Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 21:27

Ξεκίνησε η προετοιμασία φύτευσης καρπουζιού στην Τριφυλία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ξεκίνησε η προετοιμασία φύτευσης καρπουζιού στην Τριφυλία

Ξεκίνησε η προετοιμασία του αγροτικού κόσμου για την καλλιέργεια του καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, ενώ σε πλήρη εγρήγορση είναι και οι αγρότες με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες - αφού ήδη έχουν γίνει οι περισσότερες βασικές φυτεύσεις και ακολουθούν όσες είναι οψιμότερες.
Για το καρπούζι αυτή την περίοδο γίνεται η προετοιμασία του εδάφους, η σπορά και ο εμβολιασμός των φυτών στα φυτώρια. Οπως μας είπε ο υπεύθυνος για τη φυτοπροστασία και τα κηπευτικά γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, οι παραγωγοί κατά την προετοιμασία των φυτών τους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να γίνεται προσαρμογή με τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσουν αργότερα κατά τη φύτευση. Κατά τους εμβολιασμούς μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στις πληγές που δημιουργούνται. Επίσης αυξημένη προσοχή χρειάζεται για την προστασία από μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες.
Τέλος, εάν προμηθεύονται τα φυτά τους από φυτώρια και δεν τα φτιάχνουν οι ίδιοι, η προμήθειά τους πρέπει να προγραμματιστεί έτσι ώστε η φύτευση στα χωράφια να γίνει άμεσα.
Οσον αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ο αγροτικός κόσμος είναι σε εγρήγορση, λέει ο κ. Παρασκευόπουλος. Ηδη οι πρώιμες φυτεύσεις έχουν ολοκληρωθεί, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι πιο όψιμες οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο.
Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι, ενώ παλαιότερα το κυριότερο προϊόν που καλλιεργούσαν στα θερμοκήπια ήταν το αγγούρι, φαίνεται πλέον ότι η καλλιέργεια έχει εξισορροπηθεί με αυτή της ντομάτας. Ετσι αυτά τα δύο είδη καταλαμβάνουν το 80-85% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και το υπόλοιπο ποσοστό το καλύπτουν καλλιέργειες πιπεριάς, μελιτζάνας, φυλλωδών λαχανικών και καρπουζιού.

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER