Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 21:40

Ψάχνουν πυρηνόξυλο για τα θερμοκήπια

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ψάχνουν πυρηνόξυλο για τα θερμοκήπια

Εντονο πρόβλημα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων, σχετικά με την επάρκεια πυρηνόξυλου που αποτελεί τη βασική πηγή θέρμανσης των θερμοκηπίων και των καλλιεργειών τους. Δεν είναι μόνο ότι έχει αυξηθεί η τιμή του, όπως σημειώνουν, αλλά και ότι πλέον δεν μπορούν να το βρουν εύκολα αφού οι επιχειρηματίες που το διαχειρίζονται προτιμούν να το εξάγουν στην Ισπανία.
«Ο κίνδυνος είναι ορατός να μείνουμε χωρίς υλικό για την θέρμανση των θερμοκηπίων μας», επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου. «Εμείς οι ίδιοι που παράγουμε αυτό το υποπροϊόν να μην μπορούμε να το έχουμε για να κάνουμε την δουλειά μας;» μας είπε και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να υπάρξει ενδιαφέρον από την Περιφέρεια καθώς το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό».
Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστοφίλου ανέφερε:
«Ξέρεις τι είναι να παράγεις εσύ αυτό το υποπροϊόν από το οποίο κάποιοι αποκομίζουν κέρδος, και να μην το έχεις; Πριν από 10 χρόνια το πέρναμε τζάμπα, μας το χαρίζανε, και τώρα έχουμε φτάσει να το πληρώνουμε 60-65 ευρώ τον τόνο και να μην μας το δίνουν. Εμείς σαν σύλλογος είχαμε κάνει μια προφορική συμφωνία με Μεσσήνιους επιχειρηματίες για να μας δίνουν πυρηνόξυλο, και ξαφνικά σταματάνε να μας προμηθεύουν γιατί πρέπει να φορτώσουν καράβι για να το πάει στην Ισπανία.
Δεν υπάρχει λογική σε αυτό, από τη μια να παράγουμε το προϊόν και αυτή την στιγμή να μην το έχουμε. Εμείς φτιάχνοντας τα θερμοκήπια έχουμε επιδοτηθεί από την Ε.Ε. προς αυτή την μορφή ενέργειας, και βλέπουμε τώρα να μην υπάρχει το υλικό αυτό. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένας περιορισμός; Ηδη έχουμε αρχίσει να είμαστε στα όριά μας και σε λίγο θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν ζητάμε να μας το χαρίσουν, θα το πληρώσουμε.
Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην περιοχή που παράγει το υλικό. Θα πρέπει να το δει και η Περιφέρεια αυτό το ζήτημα. Θα έπρεπε αυτοί που παράγουν το προϊόν να έχουν πρώτοι πρόσβαση σε αυτό».

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER