Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2011 23:04

Κώστας Γυφτάκης, πρόεδρος Μεσσήνιων κτηνοτρόφων: Να στηριχτεί η κτηνοτροφία για να μην εγκαταλειφθεί

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κώστας Γυφτάκης, πρόεδρος Μεσσήνιων κτηνοτρόφων: Να στηριχτεί η κτηνοτροφία για να μην εγκαταλειφθεί

Να στηριχτούν από την Πολιτεία η κτηνοτροφία και ο κτηνοτρόφος, για να μην εγκαταλειφθεί το επάγγελμα, ζητεί ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Μεσσηνίας Κώστας Γυφτάκης. Σημειώνει με απογοήτευση στην "Ε" ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ και «ο κτηνοτρόφος δεν αντέχει πλέον». Ζητεί να βελτιωθούν οι τιμές που είναι χαμηλότερα κι από εκείνες πριν από 20 χρόνια, να κλείσει η ψαλίδα των τιμών παραγωγού και καταναλωτή και να γίνεται έλεγχος στις εισαγωγές, αντί της σημερινής ασυδοσίας.
«Είναι τόσο μελανά τα πράγματα όσο ποτέ. Οι σημερινές τιμές οδηγούν τον κτηνοτρόφο σε εγκατάλειψη του επαγγέλματος», μας λέει ο κ. Γυφτάκης. Παρατηρεί ότι «ο κτηνοτρόφος ούτε τα προς το ζην δε βγάζει, όταν αυτή τη στιγμή η τιμή στο κατσίκι βρίσκεται στα 4 ή στα 3,80 ευρώ. Από την Κορινθία ο πρόεδρος, ο Στέφας, μου έλεγε ότι στον αδελφό του που έχει κατσίκια δεν του τα παίρνουν ούτε με 3,80. Εγώ έσφαξα αρνιά πριν από λίγες ημέρες με 4,5 ευρώ και υποτίθεται ότι ήταν η γιορτή της Υπαπαντής, υπήρχε μια κατανάλωση και ήταν η τιμή κάπως ανεβασμένη... Τα 4,5 ευρώ δεν υπήρχαν ούτε πριν από 20 χρόνια».
Για την ψαλίδα των τιμών παραγωγού και καταναλωτή επισημαίνει τα εξής: «Το λέμε συνέχεια, και το είπαμε πρόσφατα και στην υφυπουργό την κ. Αποστολάκη. Δεν είναι ότι το τρώει 1 και 2 ευρώ φτηνότερα ο καταναλωτής, εφόσον πουλάμε εμείς 2 ευρώ φτηνότερα. Πέρσι οι τιμές κυμαίνονταν στα 5,5 ευρώ και τώρα μιλάμε για 3,80 και 4 ευρώ - ενώ δεν είδα στο κρεοπωλείο να πουλιέται 6-7 ευρώ. Αν το είδατε εσείς και δεν το είδα εγώ που είμαι αποκλεισμένος στα βουνά... Αλλά δόξα τω Θεώ ενημερώνομαι. Είμαστε για κλάματα. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα, η διαφορά της τιμής. Γιατί αν ήθελαν να στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή οι τιμές θα ήταν φυσιολογικές. Και με την κρίση θα έπρεπε να είναι στα 6 ευρώ. Για να μπορεί και ο παραγωγός κάτι να πάρει».
Ο πρόεδρος των Μεσσήνιων κτηνοτρόφων διαμαρτυρήθηκε και για την εκτίναξη της τιμής των ζωοτροφών, για το ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ: «Και με την αύξηση του ΦΠΑ οι ζωοτροφές έχουν τιναχτεί στα ύψη. Βρήκαν την ευκαιρία οι έμποροι, ενώ έχουν αποθηκεύσει το καλαμπόκι από το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Και τώρα για να πάρεις 40 κιλά καλαμπόκι δίνεις 15,5 ευρώ, σε Ενωση κιόλας. Δηλαδή θα το φτάσουν κοντά στα 50 λεπτά το κιλό; Και από Αρκαδία κι από Κορινθία που μίλησα, όλες οι ζωοτροφές έχουν πάει πάνω... Είπαμε στις ζωοτροφές να μη δώσουν αύξηση στο ΦΠΑ. Να συγκρατηθούν χαμηλά οι τιμές για να μπορέσουμε να αντέξουμε. Δεν εισακουστήκαμε. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ’ ό,τι τα φαντάζονται κάποιοι και τα περιμέναμε κι εμείς. Και δεν υπάρχει μέλημα, φροντίδα για κάτι καλύτερο».

"ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ"


Ο Κ. Γυφτάκης κάλεσε την Πολιτεία να στηρίξει την κτηνοτροφία, για να μην την εγκαταλείψουν οπότε η χώρα μας θα εισάγει τα πάντα: «Τόσοι λίγοι που απομείναμε στο επάγγελμα -το είπαμε και το ξαναλέμε-, αν θέλει η Πολιτεία να μην εισάγουμε τα πάντα ας στηρίξει την κτηνοτροφία. Διαφορετικά θα βγούμε κι εμείς να ψάχνουμε για δουλειά κάπου αλλού. Μη νομίζετε ότι θα καθίσουμε εδώ. Η πλειοψηφία, οι περισσότεροι που είναι στο επάγγελμα αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τα 65. Είμαστε ένα πολύ μικρό ποσοστό οι νέοι κτηνοτρόφοι στην επικράτεια. Οι άνθρωποι άνω των 65 παίρνουν μια συνταξούλα αυτή τη στιγμή. Θα προτιμήσουν να κάθονται και να τρώνε τη σύνταξή τους, παρά να παράγουν αυτό που παράγουν και τη σύνταξη να την... τρώνε τα ζώα και να μη βγάζουν οι ίδιοι κάτι. Κέρδιζαν αυτό το ελάχιστο και τώρα δεν κερδίζουν τίποτα. Αυτά τα λίγα που παίρνουν από τη σύνταξή τους τα δίνουν για να φάνε τα ζώα και σ’ αυτούς τι μένει;».
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων στη Μεσσηνία ζητά επίσης να γίνονται έλεγχοι στις εισαγωγές, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η αγορά έτσι κινείται παγκοσμίως. Αφού λοιπόν έτσι κινούμαστε στην ελεύθερη οικονομία και έτσι είναι το σύστημα -εγώ είμαι κατά του συστήματος- ναι μεν ελεύθερη οικονομία, αλλά ελεγχόμενη. Εδώ δεν υπάρχουν όροι, δεν υπάρχουν κανόνες, υπάρχει ασυδοσία. Υπάρχει το να κονομάνε οι λίγοι, 5 μεγαλέμποροι στην Ελλάδα που εισάγουν και μετά τα διανέμουν στους άλλους και την πληρώνει ο παραγωγός κι ο καταναλωτής. Ετσι πώς θα πάμε μπροστά; Μην ακούτε που λένε ότι θα βάλουν χέρι σ’ αυτούς... Είδατε να βάζουν χέρι;».
Τέλος, ο κ. Γυφτάκης επέκρινε τους υπεύθυνους που δε βλέπουν το μέλλον: «Ολο ο πολίτης πληρώνει. Εμένα με έστυψαν. Οταν εγώ θέλω κοντά 2 ευρώ το λίτρο καύσιμα και πουλάω 4 το κρέας. Πώς να αντέξει ο παραγωγός και στη γεωργία και στην κτηνοτροφία; Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σκεφθεί το αύριο, το τι μέλλει γενέσθαι, όταν όλοι εμείς θα φύγουμε από την παραγωγή κι αυτός ο τόπος θα τα εισάγει όλα και δεν θα παράγει τίποτα; Πού θα στηριχτεί; Θα ανακάμψουμε ποτέ;».

 

Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER