Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2014 08:10

Με αντιπροσώπους οι εκλογές στη Συκική

Γράφτηκε από τον

Με αντιπροσώπους που θα εκλέγονται τοπικά, ανά καποδιστριακό δήμο, κοινότητα ή και απεντομωτήριο και όχι με το σύνολο των μελών της οργάνωσης, θα πραγματοποιούνται στο μέλλον οι γενικές συνελεύσεις της Συκικής.

Αυτό αποφασίστηκε χθες το πρωί, με συντριπτική πλειοψηφία, σε γενική συνέλευση της οργάνωσης που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και κράτησε γύρω στα 40 λεπτά.

 

Στη χθεσινή συνέλευση πήραν μέρος 150 περίπου παραγωγοί - μέλη της Συκικής, από τα πρώτα μέλη που είχαν εγγραφεί, όταν έγινε πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός. Τα υπόλοιπα 450 περίπου μέλη που γράφτηκαν αργότερα, δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό, για να το έχουν, πρέπει να συμπληρώσουν ένα χρόνο.

Λίγο πριν τελειώσει η συνέλευση, μεταξύ άλλων τροποποιήσεων του καταστατικού, αποφασίστηκε κάθε μέλος της Συκικής να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους 6 μήνες και όχι στον 1 χρόνο.

Οσον αφορά το ζήτημα των αντιπροσώπων στις γενικές συνελεύσεις, ο πρόεδρος Παναγιώτης Παπαγεωργίου είπε ότι η εκλογή τους -ένας ανά 20 μέλη- θα γίνεται ανά καποδιστριακό δήμο ή κοινότητα (π.χ. Αριστομένης, Ιθώμη, Ανδρούσα, Οιχαλία, Αίπεια, Τρίκορφο). Και όπου δεν υπάρχουν 20 μέλη, θα γίνεται ανά απεντομωτήριο. Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η αντιπροσώπευση είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης. Υποστήριξε πως με 600 και 1.000 μέλη δεν μπορεί να γίνει συνέλευση και ισχυρίστηκε ότι οι κατά τόπους συνελεύσεις είναι πιο δημοκρατικό.

Εχοντας διαφορετική άποψη ο παραγωγός Γιώργος Κουρέτας παρατήρησε ότι η γενική συνέλευση έπρεπε να γίνει λίγο αργότερα, «για να μετέχουν και οι υπόλοιποι, οι καινούργιοι. Εμείς οι 150 δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τους 600». Και τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής όλων των μελών στις συνελεύσεις.

Την ίδια άποψη, για γενική συνέλευση με συμμετοχή των 600 μελών, εξέφρασε και ο Μιχάλης Στραβόλαιμος.

Πρόταση για εκλογή αντιπροσώπων ανά απεντομωτήριο που ο κάθε παραγωγός πηγαίνει τα σύκα του και όχι ανά χωριό που μένει, κατέθεσε ο Φώτης Πανταζόπουλος, αλλά την υποστήριξαν μόνο 2 - 3 μέλη.

Τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι η Συκική θα εκλέξει και δε θα ορίσει αντιπροσώπους για την ΠΑΣΕΓΕΣ -πιθανότατα 3, γιατί έχει πάνω από 500 μέλη.

Γ.Σ.