Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 07:47

"Οχι" στο φορολογικό λένε και οι αγρότες της Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον

Αντιδρούν και οι αγρότες - πατατοπαραγωγοί και όχι μόνο, της Μεσσήνης στο σχέδιο φορολογίας που προωθεί η κυβέρνηση και έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ στο σταθμό της πόλης. Μιλώντας στην "Ε", ζητούν δίκαιο φορολογικό σύστημα και βρίσκονται σε συνεννόηση με τους αγρότες της Πυλίας και της Τριφυλίας για να συντονίσουν τη δράση και τις κινητοποιήσεις τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας παρατήρησε πως «οι φόροι είναι δυσβάστακτοι, έχουμε σοβαρό πρόβλημα». Ζήτησε «η φορολόγηση να ξεκινάει από 30.000 ευρώ καθαρά και πάνω» κι επεσήμανε πως «τα πετρέλαια είναι στα ύψη, το ρεύμα ανεβασμένο κατά 25% και το κόστος καλλιέργειας πανάκριβο».

Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος τόνισε ότι «τα νέα φορολογικά μέτρα είναι η ταφόπλακα στον ήδη πεθαμένο αγροτικό τομέα» και παρατήρησε: «Ζητάμε να ανέβει το ακαθάριστο φορολογικό όριο στα 40.000 ευρώ και πάνω και να υπάρχει αφορολόγητο στα 20.000, λόγω της προσωπικής εργασίας. Η αγροτική δουλειά είναι οικογενειακή επιχείρηση». Εκτίμησε ότι «το καλύτερο είναι η φορολογία με το στρέμμα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας».

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, από την Αμφιθέα, είπε ότι «αντιδρούμε για τα βιβλία, για το αφορολόγητο» και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε αγρότες, δεν μπορούμε να πλακωθούμε, να ασχολούμαστε με τους λογιστές. Πρέπει να υπάρχει φορολογία από 40.000 ευρώ και πάνω ακαθάριστο».

Ο Θανάσης Κατσίποδας παρατήρησε ότι «είναι πολύ χαμηλά τα 10.000 ευρώ για να φορολογηθούμε» και σημείωσε: «Πρέπει να είναι 40.000 ευρώ. Δεν μπορεί να μας φορολογήσει τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις. Είναι ακριβό το κόστος καλλιέργειας. Ολα αυτά θα μετακυληθούν στον καταναλωτή».

Ο Νίκος Ηλ. Δουρούμης ανέφερε ότι «τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι πολλά και το ποτήρι ξεχείλισε με τη φορολογία» και δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο πως «αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, θα σταματήσω να καλλιεργώ». Παρατήρησε ότι «με 13% φορολογία και το 55% προκαταβολή δεν μπορώ να το καταλάβω» κι επεσήμανε: «Ντρέπονται να πουν ότι φορολογούν τον κόσμο με 40% και 45%. Με τη δήλωση καλλιέργειας πάμε στα 10.000 ευρώ από τα 30.000 ευρώ. Και δε μας αναγνωρίζουν τιμολόγια πώλησης και αγοράς, αν δεν κάνουμε δήλωση καλλιέργειας. Οταν πάμε να ξανακαλλιεργήσουμε τη νέα χρονιά, θέλουν να κάνουμε πάλι δήλωση καλλιέργειας, 44 ευρώ το στρέμμα και ας μην αποζημιωθήκαμε την προηγούμενη χρονιά. Πού να αντέξουμε με αυτά τα πράγματα».

 

Κλείνοντας, οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν «να αποφύγουμε τα βιβλία ή να μειωθεί ο φόρος, 13% είναι πολύ».