Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014 21:26

Στο πατατοχώραφο 42 λεπτά και στον καταναλωτή έως 90 λεπτά

Γράφτηκε από τον

Στα 40 με 42 λεπτά βγαίνει η φρέσκια πατάτα σε Μεσσήνη και Μπουρνιά Καλαμάτας. Στην Αθήνα πωλείται 80 και 90 λεπτά και στη λαϊκή της Καλαμάτας 70 λεπτά. Η παραγωγή είναι από προβληματική έως καταστροφική στα κτήματα που έχουν ζημιές.

 

Την εικόνα αυτή μας επεσήμαναν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος και Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας.

Ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος επιβεβαίωσε ότι η τιμή είναι 40 με 42 λεπτά για την πατάτα που πάει στην τυποποίηση και 45 με 47 λεπτά στις πατάτες που ξεδιαλέγονται και πάνε απευθείας σε εμπόρους. «Οσα κτήματα είναι καλά, οι πατάτες πάνε γύρω στους 3,5 τόνους το στρέμμα», ανέφερε ο πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας και παρατήρησε: «Οσοι έχουν προβλήματα με την υγρασία, με αποδόσεις 1 και 1,5 τόνο πάνε σ’ όλον μέσα. Στη Μεσσήνη φαίνεται να είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα. Βλέπω, όμως, μια άνοδο των τιμών, γιατί ζητάνε πατάτες. Δεν υπάρχουν αιγυπτιακές, τις απορρόφησε η Ρωσία Και την επόμενη εβδομάδα η παραγωγή θα είναι στο φουλ».

Ο κ. Μπλάνας είπε ότι «στα πιο πολλά κτήματα οι αποδόσεις είναι χαμηλές, καταστροφικές» κι επεσήμανε: «Κυμαίνονται από 1 τόνο μέχρι και 4 τόνους το στρέμμα τα πολύ καλά κτήματα, αυτά που δεν έχουν ζημιές. Κατά μέσο όρο είμαστε γύρω στους 2 τόνους. Υπάρχει πρόβλημα, καθώς το κοστολόγιο είναι μεγάλο. Οπως πάνε τα πράγματα, θα είναι δύσκολο να πληρωθούν γεωπόνοι και εφόδια. Είναι δύσκολη χρονιά». Ανέφερε, ακόμα, ότι «στα συσκευαστήρια υπάρχει αυστηρή διαλογή και η πατάτα που πάει στην αγορά, είναι ποιοτικά άριστη. Χτυπημένες και λίγο πράσινες μένουν εκτός κι έτσι η απόδοση πέφτει κι άλλο». 

Τέλος, ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης παρατήρησε ότι «οι πατάτες φεύγουν με 40 λεπτά από δω και στην Αθήνα πωλούνται με 80 και 90 λεπτά. Είναι πολλά τα χέρια που μεσολαβούν και μοιράζονται τα χρήματα».

 

Γ.Σ.