Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 13:22

Μόνο η Ενωση Μεσσηνίας ενεργοποιεί δικαιώματα

Γράφτηκε από τον
Μόνο η Ενωση Μεσσηνίας ενεργοποιεί δικαιώματα

Ο αγροτικός συνεταιρισμός "Ενωση Μεσσηνίας" είναι ο μοναδικός φορέας που πιστοποιήθηκε στο νομό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το έργο της ενεργοποίησης διεκδικεί και η εταιρεία ΜΕΣΙΝΕΛ (Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου, την απαρτίζουν συνεταιρισμοί του νομού). Στελέχη της μας είπαν ότι δεν έχουν απορριφθεί από το υπουργείο, αλλά εξετάζεται καταγγελία που έχει γίνει σε βάρος της από την Ενωση Μεσσηνίας.

 

Στο μεταξύ, όμως, τα πράγματα δε διαγράφονται ρόδινα για τους παραγωγούς. Φέτος δεν υπάρχει ενίσχυση από το κράτος στους φορείς ενεργοποίησης και οι παραγωγοί ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν και την απώλεια αυτή. Πέρσι οι παραγωγοί της Μεσσηνίας πλήρωσαν 30 ευρώ, όταν για κάθε αίτηση η Ενωση έπαιρνε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πάνω από 25 ευρώ. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κώστας Κατσούλης δήλωσε στην "Ε" ότι θα πάρουν λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που θα καθορίσει ο φορέας συντονισμού, η Α.Ε. "GAIA Επιχειρείν" και πως το τιμολόγιο θα είναι κλιμακωτό. «Δεν μπορούν να πληρώσουν τα ίδια χρήματα ο ένας παραγωγός με 300 ευρώ επιδότηση και ένας άλλος με 10.000 ευρώ», επεσήμανε ο πρόεδρος. 

Ολα αυτά ενώ θα υπάρχει οριζόντια μείωση κατά 8,33% του ποσού της επιδότησης, της ενιαίας ενίσχυσης για κάθε παραγωγό, ενώ φέτος στη Μεσσηνία και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας η παραγωγή ελαιολάδου σημείωσε μεγάλη πτώση.

Οσον αφορά την πιστοποίηση που έλαβαν η Ενωση και οι άλλοι φορείς σε όλη την Ελλάδα, στην απόφαση του υπουργού Αθανασίου Τσαυτάρη επισημαίνεται ότι «η πιστοποίηση αξιολογείται για την ανανέωσή της με βάση έκθεση που υποβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο υπουργείο πριν την 30ή Αυγούστου κάθε έτους». Ακόμα, αναφέρεται πως «ο ΟΠΕΚΕΠΕ με εγκύκλιό του ρυθμίζει τα θέματα υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ διά μέσου των φορέων α’ και β’ βαθμού και συντονισμού πριν την έναρξη λειτουργίας αυτών».

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER