Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 20:07

Από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια προσβλήθηκαν πρόβατα στη Γορτυνία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια προσβλήθηκαν πρόβατα στη Γορτυνία

Από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια έχει προσβληθεί κοπάδι με πρόβατα στην Πουρναριά Γορτυνίας, ενώ από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες διαβεβαιώνουν πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μην επεκταθεί η νόσος.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η νόσος είναι εξαιρετικά σοβαρή, γι' αυτό και το κοπάδι έχει τεθεί σε καραντίνα, τις τελευταίες πέντε ημέρες που διαγνώστηκε το πρόβλημα.

Κτηνίατροι της Περιφερειακής Ενότητας πραγματοποίησαν ελέγχους και εξέτασαν τα υπόλοιπα κοπάδια του χωριού, όπου διαπίστωσαν ότι τα ζώα είναι υγιή κι ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας κινήθηκαν άμεσα και με υπευθυνότητα στο πρόβλημα και τα 85 ζώα του κοπαδιού θα οδηγηθούν αύριο στη Σπάρτη, όπου θα θανατωθούν και στη συνέχεια θα αποτεφρωθούν σε κλίβανο.

Ο κ. Γιαννακούρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός και είπε πως το περιστατικό είναι μεμονωμένο. Σημείωσε επίσης, πως η νόσος που προβάλλει το νευρικό σύστημα των ζώων δεν μεταδίδεται στον ανθρωπο, ενώ τόνισε την υπευθυνότητα του κτηνοτρόφου ο οποίος έφτασε στο γραφείο του, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να θανατωθούν τα ζώα του.

Υπογράμμισε ότι πριν από έξι χρόνια είχε πρωτοεμφανισθεί η νόσος σε ένα πρόβατο, προερχόμενο από κοπάδι στο χωριό Μάκρη και είχε εντοπιστεί στο σφαγείο. Επίσης, πριν τέσσερα χρόνια είχε εμφανιστεί δεύτερο κρούσμα σε κοπάδι στην Πουρναριά, με αποτέλεσμα να θανατωθούν τα ζώα και στις δύο περιπτώσεις.

Πηγή: paseges.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER