Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014 18:42

Ενώνονται στην Πελοπόννησο οι καλλιεργητές φραγκόσυκου

Γράφτηκε από την

 

Οσο ταπεινό και αν είναι για εμάς που το γνωρίζουμε και δεν το... φοβόμαστε, το φραγκόσυκο κατατάσσεται στις υπερτροφές, με σπουδαίες μάλιστα ιδιότητες, όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες. Ενα φρούτο που παρά τα... αγκάθια του προσελκύει όλο και περισσότερους καλλιεργητές. Μάλιστα ήδη ιδρύεται στην Πελοπόννησο ο πρώτος συνεταιρισμός καλλιεργητών φραγκόσυκου, μετά από πρωτοβουλία του οικονομολόγου Παναγιώτη Θωμόπουλου, που έχει δεσμούς με τη Μεσσηνία.

Εχουν ενδιαφερθεί πάνω από 120 άτομα μέχρι τώρα, κυρίως από τη Λακωνία και ειδικά από την περιοχή της Μάνης και τους άλλους νομούς της Πελοποννήσου και δυστυχώς, λιγότερα από τη Μεσσηνία. Δίπλα του έχει τον Μεσσήνιο στην καταγωγή, από την Πύλο, βιοχημικό Δημήτρη Κουρέτα, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Λάρισας, ο οποίος με την ομάδα του έχει μελετήσει αρκετά τις ιδιότητες αυτής της... υπερτροφής.

Οπως είπε, μιλώντας στην "Ε" ο κ. Κουρέτας "Το φραγκόσυκο έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περισσότερες από αρκετά μεσογειακά φρούτα, όπως το πορτοκάλι. Μελέτες του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Τμήματος Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έδειξαν ότι ο χυμός από το φραγκόσυκο έχει πολύ ισχυρή προστατευτική δράση ενάντια στη βλάβη που δημιουργείται στα κύτταρα από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και από πολλά καρκινογόνα. Η δράση αυτή κάνει την κατανάλωση του χυμού ιδανική για τα παιδιά αλλά και για ανθρώπους που ζουν σε πόλεις με ρύπανση, όπως η Αθήνα. Επίσης η δράση αυτή δείχνει ότι ο χυμός σε σκόνη ή συμπυκνωμένος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κρέμες για το πρόσωπο ή το δέρμα".

Αναφορικά με την προσπάθεια του κ. Θωμόπουλου να συσταθεί ένας Σύλλογος Καλλιεργητών Φραγκόσυκου στην Πελοπόννησο, αναφέρει: "Είναι πολύ σημαντική γιατί αν οργανωθεί σωστά μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε ένα φρούτο που γενικά δεν έχει τύχει εμπορευματοποίησης μέχρι στιγμής. Η περιοχή σας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί τα φρούτα που εξετάστηκαν και είναι και από τη Μεσσηνία, έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Αρα η οικονομική αξιοποίηση έχει μέλλον για την περιοχή σας, και η ερευνητική ομάδα μας μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή".

Ο κ. Θωμόπουλος μιλώντας μας στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία του με τον κ. Κουρέτα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Εγώ οικονομολόγος είμαι, για οικονομικά στοιχεία μπορώ να μιλήσω, ενώ τις ιδιότητες τις γνωρίζει καλά ένας βιοχημικός".

Αναφέρθηκε στο φραγκόσυκο και στις απίστευτα πολλές μεταποιητικές δυνατότητες που υπάρχουν, με ενθουσιασμό. Τόνισε τη χρήση της φραγκοσυκιάς στην αντιπυρική προστασία, στην κατασκευή επίπλων ακόμα. Μίλησε για το χυμό, τις κρέμες που μπορούν να φτιαχτούν από το φραγκόσυκο και στάθηκε στο σαπούνι που ήδη παρασκευάζεται στη Λακωνία. "Ακόμα και αλεύρι φτιάχνουμε από τα κουκούτσια, το οποίο οι Αλγερινοί και οι Τυνήσιοι το πουλάνε". Ξίδι, ποτά, μαρμελάδα, αναψυκτικά, λάδι από τα κουκούτσια του φραγκόσυκου, ακόμα και κολόνιες και αντιγηραντικές κρέμες. Ακόμα και τσάι από τα άνθη της φραγκοσυκιάς. 

Αυτό που συνεπήρε τον ίδιο ήταν κυρίως το γεγονός πως μέχρι στιγμής υπάρχουν στην αγορά 15 μεταποιημένα προϊόντα από τις φραγκοσυκιές. Εκτιμά λοιπόν πως η καλλιέργεια έχει απόδοση, δεν αρρωσταίνει το φυτό και όπως λέει "χρήματα βγαίνουν από εκεί που δίνεις τα λιγότερα". Οσο για τα φυτά... "Φυτέψτε από τις φραγκοσυκιές της γειτονιάς σας καθώς δεν υπάρχουν πιστοποιημένες ποικιλίες", προτείνει. 

Να σημειωθεί πως ο κ. Θωμόπουλος έχει θέσει στόχο να διοργανωθεί γιορτή του φραγκόσυκου και σύντομα πιστεύει θα τα καταφέρει. 

 

Φωτογραφίες και χρήσιμα στοιχεία μπορεί να βρει κάποιος στο "Φραγκόσυκο Πελοποννήσου" στο Facebook.