Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 07:45

Υπογραφή μεγάλης εξαγωγικής συμφωνίας της Ενωσης Μεσσηνίας με την Κωνσταντόπουλος Α.Ε.

Γράφτηκε από τον

Ολοκληρώθηκε και τυπικά χθες, με την υπογραφή των συμβολαίων, η συνεργασία της Ενωσης Μεσσηνίας με την εταιρεία Κωνσταντόπουλος Α.Ε. για την τυποποίηση και εμπορία ελαιόλαδου και ελιάς Καλαμών. Τα συμβόλαια υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ενωσης Κώστας Κατσούλης και ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας από την Πιερία, Προκόπης Κωνσταντόπουλος.

 

Με βάση τη συμφωνία, η Ενωση εγκαταλείπει την τυποποίηση και εμπορία των δύο προϊόντων και νοικιάζει τις εγκαταστάσεις της στη Θουρία για 20 χρόνια στην εταιρεία Κωνσταντόπουλος Α.Ε., η οποία και θα αναλάβει το έργο της τυποποίησης αυτών των προϊόντων. Η Ενωση θα συγκεντρώνει το ελαιόλαδο και τις ελιές για λογαριασμό της εταιρείας. 

Ειδικότερα στη συμφωνία προβλέπεται: «α) Ο συνεταιρισμός παραχωρεί στην Κωνσταντόπουλος Α.Ε. τα δικαιώματα χρήσης στις δεξαμενές αποθήκευσης του ελαιόλαδου και στη γραμμή εμφιάλωσης, με όλα τα παρελκόμενα, στη γραμμή συσκευασίας της επιτραπέζιας ελιάς, στις δεξαμενές συντήρησής τους με όλα τα παρελκόμενα επίσης, την απόλυτη χρήση των σημάτων, δικαιωμάτων και πιστοποιήσεων που διαθέτει στο χημείο και γραφειακούς χώρους για διάστημα 20 ετών. β) Ο συνεταιρισμός θα συγκεντρώνει για λογαριασμό της εταιρείας τις ποσότητες ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς που αυτή θα ζητά για συσκευασία, εμπορία και εξαγωγές εντέλει. Για την εργασία αυτή, ο πρώτος αμείβεται με προμήθεια για κάθε κιλό πρώτης ύλης από τη δεύτερη, με 0,10 ανά κιλό για την ελιά και 0,08 λεπτά ανά κιλό για το λάδι. Ποσό 100.000 από το σύνολο της προμήθειας θα καταβάλλεται ως ενοίκιο από την δεύτερη στον πρώτο για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. 

Οι πρώτες 100.000 από το σύνολο των προμηθειών θα προκαταβάλλονται δυο φορές το χρόνο (κάθε 6 μήνες) αρχής γενομένης από την ημέρα της υπογραφής του ενοικιαστηρίου. Το παραπάνω ποσό είναι διασφαλισμένο και θα αποδίδεται στον πρώτο ανεξαρτήτως των ποσοτήτων που θα εισκομισθούν στη δεύτερη. Το υπόλοιπο ποσό της αντιστοιχούσας προμήθειας θα αποδίδεται από τη δεύτερη κάθε τρίμηνο».

Σε δήλωσή του στην "Ε" ο Παναγιώτης Ταμπουρέας (φωτ.) σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντόπουλος Α.Ε. σημείωσε: «Ολοκληρώνεται μια μακρόχρονη προσπάθεια που εντατικοποιήθηκε τους τελευταίους 10 μήνες, με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας. Είμαστε  χαρούμενοι, γιατί αυτό αποτελεί μια νέα αρχή για όλο το συνεταιριστικό κίνημα. Γιατί παραμένει το συνεταιριστικό κίνημα σε δραστηριότητα και στη ζωή, καθότι η συνεργασία προβλέπει ότι η επαφή με τους αγρότες - οι αγορές ελιάς και ελαιόλαδου θα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ενωσης. Αυτό διατηρεί το βασικό προσόν της Ενωσης, της διαχείρισης της σχέσης με τον αγρότη, που είναι και το βασικό της πλεονέκτημα. Τα υπόλοιπα που έχει αποτύχει το συνεταιριστικό κίνημα, η χρηματοδότηση, οι επενδύσεις, η διάθεση, η ανάπτυξη των αγορών, θα είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του ιδιώτη φορέα-επενδυτή. Ο συνδυασμός αυτός είναι ό,τι καλύτερο για το συνεταιριστικό κίνημα και ίσως αποτελέσει και την πυξίδα προσανατολισμού επίλυσης προβλημάτων του συνεταιριστικού κινήματος. Η συνεργασία αρχίζει αμέσως».

Παρατήρησε, ακόμα, ότι «το τίμημα των 100.000 ευρώ είναι το ελάχιστο. Αν αυξηθούν οι εργασίες, προβλέπεται να ενισχυθούν οι απολαβές της Ενωσης. Οι αγρότες θα επωφεληθούν, καθώς η εταιρεία είναι μεγάλος και σοβαρός παίκτης στο χώρο της ελιάς και του ελαιόλαδου. Είναι σημαντική εταιρεία στην επεξεργασία - συσκευασία των ελιών, με τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, και τώρα μπαίνει δυναμικά και στο ελαιόλαδο. Είναι μία από τις σοβαρότερες εταιρείες στο χώρο και θα βοηθήσει τον Μεσσήνιο αγρότη όχι μόνο στο ελαιόλαδο, αλλά και στην ελιά που έχει υποβαθμιστεί με την παραγωγή μικρών ποσοτήτων».

 

Γ.Σ.