Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 08:45

Νέα αναπτυξιακή προσπάθεια συνεργασίας

Γράφτηκε από την
Νέα αναπτυξιακή προσπάθεια συνεργασίας

Θετική ανταπόκριση φάνηκε να έχει η πρόσκληση που έκανε χθες η εταιρεία "Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου Α.Ε.", για να παρουσιάσει τις θέσεις της για τη νέα προσπάθεια οργάνωσης, ανάπτυξης και συνεργασίας των ελαιουργικών συνεταιρισμών.

Ο Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας και του Αγροτικού - Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στέρνας μίλησε για αυτή την προσπάθεια, ώστε οι συνεταιρισμοί να μην είναι διάσπαρτοι και να ασχοληθούν ενωμένοι με ζητήματα που αφορούν το μέλλον του ελαιολάδου, με πρώτο την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα. Οπως είπε ο κ. Αδαμόπουλος, ο χρόνος πίεζε και έτσι προχώρησαν αρχικά μόνο τρεις συνεταιρισμοί, Γαργαλιάνων, Στέρνας και Αβίας - Μικρής Μαντίνειας, ενώ χθες έγινε γενικό κάλεσμα σε όλους τους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς από όλο το νομό, στην έδρα της εταιρείας, στην Καλαμάτα. Μιλώντας στην "Ε" ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε ότι το εγχείρημά τους φαίνεται ότι έχει απήχηση και στους στόχους είναι η σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ των συνεταιρισμών. Οπως ανέφερε και στην ομιλία, αυτό που τους ενώνει όλους είναι το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, και γι' αυτό θα παλέψουν. Οπως είπε, το μεσσηνιακό ελαιόλαδο κατέχει στην παγκόσμια αγορά την καλύτερη θέση, ωστόσο στην πράξη κάθε άλλο παρά είναι το "μεσσηνιακό χρυσάφι". Ευθύνη, τόνισε, υπάρχει από όλους, η κεντρική πολιτική σκηνή, που δεν κάνει τίποτα για την προώθηση και αναγνώριση του προϊόντος. "Εχουν όλες οι Ενώσεις κατά καιρούς, σε όλους τους νομούς -δεν είναι μόνο μεσσηνιακό το θέμα", ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχουν και οι συνεταιρισμοί και όπως είπε πρέπει και αυτοί να κάνουν την αυτοκριτική τους, έχουν και οι παραγωγοί, αν και τόνισε ότι αυτοί φέρουν την μικρότερη ευθύνη. Αντίθετα εκείνοι που έπρεπε να δίνουν τις κατευθύνσεις έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν οι παραγωγοί και να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, έχοντας στο μυαλό τους ότι "η ισχύς εν τη ενώσει". Και έφερε ως παράδειγμα την επικείμενη επέκταση της ονομασίας ΠΟΠ Καλαμάτα, για όλο το νομό. Εκεί επάνω -σημείωσε- πρέπει να κουβεντιάσουμε ποιες πρέπει να είναι οι προδιαγραφές και πώς θα τηρηθούν οι προδιαγραφές ΠΟΠ, ώστε "να αναδείξουμε την ποιότητα μέσα από την ονομασία προέλευσης και όχι να λέμε ΠΟΠ Καλαμάτα για τα μάτια του κόσμου". Ο αγρότης θα πρέπει να είναι διά βίου εκπαιδευόμενος, σημείωσε τέλος και τόνισε ότι αυτό είναι άλλωστε το όραμα της εταιρείας τους. "Δεν ήρθαμε εδώ για να διαχειριστούμε, δεν είμαστε διαχειριστές, δεν είμαστε επιχειρηματίες, είμαστε αγρότες που σε αυτή τη φάση πρέπει να διαχειριστούμε κάποια πράγματα και πρέπει να αφήσουμε στην επόμενη γενιά, στους επόμενους, κάποια υποδομή που δεν υπάρχει και βολοδερνόμαστε", ανέφερε.

Ν.Κ.


NEWSLETTER