Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2014 23:24

Στα 60 δισ. το χρόνο η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020

Γράφτηκε από την
Στα 60 δισ. το χρόνο η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020

 

Πιστώσεις ύψους 60 δισ. ευρώ το χρόνο θα μοιράζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2014 – 2020, με το 80% να αποτελούν άμεσες ενισχύσεις προς τους παραγωγούς, ενώ βάρος δίνεται πλέον στις προϋποθέσεις για την καταβολή τους ώστε να επέρχεται στήριξη των πραγματικών παραγωγών και κατ’ επάγγελμα αγροτών. Επιπλέον, έμφαση δίνεται στην...

 

''πράσινη'' παραγωγή, όπως επίσης στη στήριξη των νέων παραγωγών, ενώ απλοποιείται η διαδικασία για τους μικρούς παραγωγούς και παράλληλα θα ενισχυθούν οι ομάδες παραγωγών.

Μεγάλο στοίχημα θα αποτελέσει, εξ άλλου, η αναδιανομή των πόρων η οποία πλέον θα γίνεται με ευθύνη της κάθε χώρας, με ένα σύστημα το οποίο αυτή θα πρέπει να προτείνει μέχρι φέτος τον Αύγουστο, ενώ ώς τον Μάρτιο πρέπει και η χώρα μας να καταθέσει την πρότασή της για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας την Κυριακή στην Καλαμάτα, ο Τάσος Χανιώτης διευθυντής στη Γενική Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και -αυτόν τον καιρό- εκτελών χρέη διευθυντή στη Διεύθυνση Οικονομικών Ενισχύσεων.

Ο Τ. Χανιώτης ήταν ο κεντρικός εισηγητής στη συνάντηση εργασίας και ενημέρωσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014 – 2020, που πραγματοποιήθηκε στις 5.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Rex, της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Κωνσταντίνος Σκιαδάς αναρωτήθηκε για ποιο λόγο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμα συστηματοποιήσει τη διαδικασία διαβούλευσης για την αναδιανομή, ενώ εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενη επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής μετά το 2020, καθώς όλο και περισσότερες αρμοδιότητες περνούν από τις Βρυξέλλες προς τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ παρατήρησε ότι οι πιστώσεις της είναι μειωμένες, κατά 13% ως προς τις άμεσες ενισχύσεις και 18% ως προς την αγροτική ανάπτυξη. Θετικά έκρινε την θεσμοθέτηση προϋποθέσεων που θα διασφαλίζουν ότι οι πιστώσεις θα κατευθύνονται σε ενεργούς αγρότες, πρότεινε δε να αποκλειστούν από τις ενισχύσεις όσοι δεν έχουν αγροτικό εισόδημα που να ξεπερνά τουλάχιστον κατά 5% το όποιο υπόλοιπο εισόδημά τους.

Τόνισε ακόμα ότι στη χώρα μας επικρατεί ανομοιομορφία ως προς τη στρεμματική ενίσχυση -με μέσο όρο στην Ελλάδα τα 39,5 ευρώ ανά στρέμμα, η Ζάκυνθος έχει 102,5 ευρώ και η Κρήτη 62,84 ευρώ, τη στιγμή που η Ηπειρος έχει 18,8 ευρώ ανά στρέμμα και η Χίος 10,5 ευρώ, ενώ η Πελοπόννησος κάτι παραπάνω από τον ελληνικό μέσο όρο.

Τέλος, ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών “Νηλέας” αναφέρθηκε στις διαδικασίες που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων παραγωγών και το ευρύτερο πλαίσιο ένταξης στις προβλέψεις της ΚΑΠ.

Την εκδήλωση οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Καλαμάτας και συντόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού “Δρόμοι της Ελιάς” Γιώργος Καραμπάτος.

 

 


NEWSLETTER