Κυριακή, 06 Απριλίου 2014 07:22

Επενδύουν στην καλλιέργεια της ροδιάς

Γράφτηκε από την
Επενδύουν στην καλλιέργεια της ροδιάς

Το ρόδι μπορεί να μην είναι... χρυσός, όμως όσοι το καλλιεργούν ελπίζουν σε καλές αποδόσεις και καλή τιμή για τα επόμενα χρόνια. Στη Μεσσηνία, 3 επαγγελματίες έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής να συνεργαστούν με την "Αλφειός Ρόδι Α.Ε.". Εγιναν μέτοχοι και επένδυσαν στην καλλιέργεια ροδιάς, ποικιλίας "Wonderful". Στόχος τους είναι να παράγουν ένα πιστοποιημένο προϊόν το οποίο πιστεύουν πως έχει μέλλον για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για τον τέως δικηγόρο Ανδρέα Σαρρή, τον επιχειρηματία Κώστα Βλαχονικολό και το δερματολόγο Δημήτρη Σωφρονά. 

 

Ο Ανδρέας Σαρρής είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και η καλλιέργειά του αναμένεται να αποδώσει σε ενάμιση περίπου χρόνο. Ο ίδιος έγινε μέτοχος στην εταιρεία ύστερα από σοβαρή σκέψη της οικογένειάς του για την εκμετάλλευση ενός κτήματος 6 στρεμμάτων. Εκαναν έρευνα και αποφάσισαν να φυτέψουν ροδιές, καθώς τουλάχιστον σήμερα η καλλιέργεια έχει καλές αποδόσεις. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ήταν η διάθεση του προϊόντος. Υστερα από ακόμα μια έρευνα κατέληξαν στην "Αλφειός Ρόδι Α.Ε." ως την καταλληλότερη για τη διάθεση του προϊόντος τους, σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, ο οποίος εξηγεί πως πρόκειται για μια καινούργια εταιρεία, με σημαντικό πλεονέκτημα ότι εδρεύει πολύ κοντά στη Μεσσηνία, στη γειτονική Αρκαδία. Η καλλιέργεια αφορά στην ποικιλία "Wonderful" η οποία προσφέρεται για χυμούς. Το προϊόν διατίθεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και όπως επισημαίνει, η ποιότητα είναι πιστοποιημένη. Να σημειωθεί μάλιστα πως αναμένεται η κατασκευή εργοστασίου χυμοποίησης και τυποποίησης της ίδιας εταιρείας, καθώς έχει ήδη ενταχθεί σε σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και προχωρά η διαδικασία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Κώστας Βλαχονικολός είναι επιχειρηματίας και μέλος του Δ.Σ. της εν λόγω εταιρείας. Ο ίδιος επιμένει πως οι νέοι θα πρέπει ν' ασχοληθούν με την καλλιέργεια, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να καλλιεργήσουν. Είναι μάλιστα διατεθειμένος να ενημερώσει και να καθοδηγήσει όποιον θελήσει ν' ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Οπως παρατηρεί, "αν μάλιστα κάποιος ασχοληθεί ο ίδιος, θα έχει σημαντικό κέρδος από τα έξοδα της καλλιέργειας".

Η επιλογή της εταιρείας "Αλφειός Ρόδι Α.Ε." έγινε από τον ίδιο ύστερα από έρευνα και μετά από σύγκριση με άλλες εταιρείες. Θεωρεί πως το ρόδι έχει μέλλον και για το λόγο αυτό φέτος φύτεψε ροδιές σε έκταση 30 στρεμμάτων, από τις οποίες περιμένει σημαντική παραγωγή τον τρίτο χρόνο καλλιέργειας.

Οπως εξηγεί, η εταιρεία έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση του προϊόντος, το οποίο είναι πιστοποιημένο, με ιχνηλασιμότητα. Αυτό, όπως εξηγεί, δίνει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να  ενημερώνεται για όλη τη διαδρομή του προϊόντος από την καλλιέργεια μέχρι να φτάσει στο ράφι. 

 

Ο Δημήτρης Σωφρονάς καλλιεργεί γύρω στα 40 στρέμματα με ροδιές. Ο ίδιος παρατηρεί πως "το ρόδι δεν είναι χρυσός, όμως είναι ένα προϊόν που έχει άμεσο και απώτερο μέλλον, τουλάχιστον για μια 20ετία. Πάει καλά κι έχει μια καλή τιμή στην αγορά". Οπως εξηγεί, όταν υπάρχουν μεσάζοντες, κινούνται κυρίως ολιγομονοπωλιακά σε βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή, ενώ όταν υπάρχει μια ασπίδα προστασίας για τους παραγωγούς και άρα για τους καταναλωτές, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζει "πολύ σημαντικό επιχείρημα" την "Αλφειός Ρόδι Α.Ε.". Οπως εξηγεί, η εταιρεία έχει λαϊκό χαρακτήρα, αποτελείται από μικρομετόχους και ήδη έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα "Leader" έργο για την κατασκευή εργοστασίου χυμοποίησης στην περιοχή της Ηλείας, ενώ στα μελλοντικά σχέδια είναι να λειτουργήσουν και ψυγεία. Η εταιρεία έχει 126 μέλη, οι μισοί εκ των οποίων είναι επαγγελματίες αγρότες και οι άλλοι μισοί ετεροεπαγγελματίες. Στην Πελοπόννησο μέχρι στιγμής καλλιεργούνται πάνω από 1.000 στρέμματα με ροδιές κι εκτιμά πως σύντομα θα αυξηθούν, καθώς στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην Καλαμάτα αρκετοί εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την εν λόγω καλλιέργεια. 


NEWSLETTER