Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2011 23:03

Νοθεία του έξτρα παρθένου λαδιού στην Ανδαλουσία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νοθεία του έξτρα παρθένου λαδιού στην Ανδαλουσία

Η Οργάνωση Καταναλωτών Facua της Ανδαλουσίας με έρευνά της ανακάλυψε και κατήγγειλε την νοθεία ευρείας κλίμακας του λαδιού στην Ισπανία.
Η Facua, κατά το έγκυρο "El Pais", πραγματοποίησε δειγματοληψία επί 50 παρτίδων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που πωλούντο στα ράφια των ισπανικών σουπερμάρκετ. Τα δείγματα αυτά υποβλήθηκαν σε χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις οι οποίες απόδειξαν ότι το 50% απ’ αυτά δεν είχαν τα χαρακτηριστικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αλλά άλλων λαδιών χαμηλής ποιότητας τα οποία αν δεν βλάπτουν την υγεία, ληστεύουν την τσέπη των καταναλωτών (σ.σ. και όπως θα δούμε και των παραγωγών).
Η έρευνα ξεκίνησε από την παρατήρηση ότι πολλά σουπερμάρκετ πουλούσαν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με δική τους μάρκα σε εξευτελιστικές τιμές.
Από την πλευρά τους οι οργανώσεις των αγροτών που παραπονούνται έντονα για τις εξευτελιστικές τιμές του ελαιολάδου στην παραγωγή διαμαρτύρονται κι αυτές υπογραμμίζοντας, όπως η Coag (η Οργάνωση των Αγροτών της Ανδαλουσίας), ότι: «Το είχαμε πει τόσες φορές. Τώρα επιβεβαιώνεται, ότι δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις». Ας σημειωθεί ότι η οργάνωση αυτή είχε καταγγείλει την αλυσίδα Auchan για παρόμοια περίπτωση. Και η Auchan καταδικάστηκε.
Στην Ισπανία κατά τον εκπρόσωπο της Asaja (Σύνδεσμος των Νέων Βιομηχάνων Ελαιουργίας) «οι μεγάλες αλυσίδες διανομής τροφίμων έχουν γεμίσει τα σουπερμάρκετ με δικές τους μάρκες λαδιού που πωλούνται σε χαμηλές τιμές λειτουργώντας σαν προϊόντα κράχτες. Το 50% της ποσότητας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που διανέμεται στα σουπερμάρκετ ανήκει σ’ αυτές τις μάρκες. Το ποσοστό ξεπερνάει το 80% για τα λάδια χαμηλότερης ποιότητας. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει και η συγκέντρωση των επιχειρήσεων στον τομέα εμφίαλωσης του ελαιολάδου. Μια μόνο ντουζίνα απ’ αυτές εμφιαλώνει τα 80% του λαδιού».
Κατά τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Εμφιάλωσης και Ραφιναρίσματος του λαδιού (Anierac) «η διάδοση των private label των μεγάλων αλυσίδων διανομής τροφίμων οφείλεται στην οικονομική κρίση και στην στρατηγική των σουπερμάρκετ. Η στρατηγική αυτή προκαλεί την ελαχιστοποίηση του εμπορικού περιθωρίου με δραματικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας του λαδιού οι οποίες υφίστανται μια πραγματική οικονομική αφαίμαξη που οδηγεί στην έλλειψη κεφαλαίων για νέες επενδύσεις και περαιτέρω ανάπτυξη».
Αυτά από το "El Pais" που αναδημοσιεύει η Fedraciòn Espanola de Industriales Fabricantes de Aceite de Oliva.
Εδώ σε μας κοντεύει χρόνος από τότε που καταγγείλαμε και συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε την πλατιά νοθεία που μαστίζει την παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς μας, την ελιά Καλαμάτας. Οι αρχές και οι οργανώσεις καταναλωτών περιμένουν από τους καταναλωτές να τους στείλουν τουλάχιστον μερικά κιλά αποδείξεων αγοράς των νοθευμένων προϊόντων συνοδευόμενες από χαρτοσημασμένες αιτήσεις για να επέμβουν.
Κι ούτε ακούστηκε φωνή από τις οργανώσεις, ούτε των αγροτών ούτε των βιομηχάνων.
Θανάσης Μαυρούλης
www.elies-ladikalamatiano.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER