Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 12:50

Μειωμένη η παραγωγή σταφίδας στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μειωμένη η παραγωγή σταφίδας στη Μεσσηνία

Μειωμένη θα είναι φέτος η παραγωγή της σταφίδας στη Μεσσηνία. Και αυτό γιατί είναι μεγάλη η ζημιά από τον περονόσπορο και τη θειαφασθένεια στην περιοχή της Κορώνης, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε μεμονωμένα κτήματα στον υπόλοιπο νομό. Οι ζημιές από τον περονόσπορο δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

 

Την εικόνα αυτή καταγράψαμε μιλώντας με παραγωγούς σταφίδας - συνεταιριστές από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.

Ειδικότερα: 

Ο Θεμιστοκλής Αποστολίδης, από την περιοχή της Κορώνης, σημείωσε:

«Ο περονόσπορος χρειάζεται να εξεταστεί. Είναι τεράστια η ζημιά στο Δήμο Κορώνης. Εχω κάνει 11 ραντίσματα και θειαφίσματα. Δεν μπορέσαμε να τη σώσουμε. Ηταν ακριβά, απαγορευτικά τα φυτοφάρμακα. Οι ψιλοβροχές Απριλίου και Μαΐου δημιούργησαν μια κατάσταση με ασθένεια. Κάποιοι έχουν αμολήσει τα ζώα και τρώνε τα σταφύλια, γιατί  έχουν πάθει ζημιά. Είναι πολύ λίγα κτήματα στην περιοχή μας που έχουν καλή παραγωγή. Παλέψαμε και δεν τα σώσαμε. Θα αργήσουμε και να τρυγήσουμε, μετά τις 7 Αυγούστου. Από υπαιτιότητα των καιρικών συνθηκών χάθηκε η παραγωγή, όχι των παραγωγών». Παρατήρησε πως «δεν υπάρχει στρατηγική για τη σταφίδα, που είναι εθνικό προϊόν. Πάνε βλέποντας και κάνοντας» και επέρριψε ευθύνες: «Δεν είδαμε κανένα γεωπόνο, παρότι τους καλούσαμε. Από τα γραφεία θα φτιάξεις προϊόν;». Ο κ. Αποστολίδης ζήτησε «να μειώσουν τις αξιώσεις για τα δάνεια. Χωρίς παραγωγή από πού θα πληρώσουμε τα δάνεια;».

Ο Πάνος Παγάνης, από την περιοχή των Γαργαλιάνων, παρατήρησε:

«Θα είναι μειωμένη η παραγωγή γύρω στο 30% σε όλη τη Μεσσηνία. Εγιναν ζημιές από τον περονόσπορο τέλη Μαΐου, κυρίως στην περιοχή της Κορώνης και από τη θειαφασθένεια, λόγω του καιρού. Και στην περιοχή μας δεν έχει τόσο καλή παραγωγή. Πέρυσι και πρόπερσι ήταν πολύ καλές χρονιές. Οι ζημιές από περονόσπορο δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Μια χρονιά επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή δόθηκαν αποζημιώσεις για τον περονόσπορο και τώρα συζητείται η επιβολή προστίμου από την Ε.Ε.».

Ο Σταύρος Δημόπουλος, από την περιοχή της Μεσσήνης, μας είπε:

«Η παραγωγή είναι καλή σε γενικές γραμμές στην περιοχή μας. Περονόσπορος, πάντως, υπάρχει και στα αμπέλια και στις σταφίδες. Στην περιοχή της Μεσσήνης δεν έχει μεγάλες ζημιές και δε θα είναι μειωμένη η παραγωγή. Στα ίδια με πέρυσι επίπεδα θα είναι».

Ο Γιώργος Λαζόγιαννης, από την περιοχή της Πύλου, ανέφερε:

«Υπάρχουν ζημιές σε μεμονωμένα κτήματα από τον περονόσπορο και τη θειαφασθένεια. Γενικά είναι καλή η παραγωγή. Ηταν δύσκολη η χρονιά. Υπάρχει ζημιά γενικά. Εμείς πάθαμε λιγότερη ζημιά, γιατί ραντίσαμε πιο πολύ. Θα είναι μειωμένη η παραγωγή, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κορώνης».

 

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER