεσε: «Εκτός και αν κάποια εξαιρετικά λάδια κρατηθούν, καθώς έχουμε τα βιομηχανικά που έχουν αυξηθεί από τα παγόπληκτα. Να κινηθούν ανοδικά δεν το βλέπω. Αν γίνει κάτι, θα γίνει μετά την άνοιξη. Το μόνο θετικό είναι πως ό,τι λάδια βγαίνουν, φεύγουν κυρίως για την Ιταλία».
Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER