Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 16:22

Ο περονόσπορος χτύπησε αμπέλια και σταφίδες στην περιοχή Κορώνης

Γράφτηκε από την
Ο περονόσπορος χτύπησε αμπέλια και σταφίδες στην περιοχή Κορώνης

Ο περονόσπορος χτύπησε αμπέλια και σταφίδες στην Κορώνη και την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας πολύ σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς που έστειλε ο Θεμιστοκλής Αποστολίδης.

 

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που εμφανίστηκε ο κ. Αποστολίδης σημειώνει: 

«Στη ΔΕ Κορώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος και της ευρύτερης περιοχής, οι αγρότες αμπελοκαλλιεργητές και σταφιδοκαλλιεργητές έχουν στην πλειοψηφία τους καταστραφεί εξαιτίας της θεομηνίας του φοβερού περονόσπορου, που έπληξε τις παραπάνω καλλιέργειες.

Οι αγρότες μας προσπάθησαν και πάλεψαν για να προλάβουν ή να καταπολεμήσουν, το καταστροφικό αίτιο και δεν μπόρεσαν εξαιτίας τόσο των συνεχών ψιλόβροχων του Απριλίου-Μαΐου 2014, αλλά και από την έλλειψη καθοδήγησης των κρατικών γεωπόνων των Διευθύνσεων Γεωργίας της Περιφέρειας και του ΕΛΓΑ.

Ετσι χαρατσωθήκαμε υπερβολικά, γιατί οι τιμές των φυτοφαρμάκων είναι μεγάλες και απαγορευτικές, λόγω της κρίσης.

Ηδη τα σταφιδάμπελα της περιοχής που προσβλήθηκαν, έχουν εγκαταλειφθεί, μετά από τόσους κόπους και η οικονομική καταστροφή των καλλιεργητών είναι ορατή και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις των, τόσο προς τις οικογένειές τους, όσο και προς την πολιτεία».

Και καταλήγοντας ζητεί:

«1) Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ ο περονόσπορος του Απριλίου-Μαΐου 2014, που έπληξε τα σταφιδάμπελα της Κορώνης και της ευρύτερης περιοχής, να χαρακτηριστεί ως ζημιογόνο αίτιο, κατ' εξαίρεση για φέτος, λόγω των κρατούντων δυσμενών καιρικών συνθηκών, και να κληθούν οι αγρότες να υποβάλουν δήλωση ζημιάς, στον ΕΛΓΑ.

Στο παρελθόν σύμφωνα με την αριθμ. 158/7-7-2004, απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ είχε χορηγηθεί δωδεκαήμερη προθεσμία δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ στους αμπελοκαλλιεργητές, και σταφιδοκαλλιεργητές όλης της χώρας, που οι καλλιέργειές των υπέστησαν ζημιές από  περονόσπορο εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που εμπόδισαν ή έκαναν αναποτελεσματική την αντιμετώπισή του.

Επίσης το έτος 1964, κατ' εντολή της τότε κυβέρνησης, είχε χαρακτηριστεί η φυτασθένεια αυτή σαν ζημιογόνο αίτιο και αποζημιώθηκαν τότε οι παραγωγοί.

2) Να σταλούν γεωπόνοι, τόσο της Δ/νσης Γεωργίας Μεσσηνίας, όσο και του ΕΛΓΑ, να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής και οι παρατηρήσεις των να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές μέσω των Π.Σ.Ε.Α.

3) Να παγώσουν όλες οι οφειλές, όσων καταστράφηκαν από την θεομηνία του περονόσπορου, τόσο στις τράπεζες, όσο και προς την πολιτεία, και να χορηγηθούν άτοκα δάνεια, στους ζημιωθέντες με ευθύνη του κράτους.

 

Ολοι οι αγρότες είναι σε απόγνωση γι' αυτό και περιμένουν σχετικά μέτρα από την πολιτεία για να ανακουφιστούν».


NEWSLETTER