Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 18:53

Ζητούν πίσω 387 εκ. ευρώ από αγρότες για αποζημιώσεις

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ζητούν πίσω 387 εκ. ευρώ από αγρότες για αποζημιώσεις

Μέσα σε 4 μήνες και με τόκο το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να απαιτήσει την επιστροφή 387,4 εκατ. ευρώ που χορήγησε σε αγρότες το 2008 και 2009 ο ΕΛΓΑ λόγω ζημιών από κακές καιρικές συνθήκες απαιτεί με σημερινή του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς τις έκρινε ασύμβατες με την εσωτερική αγορά της ΕΕ.

 

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε «σχετικά με τις αντισταθμιστικές πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να καταβάλει ο ΕΛΓΑ, κατόπιν διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού Ελλήνων παραγωγών γεωργικών προϊόντων, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί κατά το έτος 2008, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Στις 7 Δεκεμβρίου 2011 η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία έκρινε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πριν τις 28 Οκτωβρίου 2009 «ενδέχεται να νοθεύουν τον ανταγωνισμό... παρέχοντας επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα στους Ελληνες παραγωγούς, σε σχέση με άλλους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στις 8 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα ζήτησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ την ακύρωση της απόφασης. Με ξεχωριστό δικόγραφο, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Με τη διάταξή του, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

 

Χθες το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την ελληνική προσφυγή και επικύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER