Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 22:22

Πλήγμα για τους παραγωγούς η ακαρπία - Μείωση και πάνω από 80% σε ορισμένα συκοπερίβολα

Γράφτηκε από την

 

Μείωση της αναμενόμενης παραγωγής ακόμα και σε ποσοστά πάνω από 70% και 80% σε ορισμένες συκοκαλλιέργειες προκάλεσε η καρπόπτωση, σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη η Συκική. 

 

Με το έγγραφο, που υπογράφει ο πρόεδρος της Συκικής Παν. Παπαγεωργίου, ζητείται από τον ΕΛΓΑ η αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν, λόγω ακαρπίας.

Αναλυτικά αναφέρεται: 

 

"Καταρχήν να σημειώσουμε πως η φετινή σοδειά προμηνυόταν πολύ καλή και αυτό δεν ήταν απλά μια εκτίμηση εμπειρική στηριζόμενη  στη γνώμη των συκοπαραγωγών αλλά και επιστημονική εκτίμηση της γεωτεχνικής υπηρεσίας της Συκικής, η οποία ξεκίνησε την εφαρμογή μοντέλου εκτίμησης παραγωγής λαμβάνοντας υπ' όψιν όλους τους παράγοντες εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν τις τελικές αποδόσεις των δένδρων, όπως για παράδειγμα την επάρκεια ή όχι των χειμερινών και κυρίως των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων, την εξέλιξη της βλάστησης των δένδρων, την ύπαρξη ή όχι ασθενειών και διαφόρων παθογόνων, τον αριθμό καρπών ανά καρποφόρο κλάδο, κ.λπ. Ολες οι ενδείξεις παρουσίαζαν μια αύξηση στη φετινή συνολική παραγωγή της τάξεως περίπου του 15%. Στις αρχές Ιουλίου έκαναν την εμφάνισή τους φαινόμενα καρπόπτωσης τα οποία ήταν σε μικρή κλίμακα και αφορούσαν προσβολή από τη μαύρη μύγα των σύκων ή λογχαία. Το βασικό όμως πρόβλημα προέκυψε αργότερα  με τη μαζική , σε πολλές  περιοχές, πτώση των σύκων για λόγους ατελούς γονιμοποίησης. Η γεωτεχνική υπηρεσία της Συκικής επισκέφτηκε μεγάλο αριθμό συκεώνων σε όλο το πλάτος και μήκος της συκοπαραγωγικής ζώνης και παρατήρησε σημαντικό ποσοστό ζημιάς της προδιαγραφόμενης παραγωγής, σε άλλες περιοχές περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Βασικός λόγος της καρπόπτωσης ήταν όπως προείπαμε η ατελής γονιμοποίηση- ερινεασμός των σύκων με βασικό αίτιο τις μικρής διάρκειας αλλά έντονες βροχοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους που επικράτησαν σε κάποια στάδια του ερινεασμού- κουνουπίσματος, εμποδίζοντας τον ψήνα να ολοκληρώσει το έργο του. Εμείς συστήνουμε στους  παραγωγούς μας να μην απομακρύνουν τους πεσμένους καρπούς από τα αγροτεμάχιά τους ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ  να παρατηρήσουν το πρόβλημα που σε ορισμένα αγροτεμάχια μπορεί να ξεπερνά το 70-80%. της αναμενόμενης παραγωγής. Θα θέλαμε στα πλαίσια της εξαιρετικής μας συνεργασίας να ζητήσουμε τη βοήθειά σας στο πρόβλημα αυτό μιας και θεωρούμε πως η καρπόπτωση λόγω μη επαρκούς γονιμοποίησης είναι φαινόμενο ακαρπίας, ώστε οι  συκοπαραγωγοί να αιτηθούν αποζημίωσης στα πλαίσια της ασφαλιστικής τους εισφοράς προς τον οργανισμό σας".