Κυριακή, 01 Ιουνίου 2014 17:19

Στα 50 λεπτά έπεσε η τιμή του φασολιού

Γράφτηκε από την

Στα 50 λεπτά το κιλό έπεσε η τιμή του φασολιού μέσα στην εβδομάδα και η υπόλοιπη παραγωγή θα μείνει στα χωράφια όπως όλα δείχνουν. Τουλάχιστον, οι παραγωγοί που είχαν πρώιμη παραγωγή φαίνεται να έβγαλαν ένα σημαντικό μέρος των εξόδων για την καλλιέργειά τους, σε αντίθεση με τις αμέσως προηγούμενες χρονιές.

 

Η κατάσταση είναι ενδεικτική των όσων συμβαίνουν γενικά με τις υπαίθριες καλλιέργειες εκτιμά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος. "Τα θερμοκήπια κάνουν όλη τη ζημιά, ενώ έχουμε υποκατανάλωση. Η κατανάλωση έχει μειωθεί πάνω από 50% - 60%. Πάνε εκείνα που ήξερε ο κόσμος και ψώνιζε 1-2 κιλά. Τώρα αγοράζουν ίσα - ίσα για όσα πιάτα θα βάλουν στο τραπέζι. Δε μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Ολα έχουν να κάνουν με την προσφορά και τη ζήτηση".

Ειδικότερα για την καλλιέργεια φασολιού, εξηγεί πως οι παραγωγοί καλλιεργούν για να μην αφήσουν χέρσα τα χωράφια τους. "Το παλεύουν" παρατηρεί κι εξηγεί πως όσοι έβγαλαν πρώιμα, κάτι έκαναν. Το δεύτερο και τρίτο "χέρι" όμως που συνέπεσε με το πρώτο "χέρι" άλλων περιοχών, δεν έχει ζήτηση και πλέον θα μείνει στα χωράφια. "Πρώτα εμείς τροφοδοτούσαμε όλη την Ελλάδα. Εφευγαν τα φορτηγά από εδώ για όλη τη χώρα. Τώρα με τα θερμοκήπια βρίσκεις στο μανάβικο ανά πάσα στιγμή ό,τι θέλεις και όπως πάνε τα πράγματα, όσοι έχουν σύγχρονες μονάδες θα επιβιώσουν, σε αντίθεση με εμάς των υπαίθριων καλλιεργειών". 

Ο Γιώργος Μιχαλόπουλος (φωτο) καλλιέργησε φέτος και "μπαρμπούνι" και "τσαουλί καθιστό". Η τιμή όμως που πλέον έχει στη χοντρική το προϊόν δε συμφέρει, αφού δε βγαίνουν ούτε τα εργατικά. Από τα έσοδα του ενός τόνου φασολιού που θα μαζέψει, τα μισά θα πάνε στις γυναίκες που θα δουλέψουν στα χωράφια, ενώ τα υπόλοιπα εξηγεί πως δε φτάνουν ούτε για να καλύψουν ένα μέρος των εξόδων της καλλιέργειας πλέον. Ο ίδιος ωστόσο θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, αφού, από τα πρώτα "χέρια" που μάζεψε, έβγαλε ένα μέρος των καλλιεργητικών του εξόδων.

 

Πάντως, όπως τονίζει είναι ανάγκη κάποια στιγμή να κλείσει το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή από τον παραγωγό στο μανάβικο της Αθήνας, κι εξηγεί πως πέρα από τα άλλα ζητήματα, η καλλιέργεια φασολιού σε θερμοκήπια, σε άλλες περιοχές, έχει επηρεάσει αρνητικά την αγορά σχετικά με την απορρόφηση της παραγωγής της περιοχής μας, με συνέπεια να μην υπάρχει πλέον καθόλου ζήτηση.