Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2011 23:01

Χωρίς προβλήματα από τον πάγο μέχρι τώρα η παραγωγή της πατάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χωρίς προβλήματα από τον πάγο μέχρι τώρα η παραγωγή της πατάτας

Μέχρι τώρα ο πάγος ήταν σε χαμηλά επίπεδα και δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στη φετινή καλλιέργεια της πρώιμης πατάτας στη Μεσσηνία. Παραγωγοί από τη Μεσσήνη και τον Μπουρνιά επισημαίνουν, όμως, πως ο χειμώνας και η απειλή του πάγου είναι μπροστά. Και τονίζουν ότι το ξενύχτι και η μάχη για την προστασία από τον πάγο σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μπορεί να είναι επίπονη και βάρβαρη, αλλά είναι η δουλειά τους, είναι μονόδρομος για να σώσουν την παραγωγή και το εισόδημά τους.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης παρατήρησε: «Οσο τραβάει έτσι ο καιρός δεν έχουμε πρόβλημα. Δεν είναι και πολύ χάλια, δε μας ξενυχτάει κάθε βράδυ. Πάει καλά, όπως η περσινή. Δύο βράδια ήταν που η θερμοκρασία μας κράτησε σε σοβαρή επαγρύπνηση μέχρι τώρα». Ωστόσο, επεσήμανε πως «ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Δεν ξέρουμε τι θα βγάλει. Μέχρι να φθάσουμε στο τέλος δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά. Από τώρα μέχρι τη συγκομιδή μπορεί να συμβούν πολλά πράγματα». Για το  πόσο δύσκολο και απάνθρωπο είναι, σημείωσε: «Μπορεί να είναι βάρβαρο, αλλά από δω κρίνονται όλα. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη του. Αν καεί τώρα η πατάτα, θα πάμε μια εβδομάδα πίσω, αν δεν είναι ολοκληρωτική η καταστροφή».
Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος συμφώνησε ότι «μέχρι τώρα πάει καλά» και ανέφερε: «Δεν ήταν ισχυρός ο πάγος, ήταν ελαφρύς. Τρεις βραδιές φυλάξαμε και ένα βράδυ βάλαμε για προστασία». Και σημείωσε: «Ο Φλεβάρης είναι ο πιο δύσκολος μήνας. Αν ξαστερώσει, θα υπάρχει πρόβλημα. Είναι επώδυνο, επίπονο και πολύ κουραστικό μέσα στα νερά με -1 και -2 βαθμούς όλη τη νύχτα. Είναι όμως μονόδρομος η αντιπαγετική προστασία. Μόνο έτσι μπορείς να σώσεις την παραγωγή. Αν περιμένεις από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση...».
Ο Νίκος Παπακότσης επιβεβαίωσε τους συναδέλφους του, λέγοντας: «Δεν έχουμε προβλήματα. Μέχρι στιγμής έχουμε αντιμετωπίσει τον πάγο, γιατί μπορούσαμε να τον αντιμετωπίσουμε. Δεν έχει κατέβει, μέχρι τώρα χαμηλά η θερμοκρασία. Φοβόμαστε, όμως, όταν θα ξαστερώσει». Συμφώνησε ότι «ο χειμώνας είναι μπροστά. Δεν έχουμε ξεφύγει από το πρόβλημα. Γι’ αυτό θα είμαστε σε επαγρύπνηση, με το όπλο παρά πόδα» και σημείωσε για τις ολονύντιες μάχες που θα χρειαστεί να δώσουν: «Είναι πρωτόγνωρο, δεν μπορεί να το φανταστεί κάποιος που δεν το έχει ζήσει. Ομως, είμαστε επαγγελματίες. Αλίμονό μας και δε φυλάξουμε στον πάγο, καταστραφήκαμε. Είμαστε συνέχεια μέσα στο κτήμα με αδιάβροχα, με ομπρέλες, με κάθε μέσο γιατί δεν ξέρεις τι θα συμβεί με τα δίκτυα, με τα μοτέρ. Γιατί μια ζημιά μπορεί να φέρει την καταστροφή. Και τελευταία, κάποιοι συνάδελφοι δεν είχαν τα μέσα και έτρεχαν να τα βρουν, να τα αντικαταστήσουν την τελευταία ώρα, λόγω δολιοφθοράς».
Ο Γιάννης Τσαντύλας από τον Μπουρνιά ανέφερε ότι «2 -3 βράδια χρειάστηκε μέχρι τώρα να ξενυχτήσουμε και 2 φορές έχουμε βάλει τα μηχανήματα για προστασία» και παρατήρησε:  «Τα έχουμε προστατέψει, πάνε καλά τα πράγματα. Ηταν μαλακοί οι παγετοί, δεν είχαν μεγάλη ένταση. Μακάρι να κάνει τέτοια και στη συνέχεια, να μην κάνει πιο σκληρά. Ολο το Φλεβάρη θα είμαστε σε επιφυλακή. Ετσι ξέρουμε όλα τα χρόνια. Μέχρι τις 5 - 10 Μάρτη είναι η κρίσιμη περίοδος. Μέχρι τώρα πάνε όλα καλά».
Για τις αντίξοες συνθήκες προστασίας της παραγωγής τους επεσήμανε: «Ο καθένας έχει τη δουλειά του. Αυτή είναι η δουλειά μας. Δεν είμαστε μόνο εμείς που ξενυχτάμε μέσα στο κρύο. Οταν έχουμε ζημιές, όταν χάνουμε φυτά, τότε μας πιάνει απελπισία, μας τρώει η στενοχώρια».

 


Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER