Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2014 07:25

Χωρίς προβλήματα η καλλιέργεια πατάτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χωρίς προβλήματα η καλλιέργεια πατάτας

Καλά εξελίσσεται μέχρι τώρα η καλλιέργεια της πρώιμης πατάτας στη Μεσσήνη και τον Μπουρνιά, παρά την υγρασία από τις συνεχείς βροχές. Η απειλή του πάγου, ωστόσο, είναι μπροστά και οι αγρότες είναι σε επαγρύπνηση. Φέτος η παραγωγή είναι πιο όψιμη και οι πρώτες πατάτες θα βγουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς λόγω των βροχών δε φυτεύτηκαν ποσότητες το Νοέμβριο.

Τα στοιχεία αυτά τόνισαν στην "Ε" οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος και Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας.

«Καλά πάνε οι πατάτες, φύτρωσαν ωραία, παρά την αυξημένη υγρασία», ανέφερε ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος και παρατήρησε: «Ο παγετός για τον οποίο θα είμαστε σε επαγρύπνηση, είναι το πρόβλημα. Ολα τα δίκτυα είναι έτοιμα για να τον αντιμετωπίσουμε. Η διώρυγα στον Μπουρνιά έχει καθαριστεί. Είμαστε σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Δημήτρη Νάστο, όποτε χρειαστούμε να αφήσουν το νερό». Ο πρόεδρος του Α.Σ. επεσήμανε ότι «φέτος όλες οι πατάτες θα βγουν όλες μαζεμένες. Και αυτό γιατί, λόγω των βροχών δε φυτέψαμε το Νοέμβριο» και πρόσθεσε: «Θα προλάβουμε το Πάσχα. Οι πρώτες ποσότητες θα βγουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, πρώτα ο Θεός και δεν έχουμε απειλή».

Τον κ. Μπλάνα τον πετύχαμε στο χωράφι να ραντίζει για τον περονόσπορο, «για να μην έχουμε προβλήματα αργότερα», όπως μας εξήγησε. Ανέφερε ότι «έχουμε πολλές βροχές. Δε χρειάζεται πολλή βροχή η πατάτα« και κατέγραψε τις ζημιές που έγιναν γιατί δεν είχαν καθαριστεί τα χαντάκια, επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΓΟΕΒ: «Κτήματα έχουν πλημμυρίσει, γιατί δεν έχουν καθαριστεί τα χαντάκια, οι κεντρικές γράνες. Αυτά είναι θέματα που αφορούν το ΓΟΕΒ και την Περιφέρεια, που έπρεπε να έχουν καθαρίσει τα χαντάκια. Ο καθένας παραγωγός έχει ρίξει λεφτά για την καλλιέργεια και θέλει να έχει την προστασία που πρέπει, Είναι χρόνιο το πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης επιβεβαίωσε πως «η παραγωγή για την ώρα εξελίσσεται καλά, δεν έχουμε προβλήματα» και παρατήρησε: «Εχουμε οψιμίσει, λόγω των βροχών που δεν μας επέτρεψαν να φυτέψουμε το Νοέμβριο. Αν μας προλάβει άλλη περιοχή, μπορεί να έχουμε προβλήματα γιατί στηριζόμαστε στην πρωιμότητα. Λίγες πατάτες θα βγουν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πέρσι ήταν πιο προχωρημένα τα πράγματα. Αν βοηθήσει ο καιρός, θα πάμε καλύτερα».

 

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER