Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 07:45

1.000 στρέμματα πατάτα λόγω τιμής στα χωράφια

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
1.000 στρέμματα πατάτα λόγω τιμής στα χωράφια

Πατάτες από 1.000 στρέμματα καλλιέργειας σε Μεσσήνη και Μπουρνιά κινδυνεύουν να μείνουν στα χωράφια - γεγονός που αναμένεται να ανεβάσει σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα τη ζημιά της φετινής παραγωγής. Στο εσωτερικό υπάρχει η απεργία των πωλητών στις λαϊκές αγορές, και στην Ευρώπη υπάρχει υπερπροσφορά πατάτας σε χαμηλή τιμή. Τη Μεσσηνία την έπληξε και ο άστατος καιρός με τις βροχές από τη Μεγάλη Εβδομάδα, που συνεχίζονται. Πέρα από τις δικές μας πατάτες, του νομού, αρνητική διαγράφεται η κατάσταση και για τη μεγάλη ποσότητα που ακολουθεί σε Ηλεία και Αχαΐα.

Την πολύ άσχημη κατάσταση της φετινής παραγωγής τονίζουν στην "Ε" οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας και ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας.

Ο Π. Βλαχογεωργακόπουλος εκτίμησε ότι γύρω στα 250 στρέμματα δεν έχουν βγει ακόμα στον Μπουρνιά. »Δεν έχει ασχοληθεί κανείς μ' εμάς, κοιτάνε τις εκλογές», σημείωσε με αγανάκτηση και παρατήρησε: «Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Το κόστος των εφοδίων των πατατοπαραγωγών σε Μεσσήνη και Μπουρνιά είναι 8 με 10 εκ. ευρώ το χρόνο. Θα μείνουν απλήρωτοι οι γεωπόνοι μ’ αυτά που τραβάμε. Είναι η χειρότερη χρονιά». Ο πρόεδρος κάλεσε τους υπεύθυνους της κυβέρνησης «κάτι να κάνουν, να δώσουν επιδότηση ανά στρέμμα για να κρατηθεί ο κόσμος», και επεσήμανε: «Υπήρχε παλιά η ΑΓΡΕΞ. Οταν δεν περνούσε το προϊόν, έκανε παρέμβαση και οι παραγωγοί έπαιρναν το κοστολόγιο. Τώρα δεν υπάρχει αγροτική πολιτική». Παρατήρησε ότι τους ζητούν πατάτα στα 25 λεπτά, ενώ το κοστολόγιο της καλλιέργειας είναι στα 35 λεπτά.

Ο Γ. Μπλάνας ανέφερε ότι σε περίπου 800 με 1.000 στρέμματα οι πατάτες βρίσκονται ακόμα στα κτήματα, στην περιοχή της Μεσσήνης. Σημείωσε πως «οι λαϊκές έχουν απεργία και τα συσκευαστήρια δε δουλεύουν. Δεν μπορεί να απορροφήσει η λαχαναγορά στην Αθήνα, μόνο τα σούπερ μάρκετ παίρνουν. Εχουν μείνει και οι ψιλές, έχουν φρακάρει οι εξαγωγές. Μόνο η Πολωνία ζητάει, αλλά σε πολύ χαμηλή τιμή». Ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης δε θυμάται «να έχει δημιουργηθεί τόσο άσχημη κατάσταση μέσα στον Απρίλιο, τόσο νωρίς για την πατάτα».

 

Ο Γ. Γκούμας έστειλε μήνυμα «από κοινού οι έμποροι να κάνουμε προσπάθεια να διώξουμε το προϊόν. Είναι άσχημο να μείνουν πατάτες στα χωράφια». Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι είναι άσχημα τα πράγματα και στο εσωτερικό και την ευρωπαϊκή αγορά, σημειώνοντας: «Η απεργία των πωλητών λαϊκών αγορών είναι πλήγμα για την προώθηση της πατάτας. Ο άστατος καιρός με τις βροχές και η απεργία στις λαϊκές κάνουν κακό. Αδιάθετες ποσότητες σε Βαρσοβία και Κρακοβία, γι’ αυτό δεν παραγγέλνουν. Υπάρχει υπερπαραγωγή πατάτας, και στην Ευρώπη (Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία Γαλλία) είχαν κρατήσει πατάτες από πέρσι, με αποτέλεσμα να τις βγάζουν σε προσφορά με 15 λεπτά. Οι ισπανικές προωθούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ και οι κυπριακές φτάνουν στην Αθήνα σε τιμή κάτω από 40 λεπτά. Στη Νάπολη της Ιταλίας βγάζουν πατάτες με 20 λεπτά. Η υπερπροσφορά της πατάτας σε όλη την Ευρώπη οδηγεί σε άσχημη κατάσταση».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER