Τρίτη, 06 Μαϊος 2014 20:44

Νοθεία ελαιόλαδου με χρωματισμένο ηλιέλαιο και... έδρα την Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Η νοθεία του ελαιόλαδου και η δυσφήμηση του μεσσηνιακού προϊόντος καλά κρατούν. Με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ γίνεται γνωστό ότι βρέθηκαν 4 φίρμες των οποίων οι συσκευασίες περιείχαν χρωματισμένο ηλιέλαιο αντί για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Δύο από τις εταιρείες που φέρονται ως τυποποιητές δήλωναν ως έδρα την Καλαμάτα.

Αναλυτικότερα: 

Στην άμεση ανάκληση νοθευμένων, μη κανονικών και μη ασφαλών ελαιόλαδων από την αγορά προχώρησε ο ΕΦΕΤ, και πιο συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί σε συνεργασία και με τη Β' Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Οπως διαπιστώθηκε στους ελέγχους, τα εν λόγω προϊόντα πωλούνταν με την ένδειξη «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», ενώ από την εξέτασή τους προέκυψε ότι είναι ηλιέλαια, τεχνητά κεχρωσμένα. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα:

Α) Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΓΡΥΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ».

Β) Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΦΡΥΝΗ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ - ΣΟΥΓΙΑ ΧΑΝΙΩΝ».

Γ) Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΗΡΑ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ - ΦΑΡΩΝ 84 - ΚΑΛΑΜΑΤΑ».

Δ) Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΔΑΦΝΗ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΓΡΥΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΣΟΥΓΙΑ ΧΑΝΙΩΝ».

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τα ανωτέρω νοθευμένα, μη κανονικά και μη ασφαλή προϊόντα από την εσωτερική αγορά, και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Επίσης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, όπως αυτές ορίζονται από την νομοθεσία.

 

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.