Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 10:42

Η μελισσοκομία είναι κερδοφόρα

Γράφτηκε από τον

«Οταν η μελισσοκομία γίνεται σε σωστή βάση, είναι κερδοφόρα, μπορεί να ζήσει ο μελισσοκόμος», τόνισε ο γεωπόνος - επιμορφωτής και μελισσοκόμος Αλέξανδρος Γκουσιάρης, χθες στο σεμινάριο μελισσοκομίας που διεξάγεται στην Καλαμάτα, στο Ινστιτούτο Ελαίας.

Πρόκειται για το τριήμερο ταχύρρυθμο σεμινάριο που οργανώνει ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα". Ο προϊστάμενος του Κέντρου "Δήμητρα" Κυπαρισσίας Γιώργος Τσουμάνης μας ενημέρωσε ότι είναι το πρώτο φετινό σεμινάριο που πραγματοποιούν στη Μεσσηνία. Το δεύτερο θα γίνει στην Κυπαρισσία 29 με 31 Ιουλίου. Ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα. Το παρακολουθούν 65 περίπου επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Η ενημέρωση αφορά κυρίως τους μελισσοκομικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια του έτους, τη βασιλοτροφία, την παραγωγή βασιλικού πολτού, τους εχθρούς και τις ασθένειες των μελισσών.
Ο επιμορφωτής Αλ. Γκουσιάρης επεσήμανε ότι «στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής του μελιού, να ζήσουμε απ’ αυτό που κάνουμε». Ανέφερε ότι αυτοί που μετέχουν στο σεμινάριο, ακούνε και πράγματα για πρώτη φορά. Παρατήρησε πως ο ίδιος είναι μελισσοκόμος και έχει εκπαιδευτεί και ως επιμορφωτής, «γι’ αυτό είναι κοινή η γλώσσα που μιλάμε».
Ο κ. Γκουσιάρης σημείωσε ότι «έχει μέλλον η μελισσοκομία στη χώρα μας. Απούλητα μέλια δεν υπάρχουν, ειδικά σε περιοχές με τουρισμό. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 40% ελλειμματική σε μέλι παρά τις εισαγωγές». Τόνισε πως «πρέπει να κρατήσουμε την ποιότητα και να αυξήσουμε την ποσότητα. Να βγάλουμε περισσότερο ποιοτικό μέλι. Αυτή είναι η διαφοροποίησή μας σε σχέση με το κινέζικο και το αργεντίνικο μέλι».
Ο Γιώργος Λάγιος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας - Αρκαδίας, μας είπε ότι στη Μεσσηνία ασχολούνται με το μέλι γύρω στα 700 άτομα, όμως, οι επαγγελματίες δεν ξεπερνούν τους 150. Συμφώνησε πως «οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι μπορούν να ζήσουν από το μέλι» και διευκρίνισε: «Παίζουν ρόλο οι χρονιές. Φέτος είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές. Δε μας βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες και η παραγωγή είναι ελάχιστη. Και αυτό αφορά όλη την Ελλάδα».
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο κ. Λάγιος επεσήμανε: «Εχουμε έξαρση σε κλοπές. Κάνουμε προσπάθεια να προστατευτούμε με ηλεκτρονικά μέσα, GPS και κάμερες. Οι δράστες δεν είναι καλοί συνάδελφοι, άσχετοι είναι. Υπάρχουν και περιπτώσεις που πάνε στο δικαστήριο. Εχουμε πρόβλημα με τα ραντίσματα και τα φυτοφάρμακα. Τα ραντίσματα δεν πρέπει να γίνονται όταν υπάρχουν ανθοφορίες, γιατί σκοτώνουν τα μελίσσια».
Ο πρόεδρος του συλλόγου κάλεσε τους Μεσσήνιους «να προτιμούν τους μελισσοκόμους της περιοχής τους, που εγγυώνται καλό και γνήσιο προϊόν».