Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011 22:03

Το σίριαλ των "ελληνοποιήσεων" επαναλαμβάνεται: Πατάτες από την Αίγυπτο με χώμα… πελοποννησιακό

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το σίριαλ των "ελληνοποιήσεων" επαναλαμβάνεται: Πατάτες από την Αίγυπτο με χώμα… πελοποννησιακό

Παρά τις εξαγγελίες για… πάταξη των ελληνοποιήσεων, μεγάλες ποσότητες αιγυπτιακής πατάτας προωθούνται στην αγορά ως προερχόμενες από τη Μεσσηνία, την Ηλεία ή την Αχαΐα. Αυτό αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στις εφημερίδες "Το Βήμα" και "Εθνος", στο δεύτερο από τα οποία περιγράφεται και η… διαδρομή της τιμής και της απάτης. Η μέθοδος είναι απλή: Πατάτα Αιγύπτου, ανακάτεμα με χώμα κάπου στην Πελοπόννησο, συσκευασία σε διχτάκι για να μοιάζει ντόπια, και η τιμή σε ανάλογο ύψος.
Σύμφωνα με το "Εθνος", η διαδρομή ξεκινά από την Αλεξάνδρεια με τιμές παραγωγού που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 0,38 ευρώ, αλλά φεύγουν με 0,53 ευρώ το κιλό. Πάνε Θεσσαλονίκη όπου η φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι είναι πιο χαλαροί, και η πατάτα αισίως φτάνει τα 0,58 ευρώ το κιλό. Οδικώς φτάνει σε συσκευαστήρια της Θήβας ή της Πελοποννήσου, πλένεται για να απομακρυνθεί η τύρφη και πασπαλίζεται με… ελληνικό χώμα. Οι τιμές πώλησης από τους εμπόρους φτάνουν τα 0,67 με 0,70 ευρώ το κιλό, όπου με διάφορες κομπίνες και ένα τιμολόγιο ως "μπαλαντέρ" για κάθε χρήση βαφτίζονται ελληνικές.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ανάλογα παιχνίδια παίζονται και με τις γαλλικές πατάτες, την ώρα που οι τιμές στην αγορά διαμορφώνονται στα 0,85 ευρώ και το 1 ευρώ για τις κυπριακές πατάτες και τραβούν για άλμα πάνω από το 1 ευρώ.
Κατά τα άλλα, στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου έχει σημάνει… συναγερμός, αλλά η πατάτα "ελληνοποιείται" και σαλτάρει μαζί με τον πληθωρισμό.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER