Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2014 08:30

Φεύγουν τα πρώτα σύκα για Αμερική και Καναδά

Γράφτηκε από τον

Μειωμένη φαίνεται να είναι φέτος η παραγωγή των σύκων στη Μεσσηνία, ενώ για την ποιότητα οι απόψεις και οι εκτιμήσεις διαφέρουν. Αυτή την εβδομάδα αρχίζουν οι εξαγωγές και φεύγουν τα πρώτα σύκα για Αμερική και Καναδά.

Την εικόνα αυτή καταγράψαμε μιλώντας με παραγωγούς και με τον πρόεδρο της Συκικής, σε επίσκεψή μας τις προηγούμενες μέρες σε απεντομωτήρια στο νομό, όπου η παράδοση των σύκων βρίσκεται σε εξέλιξη.

• Στο απεντομωτήριο του Μάνεση

Ο Φώτης Μαχαίρας (Βλαχοπρόεδρος) μας είπε ότι «είναι μειωμένα τα σύκα. Κανένας δε θα κάνει τα περσινά σύκα» - και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι 40-45% κάτω από πέρσι. Και η ποιότητα δεν είναι όπως τις άλλες χρονιές».

Ο Γιάννης Πουλής, υπεύθυνος του απεντομωτηρίου, παρατήρησε: «Καλά είναι τα σύκα, αλλά λίγα. Είναι μικρότερη φέτος η ποσότητα. Δεν έχουν πρόβλημα ποιοτικό. Αργότερα θα δείξει, θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την παραγωγή».

Ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι «καλά πάει μέχρι την ώρα. Υπάρχουν προβλήματα από σύκα που έπεσαν και σαπίσματα. Καλή είναι η ποιότητα». Και σημείωσε: ότι «αν συνεχίσει έτσι ο καιρός και δε βρέξει, θα είναι καλή η χρονιά. Ηρθε από τον ΕΛΓΑ κλιμάκιο και είδε τις ζημιές». Μας ενημέρωσε ακόμη πως «τα τυποποιητήρια έχουν ξεκινήσει, κι αυτή την εβδομάδα θα γίνουν και οι πρώτες εξαγωγές. Τα πρώτα ποιοτικά σύκα θα φύγουν για Αμερική και Καναδά, που συνήθως παίρνουν την πρώτη ποιότητα. Τα καλά σύκα βγαίνουν στην αρχή. Η γ’ ποιότητα πάει στην Ευρώπη».

• Στο απεντομωτήριο του Αβραμιού

Ο Κώστας Παναγιωτόπουλος από τη Λευκοχώρα μας είπε ότι «δεν είναι πολύ καλά τα σύκα, έχουν ζημιές και είναι μειωμένα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «έχουν χαλάσει πάνω στα δέντρα. Νομίζω ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Εγώ δε θα έχω την περσινή παραγωγή».

Ο γεωπόνος της Συκικής Ανδρέας Δερτιμάνης παρατήρησε ότι «είναι πιο όψιμη φέτος η παραγωγή. Είναι καλό ποιοτικά το σύκο».

Ο Γιάννης Αλεβίζος από τη Λεκοχώρα είπε πως «είναι χάλια τα πράγματα από πολλές πλευρές (παραγωγή, τιμή κλπ)». Μας πληροφόρησε ακόμη πως «δίνει παραπάνω ο έμπορος και παίρνει τα σύκα από το σπίτι. Είναι πρόβλημα για τη Συκική. Ο κόσμος παίρνει μετρητοίς τα λεφτά από τους εμπόρους». Και επιρρίπτοντας ευθύνες, ανέφερε ότι «αυτός ο πρόεδρος και κάτι άλλοι κατάντησαν έτσι τη Συκική».