Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 08:12

Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ: Το μικρότερο κακό για τη σταφίδα

Γράφτηκε από τον

Με την νέα ΚΑΠ η στρεμματική ενίσχυση για τη σταφίδα μειώνεται μέχρι και 30% έως το 2019. Είναι το μικρότερο δυνατό κακό για τους παραγωγούς, καθώς υπήρχε κίνδυνος για μεγαλύτερη μείωση και χρειάστηκε κινητοποίηση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ωστόσο, όπως μας τονίζουν αγροτοσυνεταιριστικά στελέχη της ΣΚΟΣ και ενώσεων απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα για να μειωθεί το μεγάλο κόστος της καλλιέργειας της σταφίδας και να στηριχθεί η παραγωγή της. Κι αυτό γιατί πρόκειται για εθνικό προϊόν, που κατά 95% εξάγεται.

Ειδικότερα:

Ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ Γεράσιμος Καλλιμώρος παρατήρησε: «Με τη μείωση του 30% υπάρχει πρόβλημα. Είναι μεγάλη η μείωση και η σταφίδα ως προϊόν δεν έχει ανοδικές τάσεις. Εχουμε ζητήσει να συνδεθεί με την παραγωγή. Να πάρουν επιδότηση αυτοί που παράγουν, με στοιχεία της τελευταίας 5ετίας. Αυτό δεν έγινε δεκτό. Και με τη μείωση που έγινε φέτος σε όλα τα δικαιώματα η μείωση θα είναι 100 ευρώ το στρέμμα. Του χρόνου σε σχέση με πρόπερσι η μείωση θα είναι 40%. Η επιδότηση είναι ένα μέτρο που βοηθάει πολύ ειδικά προϊόντα, όπως είναι η σταφίδα. Η νέα ΚΑΠ θα έπρεπε να στοχεύσει στην προστασία της. Προσπαθούμε να μη μειωθεί η τιμή».

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος εξέφρασε την πίστη ότι «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Και τα καταφέραμε μετά από πολλές προσπάθειες εδώ και δύο χρόνια, της ΣΚΟΣ και της Παναιγιαλείου, με παραστάσεις στον πρώην υπουργό τον κ. Τσαυτάρη και τον πρώην υφυπουργό τον κ. Χαρακόπουλο».

Επεσήμανε πως «η σταφίδα είναι η πιο δύσκολη και κοστοβόρα καλλιέργεια, θέλει 10 - 11 μήνες τον παραγωγό στο κτήμα. Η σταφίδα θέλει σοβαρή βοήθεια. Και έτσι όπως πέρασε στη νέα ΚΑΠ είναι σοβαρή βοήθεια, γιατί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι για σύγκλιση σε όλα τα προϊόντα. Η νέα  διαπραγμάτευση θα είναι πιο δύσκολη. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή, ενόψει της νέας ΚΑΠ, μετά το 2019».

Εκτίμησε ότι «αυτή η σταδιακή μείωση του 30% είναι ένα μήνυμα να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Πρέπει να πείσουμε να βρούμε άλλους τρόπους ενίσχυσης, που δίνονται μέσω προγραμμάτων. Πρέπει να ρίξουμε το κόστος της καλλιέργειας. Η εμπορική τιμή της σταφίδας δεν μπορεί να καλύψει όλο το κόστος».

Εξηγώντας γιατί θεωρεί ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε πως «θα είναι σταδιακή η μείωση στην ενίσχυση. Το 2019 η μείωση θα φθάσει το 30%. Γι' αυτό για μένα θεωρείται επιτυχία, αυτό που έγινε. Θα είναι σεβαστό το ποσό της ενίσχυσης. Και όλα αυτά γιατί στόχος της Ε.Ε. είναι η σύγκλιση. Δεν μπορεί το ένα προϊόν να παίρνει ενίσχυση 300 ευρώ το στρέμμα και το άλλο 10 ευρώ ή και καθόλου».

Κλείνοντας, διευκρίνισε ότι «υπάρχει τρόπος να μειωθεί το κόστος. Να ενταχθούμε σε προγράμματα αναδιάρθρωσης, αναμπέλωσης κ.λπ.».

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης υποστήριξε ότι «η νέα ΚΑΠ με τη μείωση στην ενίσχυση δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ τη σταφίδα. Θα υπάρξει μια περικοπή στην ενίσχυση που θα φθάσει μέχρι 30%», αλλά σημείωσε: «Πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα της σταφίδας, δεν είναι μόνο το θέμα της επιδότησης. Για παράδειγμα η φετινή παραγωγή έχει ζημιές και από βοτρίτη». Παρατήρησε ότι «η επιδότηση είναι μια προϋπόθεση, ένα κίνητρο για την παραγωγή της σταφίδας» και πρόσθεσε: «Είναι θέμα της Πολιτείας. Η σταφίδα είναι ένα εθνικό προϊόν που εξάγεται κατά 95%. Δεν μπορούν να το αφήσουν στην τύχη του. Ειδικά για τη σταφίδα το κράτος πρέπει να κάνει παρέμβαση στο θέμα της επιδότησης. Γιατί είναι θέμα που αφορά το κάθε κράτος - μέλος και όχι την Ε.Ε. Η σταφίδα δεν πρέπει να θιχτεί ως προϊόν».

Γ.Σ.