Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 07:39

Πορτοκάλια θα μείνουν στα δέντρα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πορτοκάλια θα μείνουν στα δέντρα

Περίπου 1.400 τόνους πορτοκάλια αναμένεται να διαθέσει φέτος η Μεσσηνία για χυμοποίηση στην Αργολίδα και τη Λακωνία. Εάν όμως η τιμή είναι ασύμφορη για τους παραγωγούς, υπάρχει φόβος πως, και φέτος, τα πορτοκάλια θα μείνουν στα δέντρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Μεσσηνίας "Η Πυλία" Κώστα Χρυσανθακόπουλο, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί περίπου 200 τόνοι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η συνολική ποσότητα θα ανέλθει στους 400 τόνους για τα βιολογικά πορτοκάλια και στους 1.000 περίπου τόνους για τις συμβατικές καλλιέργειες. Οπως εξηγεί, πολλούς παραγωγούς δεν θα τους συμφέρει η συγκομιδή και η πώληση εάν οι τιμές παραμείνουν στα  7 λεπτά το κιλό για τα συμβατικά και στα 11 λεπτά το κιλό για τα βιολογικά, όπως ισχύει σήμερα: "Εάν κάποιος δεν βάλει προσωπική εργασία και βάλει εργατικά χέρια, δεν έχει καθόλου κέρδος" επισημαίνει. Τονίζει δε πως ένα μεγάλο ζήτημα όσον αφορά στην τιμή είναι τα μεταφορικά, όχι μόνο από το χωράφι στο χώρο φόρτωσης αλλά κυρίως από την Καλαμάτα στο Αργος ή στη Σπάρτη. Αυτή λέει πως είναι η σημαντικότερη αιτία που οι τιμές είναι χαμηλές. Την ίδια ώρα όμως παραμένουν στα λόγια οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν για ενίσχυση της τάξης των 5 λεπτών το κιλό για να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς. Οπως παρατηρεί, όταν η τιμή για τα βιολογικά προ 5ετίας έφτασε τα 15 λεπτά, τα πράγματα ήταν σχετικά καλά για τους παραγωγούς και φυσικά η παραγωγή δεν έμεινε στα δέντρα. 

Να σημειωθεί πως ο εν λόγω συνεταιρισμός ασχολείται αποκλειστικά με τη χυμοποίηση συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών. Οσον αφορά στο ενδεχόμενο εξαγωγής ο κ. Χρυσανθακόπουλος στέκεται πάλι στις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της απόστασης από τα κέντρα συγκέντρωσης του προϊόντος.

Κ.Δ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER