Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 10:37

Στα 2,75 ευρώ το κιλό το μεσσηνιακό λάδι

Γράφτηκε από τον

Στα 2,75 ευρώ παραμένει η τιμή μετρητοίς του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου Μεσσηνίας. Στη Λακωνία η τιμή αυτή είναι 5 με 10 λεπτά παραπάνω.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η τιμή του ελαιόλαδου εκτιμάται πως θα παραμείνει σταθερή, σ’ αυτά τα επίπεδα, καθώς η τροφοδοσία γίνεται ομαλά, ενώ δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες προϊόντος για να πέσουν στην αγορά και να ρίξουν τις τιμές.
Τιμές μεγαλύτερες δεν μπορεί να απορροφήσει η αγορά, λόγω της κρίσης και της αδυναμίας των ελληνικών νοικοκυριών να αγοράσουν ακριβότερα το λάδι. Για να μην ανέβουν οι τιμές, με βάση τις ίδιες πηγές, στην αγορά έχει μπει ισπανικό λάδι που είναι φθηνότερο, καθώς έχει τιμή αγοράς 2,30 ευρώ.
Η φετινή σταθερή τιμή του ελαιόλαδου σε τιμές γύρω στα 2,70 και 2,80 ευρώ σχετίζεται με τη μεγάλη μείωση, τη "βουτιά" της φετινής παραγωγής στην Ελλάδα, που κατρακύλησε στους 100.000 τόνους.
Την ερχόμενη περίοδο, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και απώλειες, η ελληνική παραγωγή υπολογίζεται να είναι τριπλάσια, να ανέλθει και πάλι φυσιολογικά στους 300.000 τόνους. Γεγονός που οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε πτώση της τιμής κάτω από τα 2,50 ευρώ. Και αυτό σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι η παραγωγή της Ισπανίας θα είναι σε φυσιολογικά γι’ αυτήν επίπεδα, στο 1,1 εκ. τόνους.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι την περασμένη χρονιά (2012-13) το ελληνικό ελαιόλαδο πήγε πάνω από τα 2,50 ευρώ λόγω της μεγάλης μείωσης στην Ισπανία, όπου η παραγωγή είχε κατρακυλήσει στους 800.000 τόνους.